Els bancs es desplomen després de la decisió de la Unió Europea sobre las clàusules sòl

Sabadell, Popular, CaixaBank, BBVA, Bankia, Santander... se situen a la cua del selectiu

  • Liberbank per més d'un 11%
  • Europa obliga als bancs a retornar tot el que s'ha recaptat per aquesta mesura
Nieves Amigo
Bolsamania | 21 des, 2016 11:21
popular banco

Contra tot pronòstic, i contra la recomanació de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Tribunal Europeu ha fallat en contra dels bancs sobre la retroactivitat de les clàusules sòl. La fallada fixa que la banca haurà de retornar als seus clients el cobrat per les clàusules solc amb retroactividad total (en lloc del decidit pel Tribunal Suprem i aconsellat per l'advocat general del Tribunal de Justícia europeu, que estipulaven que la retroactividad es limités a maig de 2013).

Banco Sabadell
1,845
  • -1,21%-0,02
  • Max: 1,86
  • Min: 1,82
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,75
17:35 20/12/24
Liberbank
-
  • --
  • Max: -
  • Min: -
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,28
-
Banco Popular
0,317
  • 0,00%0,00
  • Max: 0,36
  • Min: 0,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,92
17:35 06/06/17

La notícia està provocant que tots els bancs es desplomin, començant per Sabadell i Banco Popular, que es deixen un 6%, respectivament. CaixaBank també retrocedeix amb força (-4%) i segueixen BBVA (-1,61%), Bankia (-1,72%) i Santander (-1,16%). La sentència suposa una garrotada inesperada per al sector financer espanyol, que s'enfronta a un cost addicional de fins a 5.000 milions d'euros, segons les estimacions que van realitzar a l'estiu analistes com els de Bankinter. Els bancs més afectats, segons els càlculs de JP Morgan, són Popular i CaixaBank. Mentre que el banc d'inversió nord-americà no espera impacte per Bankinter (-0,39%) i per a Banco Santander, que no tenen clàusules sòl en la seva oferta hipotecària.

Tots els bancs cauen amb molta força a excepció de Bankinter, al qual no li afecta aquesta sentència. Per contra, Liberbank, Popular i Sabadell es desplomen

Els experts de Renta 4, per la seva banda, ja preveien aquest matí retallades en el cas que la sentència sortís desfavorable per a la banca. "Hauríem d'assistir a correccions en borsa, després de les últimes pujades, recollint càrrecs extraordinaris en el compte de resultats per fer front als pagaments", precisaven, i afegien que els més afectats eren Liberbank (-11,63%), Popular i Sabadell.

INCOMPATIBLE AMB EL DRET DE LA UNIÓ

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea assenyala que "la jurisprudència espanyola que limita en el temps els efectes de la declaració de nul·litat de les clàusules solc (en referència a la sentència del Tribunal Suprem) contingudes en els contractes de préstecs hipotecari a Espanya és incompatible amb el Dret de la Unió". Segons la sentència, tal limitació "dóna lloc a una protecció dels consumidors incompleta i insuficient, per la qual cosa no constitueix un mitjà adequat i eficaç perquè cessi l'ús de les clàusules abusives".

Les clàusules sòl preveuen que, encara que el tipus d'interès se situï per sota d'un determinat llindar (o sòl) fixat en el contracte, el consumidor seguirà pagant els interessos mínims que equivalen a aquest llindar i sense que li resulti aplicable un tipus inferior al mateix. El passat 9 de maig, el Tribunal Suprem va considerar abusives les clàusules sòl, no obstant això va decidir limitar els efectes en el temps de la declaració de nul·litat d'aquestes clàusules, de manera que solament produís efectes de cara al futur, a partir de la data en què es va dictar la sentència.

En la sentència que dicta aquest dimecres, el Tribunal de Justícia considera que el Dret de la Unió s'oposa a una jurisprudència nacional en virtut de la qual els efectes restitutorios vinculats a la nul·litat d'una clàusula abusiva es limiten a les quantitats indegudament pagades amb posterioritat al pronunciament de la resolució judicial mitjançant la qual es declari el caràcter abusiu de la clàusula. A més, precisa que la declaració judicial del caràcter abusiu d'una clàusula "ha de tenir com a conseqüència el restabliment de la situació en la qual es trobaria el consumidor de no haver existit aquesta clàusula".

QUÈ OPINEN ELS EXPERTS?

Nuria García, experta en bancs d'Ahorro Corporación, precisa que hi ha entitats especialment afectades per aquesta sentència perquè havien provisionado una part del possible impacte però no tot. "L'entitat més afectada en funció d'això seria Liberbank, perquè ha provisionat menys i això ho va a haver de portar contra capital", precisa. A la pregunta de si aquesta sentència posa en perill, d'alguna manera, a l'entitat, l'experta d'Ahorro Corporación opina que no perquè, "si no pot afrontar-ho, acabaran comprant-la abans". Afegeix García que, a més, tampoc se'ls va a exigir als bancs que retornin els diners de manera immediata, amb la qual cosa el pagament es farà més assumible.

Des d'Ahorro Corporación afegeixen que Bankia amb prou feines es va a veure afectada per aquesta sentència "perquè no tenia molts 'sòls' i perquè hi havia provisionado molt", mentre que Popular i Sabadell "també estan molt impactades". En el cas concret de Sabadell, a més, s'havia negat a llevar les clàusules sòl. Entre les grans, BBVA i CaixaBank també estan especialment impactades per aquesta sentència. "BBVA ha llevat les clàusules solc des de 2013 però ha d'afrontar l'impacte anterior", afegeix Nuria García.

contador