El sector hostaler estima una pèrdua de 400.000 ocupacions de mitjana durant 2020

El 20% dels més de 300.0000 establiments hostalers que hi ha a Espanya han tancat les portes

ep un bar tipico espanol un dia antes del cierre de toda la hosteleria en madrid como medida para
Eduardo Parra - Europa Press

El sector hostaler estima una pèrdua de 400.000 ocupacions de mitjana al 2020, segons dades del sector sobre la base de diversos informes de les consultores EY&Bain i Foqus i la Universitat de València. La caiguda d'ocupacions, segons els estudis, se situa entorn dels 700.000 en el conjunt de mesos més crítics.

A més, dels 1,7 milions de persones que donava feina el sector abans de la crisi, només 1,4 milions continuen donades d'alta en la seguretat social (segons dades de l'INE), i d'aquestes, el 63% estava acollit a un ERTO durant el mes de maig.

Són dades que va facilitar José Luis Yzuel, president d'Hostaleria d'Espanya, durant la seva intervenció aquest divendres a la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme celebrada al Congrés dels Diputats per informar de la situació dels sectors de la indústria i el turisme.

Yzuel va subratllar la delicada situació del sector i va assegurar que en l'actualitat el 20% dels més de 300.0000 establiments hostalers que hi ha a Espanya han abaixat la persiana, i que es preveu un augment d'aquest percentatge de tancaments definitius a final d'any, amb una estimació d'entre un 20% i 30%, és a dir, entre 55.000-85.000 establiments tancaran de manera definitiva.

Així mateix, va posar l'accent que, mentre que en els últims anys s'havia experimentat un lleu descens en el nombre de bars, l'evolució de l'hostaleria era "positiva" a causa del "notable increment" del nombre de restaurants, amb una xifra d'obertura i tancament d'uns 40.000 establiments cada any abans de la crisi de la Covid-19. Després de la crisi, s'estima que hi haurà un fre en el ritme d'obertures que no superarà les 20.000.

En termes de facturació, la patronal del sector va assenyalar que, si bé abans de la crisi sanitària el volum de vendes se situava en més de 123.000 milions d'euros, el període més greu de la crisi ha registrat pèrdues de més d'un 50% respecte al mateix període de l'any passat i situa en un 40% el percentatge de pèrdues a final d'any.

Davant les xifres de pèrdua d'ocupacions, de tancament d'establiments i de facturació, Yzuel va recordar la insistent col·laboració que la patronal ha demandat al Govern durant els últims mesos per treballar conjuntament amb la finalitat de salvaguardar la subsistència del sector.

Són moltes les ocasions en les quals hem sol·licitat al Govern que ens deixi ajudar-los i ajudar-nos. Hem fet una campanya a tota Espanya, amb el lema ‘Asseu-te amb l'hostaleria’ i, encara que ens han escoltat en algunes coses, i hem aconseguit petits avanços, sobretot a nivell d'administracions locals, encara hi ha moltes mesures per prendre”, va assenyalar.

En aquest sentit, Yzuel va detallar les demandes que el sector fa al Govern. D'una banda, sol·licita dissenyar un pla estratègic de reconversió i reestructuració del sector, amb escales de mesures a adoptar en els àmbits estatal, autonòmic i local. A més, va reclamar el disseny de campanyes de promoció per a la reactivació de la gastronomia i el turisme, a l'estil dels ‘plans Marshall’ que ja s'han posat en marxa a d'altres països europeus i que inclouen diversos bons per incentivar el turisme.

“Aquest pla econòmic de recuperació ha d'acompanyar-se de mesures fiscals, de finançament i de suport a l'ocupació”, va dir. Quant a les mesures fiscals, el sector reclama reduccions de l'IVA al 4% per assegurar la solvència dels establiments i l'ampliació de les moratòries d'impostos, entre d'altres. En relació al finançament, sol·licita línies de finançament específiques per a empreses de restauració i similars (l'ampliació de les línies d'avals i préstecs al 0% o 0,25% sense condicions) i l'establiment de microcrèdits, entorn de 25.000 de ràpida concessió. “Les grans empreses ja compten amb mecanismes d'ajuda, però els petits mai són escoltats”, va postil·lar.

En referència a l'ocupació, Yzuel va recordar que els hostalers sol·liciten l'extensió dels ERTO fins al 31 de desembre per a les empreses del sector i per a les empreses dels sectors associats la facturació dels quals superi el 50% de la seva facturació, així com l'exoneració de les cotitzacions a la seguretat social dels empleats del sector.

Yzuel també va assenyalar que un altre dels aspectes sense concretar per part de l'Executiu és el dels arrendaments. I és que el sector sol·licita al Govern l'aplicació de la doctrina 'Rebus Sic Stantibus', per la qual l'arrendatari és exonerat del pagament de lloguers o rendes davant aquestes circumstàncies d'excepcionalitat.

Una altra de les peticions que va fer el president d'Hostaleria d'Espanya és la de readaptar les mesures de flexibilització en hostaleria per seguir la tendència europea, fixant la distància de seguretat com a criteri per determinar l'aforament dels establiments, enlloc d'establir l'aforament com a criteri, que se suma a més a la distància mínima interpersonal.

Yzuel va insistir en la importància del turisme a Espanya, amb un 12,3% d'aportació al PIB, i va recordar que Espanya és el segon país del món en recepció de turistes, per darrere de França, amb 83,7 milions de visitants en 2019. A més, és el segon país amb més ingressos per turisme, per darrere dels EUA

A la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme també van intervenir José Vicente de los Mozos, president de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac); Manuel Butler Halter, director executiu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT); Martí Sarrate, president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges especialitzades (ACAVe); i Inmaculada Ranera, directora general de Christie & Co a Espanya i Portugal.

contador