El trasllat de Ferrovial als Països Baixos i els seus plans a la borsa "tenen sentit estratègic"

Els analistes valoren positivament la decisió mentre el Govern la critica

Nieves Amigo
Bolsamania | 01 mar, 2023 12:58
ep archivo   rafael del pino presidente de ferrovial 20221003182303
FERROVIAL - Archivo

Va ser, sens dubte, la notícia d'ahir a la tarda-nit a Espanya i continua sent la notícia més rellevant d'aquest dimecres a nivell empresarial. La decisió de Ferrovial de traslladar la seva seu d'Espanya als Països Baixos és molt comentada, tant pel que implica per a la companyia com per la possibilitat que altres grans empreses adoptin mesures similars. Ferrovial va anunciar, a més, la seva intenció de cotitzar als Països Baixos i als EUA.

Ferrovial
28,920
  • 0,28%0,08
  • Max: 29,04
  • Min: 28,71
  • Volume: -
  • MM 200 : 26,23
17:35 15/06/23

"La sortida a borsa als EUA té sentit estratègic per a Ferrovial, amb més del 80% del valor dels seus actius a Amèrica del Nord", assenyalen els experts de Jefferies. "Un accés més gran als mercats de capitals locals facilita les oportunitats de creixement a llarg termini", afegeixen.

"Un accés més gran als mercats de capitals locals facilita les oportunitats de creixement a llarg termini"

Ferrovial ha proposat una fusió inversa amb Ferrovial Internacional (FISE), una societat anònima europea neerlandesa que ja és titular del 86% dels actius de la companyia, per facilitar una doble cotització als Països Baixos i Espanya, seguida de la sol·licitud de cotització a EUA.

Jefferies insisteix que la companyia té aproximadament el 90% dels seus accionistes fora d'Espanya, on espera més oportunitats de creixement, especialment als Estats Units. "Els accionistes internacionals representen el 93% de la base inversora i als Estats Units hi ha escassetat d'empreses cotitzades amb exposició a carreteres i aeroports", precisa.

Ferrovial estima la finalització de la fusió al segon o tercer trimestre d'aquest any, uns 20 milions d'euros en comissions de transacció i espera recomprar el bo híbrid de 500 milions d'euros com a part del procés.

EL GOVERN CRÍTICA LA DECISIÓ

Mentre els analistes lloen el valor estratègic de la decisió, el Govern s'hi ha mostrat crític. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, s'oposa que Ferrovial deslocalitzi la seu social i s'instal·li als Països Baixos, un pla que des de l'Executiu qualifiquen d'"erroni" i "no acceptable". Segons han informat fonts del Ministeri d'Afers Econòmics, estan pendents de conèixer-ne els detalls per analitzar i seguir de prop les possibles implicacions d'aquesta decisió "errònia".

"Es tracta d'una empresa que deu tot a Espanya", remarquen des del Departament que dirigeix Nadia Calviño. Per això, creuen que "no resulta acceptable que una empresa que ha nascut i crescut a Espanya i gràcies a la inversió pública dels ciutadans espanyols mostri aquesta manca de compromís amb el seu país", informa Europa Press.

En contrast amb aquestes declaracions, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha defensat la decisió de Ferrovial en una entrevista a Antena 3.

"Seguirà pagant a Espanya, no se'n va ni tan sols de la borsa espanyola. El que diu és que l'IBEX se li ha quedat petit, perquè l'IBEX fluctua fonamentalment en base al que són les entitats financeres, quatre grans bancs a aquest país. I jo vull també estar a la borsa d'Holanda i a la borsa nord-americana, perquè així em consideraran a mi mateix i el que són les perspectives de la meva empresa, no les d'altres, i seguirà pagant impostos a Espanya", ha proclamat Patxi López.

Des del punt de vista empresarial, els analistes entenen que el motiu del canvi obeeix a la recerca d'un volum més gran d'inversors que permetin potencial la liquiditat del valor, tal com assenyala Ángel Pérez, expert de Renta 4.

Juan Moreno, de Bankinter, també subratlla el fet que Ferrovial té la intenció de continuar cotitzant a Espanya i no preveu que la decisió suposi canvis en l'estratègia del grup ni en la remuneració a l'accionista.

contador