Els inversors que confien que Liberbank no acabi com Popular

El banc va rebotar ahir una 41,18% després de desplomar un 40% la setmana passada

  • La CNMV va establir aquest dilluns una prohibició de les vendes a curt en l'entitat que s'estendrà un mes
  • Entre els principals accionistes hi ha les antigues caixes d'Astúries, Extremadura i Cantàbria; el 'hedge fund' Oceanwood i fons de Generali, Santander i Popular
Óscar Giménez
Bolsamania | 13 jun, 2017 16:01
menendez liberbank portada
Archivo / EP

El final de Banc Popular va posar el focus en Liberbank, que es va enfonsar en la borsa un 40% la setmana passada i va rebotar aquest dilluns un 41,18% i va recuperar part del perdut. La prohibició de les posicions curtes per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va impulsar les accions de l'entitat mentre els accionistes confien que la seva 'crisi' es diferenciï de la de Popular, que va acabar de la pitjor manera possible per als seus propietaris.

Liberbank
-
  • --
  • Max: -
  • Min: -
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,28
-

L'organisme presidit per Sebastián Albella va intervenir ahir per prohibir les vendes en curt després de dues sessions de caigudes superiors al 10% que coincidien amb la 'mort' de Banc Popular, intervingut per Europa i adjudicat a Santander per un euro, entitat que ampliarà capital en 7.000 milions d'euros per pair-lo.

El veto a les posicions curtes, cosa que la CNMV ja va fer -com gran part d'Europa- el 2011 i 2012, es produeix en Liberbank tot i no haver-ho fet amb l'entitat que presidia fins la setmana passada Emilio Saracho. Popular va morir després de 91 anys d'història amb un 9,77% del capital en mans dels baixistes, que van arribar a tenir-ne el 12,37% un mes i mig abans.

La justificació, segons han explicat fonts pròximes al regulador, es basa en el fet que "els fonamentals de Liberbank són sòlids i les caigudes no es van produir per notícies importants sobre el banc", i perquè l'agregat de posicions curtes és encara reduït, cosa que permet que aquesta mesura "sigui més efectiva". El percentatge del capital en mans dels 'curts' es va mantenir la setmana passada a l’1,39%.

Liberbank disposa d'un potent coixí de liquiditat, del 405% en ​​acabar 2016, enfront del 134,8% que Popular tenia en el mateix moment

Liberbank va guanyar 32 milions d'euros durant el primer trimestre, un 16% menys que el mateix període de l'any anterior. La ràtio de solvència Tier 1 s'ha situat al 12% al març, mentre que el retorn sobre el capital (RoE) va arribar al 5,2%, dada conforme a CaixaBank o Sabadell i lluny de la resta, llevat Popular, que va comptar amb un -4,9%. A més, Liberbank compta amb un potent coixí de liquiditat. Segons l'Informe Anual de 2016 de l'entitat, a finals del passat exercici comptava amb una Ràtio de Cobertura de Liquiditat (LCR, per les sigles en anglès) del 405%, enfront del 134,8% que Popular tenia en el mateix moment.

Les xifres de Liberbank s'allunyen radicalment de les de Popular, i això és el que defensa el consell. Tant públicament per frenar les caigudes, com assegurar que la caiguda de les últimes jornades va ser un "sense sentit", i per la seva butxaca: van aprofitar les caigudes per comprar accions, segons els registres de la CNMV. Així ho va fer el seu conseller delegat, Manuel Menéndez Menéndez, que va augmentar la seva posició fins al 0,048% del capital, valorat en 427.000 euros amb el tancament d'ahir, que es va produir amb un valor en borsa de 891 milions.

També ho va fer el conseller Víctor Roza Fresno, que arriba al 0,017% o 151.000 d'euros en accions de Liberbank. Igualment, el conseller Jesús María Alcalde Barri va pujar la seva participació al 0,004%, valorada en 35.000 euros. Les compres es van produir durant la setmana passada amb què han patit part de la caiguda de les últimes sessions i s'han beneficiat del rebot d'aquest dilluns.

CRISI DE LES CAIXES D'ESTALVI

Liberbank té el seu origen en la crisi de les caixes d'estalvi, després de la intervenció de Caixa Castella-La Manxa. El banc es va constituir el 2011 al voltant de Cajastur, que roman com el principal accionista a través de la seva fundació un 44,804% del capital. La segueix la fundació de Caixa Santander i Cantàbria amb un 9,022% i la de Caixa Extremadura, amb un 5,61%.

Entre els seus principals accionistes també hi ha diversos fons i 'insiders' destacats. La companyia de fons de cobertura Oceanwood, que va participar en el comitè de fallides de Lehman Brothers per Europa i era un dels baixistes més agressius amb Popular, en té el 10,601%. Una inversió de 90 milions d'euros a través de dos dels seus vehicles.

Per la seva banda, l'empresari mexicà i conseller de Liberbank Ernesto Luis Tinajero Flores n’atresora un 7,659%. La família asturiana Masaveu, vinculada històricament a Cajastur, en posseeix el 4,8%. A partir d'aquests nivells, els accionistes més representatius en el capital són gestores de fons, segons les dades de FactSet.

Destaquen en aquest sentit els institucionals internacionals com el grup assegurador italià Generali amb un 1,36%; la gestora nord-americana Dimensional, amb un 0,76%; el fons sobirà noruec Norges Bank, amb un 0,71%; i la gestora també nord-americana Vanguard, amb un 0,64% del capital.

El següent nom propi de la llista és Santander Asset Management amb el fons Santander Small Caps que gestiona Lola Solana i que en té un 0,61% valorat en 5,4 milions d'euros, segons els registres de la CNMV al tancament del primer trimestre. Gescooperativo, per la seva banda, en controla el 0,48%. La inversió de la gestora de Caixes Rurals es divideix en diversos fons: Rural Renda Variable Espanya, Rural Mixt 25 i Geescooperativo Small Caps, entre d'altres.

Una inversió propera, amb un 0,43%, té Bankia Fons, a través dels productes Bankia Dividend Europa, Bankia Borsa Espanyola i Bankia Small & Mid Caps Espanya. La firma francesa Lazard Freres Gestion suma un altre 0,4%, amb el fons Objectif Recovery Eurozone. Mentre que BlackRock afegeix un 0,37% amb vehicles indexats a índexs en què participa Liberbank de la marca iShares.

La gestora Allianz Popular, el 49% de la qual passarà a Santander, té una exposició de 2,7 milions d'euros representatius del 0,29% del capital de Liberbank, segons les últimes dades de la CNMV recopilats per FactSet. Mutuactivos posseeix un 0,28% de l'accionariat amb el Mutuafondo Espanya i el Mutuafondo Valors, mentre que Alpha Plus afegeix un altre 0,24% amb l'Alpha plus Ibèric Accions i l'Alpha Plus Gestió Flexible. Les sicavs de Santander Private Banking Gestió sumen un 0,21%, mentre que BBVA Asset Management en controla un 0,2% igual que Abante, amb fons Okavango i Kalahari que gestiona José Ramón Iturriaga. Per sota d'aquest 0,2% hi ha Mirabaud, DNCA Finance, Goldman Sachs, CaixaBank Asset Management, la gestora de Liberbank, Rothschild & Cie Gestió i Bankinter Gestió Actius.

contador