El banc francès és, al costat de BBVA i Unicredit, una de les tres entitats europees més exposades a Turquia
Turquia és un "gran" mercat del qual BNP Paribas no té intenció de sortir. Així ho ha expressat aquest divendres el president del banc gal, Jean Lemierre, a CNBC des de la cimera anual de Singapur.
"Turquia és un gran país, és una gran economia", ha dit Lemierre. "Hem de calmar tots aquests comentaris. Turquia és genial. S'enfronten a dificultats, però espero, i n’estic segur, que saben com afrontar-les", ha afegit el màxim responsable de BNP en resposta a una pregunta sobre si el banc estava considerant la retirada del país.
BNP Paribas és un dels bancs europeus amb major exposició a Turquia, ja que controla el 72% de l’Economy Bank mitjançant una aliança d'empreses. De fet, el Banc Central Europeu (BCE) va alertar, a mitjans del mes d'agost, de l'exposició a Turquia de tres bancs europeus, BBVA, Unicredit i el mateix BNP, davant la caiguda de la lira turca. La decisió del Banc Central de Turquia d'apujar els tipus fins al 24%, anunciada aquest dijous, sembla que ha alleujat momentàniament la situació, però caldrà veure quant dura.
Els problemes a Turquia s’estan arrossegant tot l'any però van saltar a la palestra fa aproximadament un mes després de la crisi diplomàtica que va sorgir entre els Estats Units i el país per l'arrest d'un sacerdot nord-americà per part de Turquia. Aquesta crisi va pressionar encara més una lira que ja estava patint molt i va posar en evidència una política monetària turca molt intervinguda per Erdogan i que no convenç el mercat.
Segons Lemierre, la decisió del Banc Central de Turquia d'apujar els tipus, després fins i tot que el president turc en demanés una rebaixa, ha estat "audaç, seriosa i extremadament important". El president de BNP ha dit que "Turquia ha de reaccionar, i ha reaccionat, i crec que han pres les mesures adequades en un moment en què la moneda era cada vegada més feble".
BBVA, un dels tres bancs d'aquest grup d'entitats europees més exposades a Turquia, va rebotar més d'un 4% aquest dijous després de conèixer la decisió del banc central turc d'elevar tipus. BBVA té una forta presència a Turquia a través de Garanti Bank i el seu conseller delegat, Carlos Torres, també va defensar recentment la seva presència al país, tot i que els analistes havien mostrat els seus dubtes.