Per les suposades ajudes fiscals que hauria rebut d'Irlanda
Primera victòria clau per a Apple en la seva disputa amb la Comissió Europea pels seus impostos. El Tribunal General de la UE ha anul·lat la sanció de 13.000 milions que li va imposar Competència de la UE per les suposades ajudes il·legals que hauria rebut d'Irlanda. Per això, Brussel·les obligava el gegant tecnològica a retornar-les amb interessos.
La decisió no es pot considerar definitiva, perquè tant la Comissió Europea com Apple tenen dos mesos per presentar un recurs de cassació.
En 2016, l'Executiu de la UE va concloure que Irlanda havia concedit avantatges fiscals il·legals a la multinacional liderada per Tim Cook que li van permetre pagar "substancialment menys" impostos que altres empreses, un tracte "selectiu" segons Brussel·les que va atorgar un "avantatge significatiu" entre 2003 i 2014.
Ara, el Tribunal considera que la Comissió va concloure incorrectament que les autoritats fiscals irlandeses havien atorgat a dues filials d'Apple (ASI i AOE) un avantatge competitiu irregular.
LES CONCLUSIONS
"La Comissió hauria d'haver demostrat que aquests ingressos representaven el valor de les activitats realment realitzades per les pròpies sucursals irlandeses, tenint en compte, entre altres coses, les activitats i funcions realment realitzades per les sucursals irlandeses", conclou el Tribunal.
A més, entén que l'Executiu comunitari tampoc no ha pogut demostrar l'existència d'"errors metodològics" en els acords fiscals entre Dublín i Apple que conduïssin a una reducció dels beneficis de la multinacional que havien de ser gravats a Irlanda.
"Encara que el Tribunal General lamenta la naturalesa incompleta i a vegades inconsistent dels 'tax rulings' qüestionats, els defectes identificats per la Comissió no són, en si mateixos, suficients per demostrar l'existència d'un avantatge", indica respecte a la seva incompatibilitat amb la normativa de la UE.
L'Executiu irlandès ha celebrat la decisió de la Justícia comunitària perquè entén que sempre va actuar complint la normativa fiscal del seu país i que no va haver-hi tractament especial a les filials de la multinacional californiana.