El preu del cobre ha superat resistències de manera destacada
Bona jornada per al sector miner europeu. L'índex Stoxx Europe TMI Mining, compost per les mineres britàniques Rio Negro, Glencore, BHP Billiton, Anglo American, Rangold Resources, Fresnillo, Polymetal, Antofagasta, Centamin, Kaz Minerals, l'empresa francesa Imerys i el grup suec Boliden, puja un 2% i és un dels més alcistes a Europa.
En el que va d'any, aquest sector, que es troba en màxims des d'agost de 2015, acumula una revaloració del 51%, que es redueix fins al 22% en els últims dotze mesos. I és que les companyies mineres, igual que les petrolieres, es van enfonsar fins a mínims anuals en el mes de gener, quan es van desplomar les matèries primeres a nivell mundial. El sector va marcar mínims el passat 20 de gener en 266 punts i va marcar un màxim anual en 547 el passat 1 de novembre (ara cotitza en 527).
Un dels catalitzadors per a aquestes empreses és el preu del coure, que ha superat resistències de manera destacada i ha aconseguit acostar-se als màxims de 2015. José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, assenyala que el coure "encara presenta un important potencial de pujada", encara que a curt termini no és descartable una correcció a la zona de resistència ja superada.
Entre els majors productors de coure a nivell mundial, es troben BHP Billiton, que puja un 4% en el FTSE 100, i Antofagasta i Rio Negro, que registren pujades del 3% en la borsa de Londres. A més, Glencore i Anglo American pugen un 2% al mateix mercat.
MAJORS PRODUCTORS DE COURE
El principal país productor de coure és Xile, amb una producció aproximada de 5,8 milions de tones mètriques anuals. El país té una quota de mercat a nivell mundial d'aproximadament el 30%, segons el Ministeri de Mineria xilè. Altres països importants en la producció de coure són la Xina (1,6 milions de tones), el Perú (1,4 milions), els Estats Units (1,3 milions) i la República Democràtica del Congo (1,1 milions).
El principal productor de Xile és l'empresa pública Codelco, que al seu torn té una quota de mercat a Xile superior al 30%, ja que la seva producció en 2015 va ser de gairebé 1,9 milions de tones, amb un augment del 3,6% respecte a 2014. El seu benefici operatiu (EBITDA) anual va ser de 3.576 milions de dòlars, amb un marge EBITDA del 37%.
La ministra de Mineria xilena, Aurora Williams, es troba de gira al Regne Unit per participar de la London Metall Exchange Week (LME). En aquesta trobada, ha recordat que Xile concentra el 29,2% de les reserves mundials de Coure i que "les exportacions de minerals" al país van arribar fins a 34.000 milions de dòlars en 2015.