Els experts consideren que el seu fitxatge busca potenciar la banca corporativa de Santander
El nomenament d'Andrea Orcel com a nou conseller delegat de Santander ha suposat una sorpresa que els accionistes han rebut amb tranquil·litat en borsa i que els analistes valoren com a "positiva". Es considera que, amb la incorporació d’Orcel, el banc busca reforçar la seva banca corporativa, banca d'inversió i gestió d'actius. No obstant això, tampoc es descarta que el seu nomenament vagi enfocat a desenvolupar una estratègia més agressiva d'adquisicions en l'actual context de consolidació sectorial internacional.
"Valorem positivament el nou nomenament, sempre que el que es persegueixi sigui potenciar la banca corporativa a causa que és més rendible que la banca minorista i també, basant-se que Santander és un banc global. Per això considerem que és un pas adequat per expandir el negoci bancari, cada vegada més globalitzat", assenyala Javier Bernat, expert en bancs de GVC Gaesco Beka. Segons l'opinió de Bernat, tot indica que durant els propers anys "un dels focus principals de l'expansió (de Santander) serà la Banca Corporativa".
Tot indica que durant els propers anys "un dels focus principals de l'expansió (de Santander) serà la Banca Corporativa", assenyala Javier Bernat
Nuria Álvarez, analista de Renta 4, opina igualment que el nomenament d’Orcel busca reforçar la part de banca d'inversió, gestió d'actius i banca corporativa. Segons aquesta experta, el canvi de lloc de José Antonio Álvarez, que passa a ser co-vicepresident de Santander i president de Santander Espanya, ha sorprès perquè aquest feia poc temps que estava al lloc en termes relatius. No obstant això, considera que per Álvarez això és "una espècie d'ascens" ja que continua tenint poders executius.
CAP A GRANS OPERACIONS CORPORATIVES?
L'últim nomenament d'Ana Botín s'ha interpretat igualment com un gir en l'estratègia del banc cap a un creixement via grans operacions. Nagore Díez, experta de Norbolsa, reconeix que la visió futura del sector bancari és anar cap a grans operacions corporatives, moltes d'elles a l'àmbit internacional, de manera que té sentit que Santander s'estigui posicionant en aquesta direcció.
No obstant això, des de GVC Gaesco Beka i Renta 4 no veuen tan clar que el nomenament del nou CEO respongui a la intenció de Santander de promoure aquesta via de creixement. "El nomenament del CEO no implica que Santander es vagi a llançar a una estratègia agressiva d'adquisicions i, si escau, aquestes es produiran en la mesura que siguin necessàries per complementar el negoci del grup", assenyala Javier Bernant.
Nuria Álvarez, per la seva banda, necessita que Santander tingui el seu propi departament de Corporate per estudiar operacions corporatives. "No necessita canviar de CEO per fer una operació d'aquest tipus. Que el mercat vulgui pensar que el nomenament d’Orcel s'ha fet amb intenció de comprar alguna cosa és elucubrar", afegeix.
Gonzalo López Eguiguren, expert de Mirabaud Securities a Espanya, reconeix que el nomenament d’Orcel pot entendre de moltes maneres i que els seus perfil i antecedents "poden alimentar les especulacions sobre l'estratègia futura" del banc. "En la nostra opinió, la seva llista de tasques a curt termini s'hauria de centrar en dues àrees principals: una millor assignació de capital dins de les filials i la millora de la rendibilitat", assenyala.
López Eguiguren valora igualment com una cosa positiva aquest nomenament a causa de la reputació d’Orcel al sector i "el seu profund coneixement del sector bancari i el nou aire fresc que podria aportar al banc". Afegeix que el nomenament "anticipa també el procés de substitució de Francisco González com a president de BBVA".
'The Times' es refereix aquest dimecres a Andrea Orcel com "un dels banquers d'inversió més ben pagats de Londres durant gairebé dues dècades" i en destaca que "s'ha fet un nom assessorant sobre les adquisicions i fusions que van crear molts dels majors grups bancaris del sud d'Europa". Destaca també que ha assessorat a la família Botín durant més de 20 anys.