Denuncien que la llei que permet suspendre inversions estrangeres "ha perdut la raó de ser"
L'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (AEMEC) ha anunciat que anirà als tribunals per defensar els accionistes minoritaris de Talgo de la ingerència del govern d'Espanya per dificultar el dret a decidir pel veto a l'OPA llançada pel grup hongarès Magyar Vagon a 5 euros l'acció.
"Com a resultat de les irregularitats detectades, AEMEC impugnarà la normativa que permet la suspensió d'inversions estrangeres. Aquesta normativa -que tenia sentit a l'època de la pandèmia i que ha perdut la raó de ser- suposa un greu perjudici als accionistes de societats cotitzades en veure limitada la possibilitat d'acudir a una oferta pública per vendre les seves accions", ha explicat l'Associació en un comunicat.
L'Associació ha explicat que el Reial Decret 571/2023, de 4 de juliol, sobre inversions exteriors, permet la suspensió del règim de liberalització "quan les inversions afectin la salut, seguretat i ordre públic". Segons l'associació de minoristes, l'objecte social de Talgo "no té res a veure" amb les matèries anteriors per la qual cosa el procediment d'autorització iniciat per l'Executiu "no s'ajusta a la Llei, ja que no es donen els supòsits legalment establerts per a la suspensió de l'OPA".
"El desenvolupament de l'aprovació de l'OPA, amb un procediment d'inversió directa estrangera a Espanya que va ser iniciat fa sis mesos, ha perjudicat els accionistes de Talgo, que veuen com la incertesa sobre el futur de la societat afecta els seus grups de interès. Això inclou entitats finançadores, clients en l'execució de la cartera de projectes i nous possibles clients, així com proveïdors”, ha afegit AEMEC.
AEMEC també ha indicat que està valorant recórrer la normativa esmentada no només davant dels tribunals espanyols, sinó també davant la jurisdicció comunitària, i denuncien una situació d'"evident indefensió". Així, AEMEC ha anunciat que iniciarà les "accions que corresponguin" tant en via administrativa, contenciós administrativa, civil i la penal, per "rescabalar els danys que es produeixin" als més de 8.000 accionistes de Talgo.
Així mateix, l'Associació ha anunciat que recorrerà "qualsevol decisió" del Consell de Ministres, del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme i de la Junta d'Inversions Exteriors que impedeixi als accionistes "exercir el dret de venda legítim en un procés d'oferta i que no s'ajusti a la Llei o que resulti arbitrari, injust o obeeixi a raons polítiques o ideològiques, recordant que les decisions de les administracions públiques no poden resultar arbitràries, tal com estableix la pròpia Constitució Espanyola”.
"En l'interès social de la companyia, l'única oferta real existent ha de ser valorada pels accionistes de Talgo. D'aquesta manera, una OPA admesa a tràmit per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i que té un aval bancari, havent rebut el suport del consell d'administració i els bancs finançadors de la societat, no ha de ser furtada als més de 8.000 accionistes de Talgo", ha sentenciat l'Associació.
Recentment, el govern espanyol va mantenir reunions amb directius de Magyar Vagon per intentar desencallar l'OPA sobre Talgo. La setmana passada directius de Renfe, del Ministeri de Transports i de Talgo van viatjar a Hongria. En aquest viatge van aprofitar també per conèixer de primera mà els detalls del projecte hongarès i visitar les fàbriques de DJJ.
Cal recordar que Talgo va rebutjar l'oferta de Skoda, basada en una “integració industrial i combinació de negoci”. "Tenint en compte els interessos dels accionistes, treballadors i altres grups d'interès de Talgo, el Consell d'Administració considera que ara no és el moment adequat per explorar possibles alternatives diferents a una oferta pública d'adquisició competitiva que en garanteixi els recursos financers i industrials que permetin a Talgo afrontar els seus reptes presents i futurs", va indicar la companyia espanyola en una carta remesa a l'empresa txeca.