Els EUA amenaça a Airbus: "L'últim que necessita la UE és una guerra comercial"

Amb aranzels que representarien un impacte negatiu anual d'11.000 milions

Bolsamanía
Europa Press | 09 abr, 2019 12:23
ep banderauna sedeairbus 20190409105409
AIRBUS - Archivo

AIRBUS GROUP

153,700

14:20 24/12/24
-0,13%
-0,20

Airbus cau més d'un 1% aquest dimarts després de conèixer l'amenaça dels Estats Units a la UE (Unió Europea). L'Administració Trump planteja imposar aranzels addicionals a més de 300 productes com a represàlia per les presumptes ajudes públiques que els Vint-i-vuit presten al constructor aeronàutic europeu Airbus.

Aquestes representarien un impacte negatiu anual d'11.000 milions de dòlars (9.765 milions d'euros), segons les estimacions de l'oficina de Representació Comercial dels EUA (USTR).

"USTR s'estima en 11.000 milions de dòlars anuals el perjudici al comerç dels subsidis de la UE", ha indicat l'Oficina i ha assenyalat que aquesta xifra, respecte a la qual discrepen les autoritats comunitàries, està subjecta a l'arbitratge de l'Organització Mundial del Comerç, el dictamen de la qual s'espera per a aquest estiu.

David Madden, de CMC Markets, assegura que "l'últim que necessita la UE ara és una guerra comercial amb els EUA".

El llistat inclou 315 categories de productes amb origen a la UE de manera preliminar i no serà definitiu fins que l'àrbitre de l'OMC presenti el seu informe sobre el valor de les contramesures, després que USTR anunciî la llista final de productes afectats per la pujada d'aranzels adequada a l'efecte advers que hagi estat determinat.

La llista preliminar publicada per l'administració nord-americana inclou un apartat específic per als helicòpters, aeronaus de transport i components de fusellatge per a l'aviació civil que estan fabricats per França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit, països especialment assenyalats pels EUA en la seva disputa sobre els ajuts públiques a Airbus.

Entre la resta de productes de la UE que es podrien veure afectats per la pujada d'aranzels apareixen diferents varietats de formatge, com Roquefort, Cheddar i Gruyère, així com fruites com les mandarines i les llimones, a més de l'oli d'oliva verge i les olives, així com roba o articles de ceràmica o vidre.

"Aquest cas ha estat en litigi durant 14 anys i ha arribat el moment d'actuar. L'administració s'està preparant per respondre immediatament quant l'OMC determini l'import de les contramesures dels EUA", va declarar Robert Lighthizer, responsable d'USTR.

En aquest sentit, Lighthizer va expressar la voluntat dels EUA d'arribar a un acord amb la UE per acabar amb tots els ajuts públics que no compleixen les exigències de l'OMC i va subratllar que "una vegada que la UE retiri aquests perjudicials subsidis, els EUA aixecarà els aranzels addicionals".

"Després de molts anys tractant sense èxit de convèncer la UE i quatre dels seus membres (Espanya, França, Regne Unit i Alemanya) perquè posessin fi als subsidis a Airbus, els EUA va denunciar aquests ajuts davant l'OMC el 2004", va explicar l'USTR.

UNA LLARGA DISPUTA

El 2015, l'OMC va constituir uns comitès per investigar les ajudes públiques concedides als fabricants aeronàutics Airbus i Boeing per part de la Unió Europea (UE) i els Estats Units, respectivament, en el marc del procés obert davant l'organisme multilateral, en la major disputa en la seva història, sobre la guerra comercial aeronàutica que lliuren els dos gegants de l'aviació comercial.

L'OMC va determinar el 2011 que la UE havia proporcionat ajudes públiques per valor de 18.000 milions de dòlars (15.970 milions d'euros) entre 1968 i 2006, després que la UE retirés alguns subsidis "menors", però va mantenir sense canvis la major part.

El maig de 2018 un informe va determinar que les ajudes de la UE a Airbus havien provocat una caiguda significativa de les vendes a Boeing, així com la pèrdua de quota de mercat de la nord-americana a la UE, Austràlia, Xina, Corea del Sud, Singapur i Emirats Àrabs Units.

En un altre informe, l'OMC va decidir el març d'aquest any a favor d'Airbus, a la llarga disputa que enfronta el consorci europeu amb el seu rival Boeing, en concloure que els Estats Units ha mantingut els subsidis al fabricant nord-americà contraris a la normativa internacional, tot i al fet que el 2012 l'organisme internacional ja va determinar que van distorsionar el mercat danyant les vendes del consorci europeu.

contador