Tampoc no han agradat els comentaris de Trump sobre Taiwan, un dels principals productors
Les accions dels fabricants de semiconductors han baixat als mercats. Nvidia, TSMC i Micron han registrat descensos entre el 2% i el 6% que han augmentat fins al 10,82% en el cas de la neerlandesa ASML després que s'hagi conegut que el govern dels Estats Units està estudiant ampliar les restriccions a l'enviament d'equips crítics de fabricació a Xina.
Segons una exclusiva de Bloomberg, l'Administració de l'actual president Joe Biden està considerant la possibilitat d'imposar una mesura anomenada regla de producte estranger directe (FDPR, per les sigles en anglès). Aquesta norma permet al país imposar controls als productes fabricats a l'estranger que utilitzin la més mínima quantitat de tecnologia nord-americana i, en conseqüència, restringir també les exportacions d'empreses com la nipona Tokio Electron o la mateixa ASML. Així mateix, s'espera que els EUA imposin noves sancions a empreses xineses d'aquest sector.
D'acord amb aquesta informació, les empreses nord-americanes consideren que les restriccions a les exportacions a la Xina les han castigat injustament i pressionen perquè s'hi introdueixin canvis. Alhora, els aliats dels Estats Units veuen poques raons per alterar les seves polítiques d'enviament a la Xina quan falten pocs mesos per a les eleccions presidencials nord-americanes.
El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès, Lin Jian, ha denunciat que els Estats Units han "polititzat el comerç i el concepte de seguretat nacional". Segons aquest funcionari, els "països rellevants" haurien de "resistir fermament la coerció i defensar conjuntament un ordre comercial internacional just i obert per protegir els seus propis interessos a llarg termini".
Cal recordar que l'avenç de l'Administració Biden en aquest front no és nou, la companyia va imposar àmplies restriccions a la venda de xips i equips de fabricació a la Xina el 2022 i des d'aleshores les ha anat endurint. Els Estats Units han argumentat que aquesta aproximació es deu a les preocupacions en matèria de seguretat i defensa si la Xina obtingués accés als components i equips de fabricació més capdavanters del mercat.
Segons aquesta exclusiva de Bloomberg, algunes companyies com Applied Materiales han defensat en reunions amb l'executiu nord-americà que aquestes polítiques estan sent contraproduents, ja que estan perjudicant més les companyies del que estan aconseguint frenar l'avenç xinès. Així mateix, aquesta i altres empreses temen que companyies estrangeres com ASML deixin de cooperar amb els Estats Units, ja que estan tensant massa la corda. De fet, funcionaris del govern del Japó ja haurien dit que no hi imposarien aquesta mesura, segons algunes fonts consultades.
Per contra, els representants polítics nord-americans semblen ser més favorables a estrènyer les rosques a la Xina. En un projecte de llei aprovat recentment pel Comitè d'Assignacions de la Cambra de Representants, els legisladors demanaven a l'Oficina d'Indústria i Seguretat que reprengués la idea d'ampliar l'anomenada llista no verificada, que obliga les companyies a sol·licitar llicències per a enviar algunes tecnologies sancionades. "El Comitè està preocupat pels informes que indiquen que entitats estrangeres de països aliats continuen aprofitant-se dels controls d'exportació nord-americans i dels esforços dels EUA per contrarestar l'adquisició maligna de tecnologia avançada", van explicar.
D'altra banda, al mercat tampoc no li han agradat els comentaris de l'expresident Donald Trump, que ha exigit a Taiwan que pagui als Estats Units per la defensa d'aquest territori que la Xina reclama com a propi.
Segons ha assenyalat el candidat republicà a les eleccions del novembre en una entrevista concedida a Bloomberg Businessweek, el país asiàtic "no ens dona res" i s'emporta "a prop del 100%" del negoci de semiconductors dels Estats Units. "Ara els estem donant milers de milions de dòlars perquè construeixin nous xips al nostre país, i després s'emportaran aquests diners al seu país", ha afirmat Trump.
Segons càlculs de TrendForce, s'espera que Taiwan produeixi aquest any dos terços del total dels semiconductors més avançats. A més, TSMC és un dels grans socis i proveïdors de gegants tecnològics nord-americans com Apple o Nvidia.
Les paraules de Trump han generat dubtes sobre el compromís dels Estats Units de defensar Taiwan si Trump arriba a la presidència i en cas d'atac per part de la Xina. El president de TSMC, Mark Liu, va assegurar el 2022 que les fàbriques de la companyia quedarien "inoperatives" en cas d'un atac de la Xina a Taiwan. "Ningú no pot controlar TSMC per la força. Si es recorre a la força militar o a una invasió, la fàbrica de TSMC quedarà inoperativa", ha subratllat.
Cal assenyalar que ASML ha publicat avui uns resultats que no han agradat al mercat perquè consideren unes previsions decebedores. La companyia va guanyar al segon trimestre 1.578 milions d'euros, mentre que les vendes netes es van situar als 6.243 milions d'euros. En ambdós casos, van superar les previsions del consens. La companyia neerlandesa havia pronosticat prèviament vendes netes per al segon trimestre d'entre 5.700 milions d'euros i 6.200 milions d'euros. Les vendes netes van caure el 9,5% interanual, mentre que el benefici net va disminuir el 18,7%. Això representa un descens menor en comparació amb el registrat al trimestre passat.