L''or negre' no va participar en l'eufòria generalitzada que es va viure la setmana passada als mercats
El petroli puja aquest dilluns un 1% després de les caigudes de la setmana passada i després que l'Aràbia Saudita i Rússia hagin ratificat aquest cap de setmana les retallades de producció fins a finals d'any. El barril Brent avança ara un 1,19%, fins als 85,91 dòlars, i el WTI, un 1,3%, fins als 81,56 dòlars.
Els principals exportadors, Aràbia Saudita i Rússia, han dit aquest diumenge que mantindran les retallades voluntàries de producció de petroli fins a finals d'any, cosa que farà que l'oferta de cru romangui pressionada. Aràbia Saudita va confirmar que continuarà amb la retallada voluntària addicional d'1 milió de barrils diaris (bpd), xifra que es tradueix en una producció d'uns 9 milions de bpd per al desembre. Després de la declaració saudita, Moscou també va anunciar que mantindrà la retallada voluntària addicional de 300.000 bpd de les seves exportacions de cru i productes petrolífers fins a finals de desembre.
Amb tot, els preus del petroli estan molt allunyats dels màxims del setembre, quan el cru Brent cotitzava a prop dels 98 dòlars per barril. La setmana passada, l''or negre' no va participar en l'eufòria generalitzada del mercat i es va mantenir pressionat.
"Hi ha un nen a aquesta sala de festes que està menys alegre que els altres i és el petroli"
"En resum, els bons pugen, els rendiments baixen, la renda variable puja, el dòlar baixa i les principals divises pugen com a resultat d'un repunt generalitzat del mercat de bons nord-americà. Però curiosament, hi ha un nen a aquesta sala de festes que està menys alegre que els altres i és el petroli", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, en resumir el que va passar durant les passades sessions.
Afegeix aquesta experta que l'Agència Internacional d'Energia (IEA) encara creu que un conflicte més ampli a l'Orient Mitjà podria portar Aràbia Saudita a revisar els seus plans de producció, però els economistes de Bloomberg sostenen que l'Aràbia Saudita podria necessitar que els preus del petroli pugin fins 100 dòlars per barril per finançar projectes costosos, incloent.hi la ciutat futurista de Neom i la compra de futbolistes i golfistes d'alt perfil.
"Si això significa que el món ha de patir una crisi energètica més profunda, alta inflació i pobresa, que així sigui! Però, encara que els saudites posaran tota la seva força per mantenir els preus del petroli per sobre dels 80 dòlars per barril i en augment (i dir que estendran les restriccions de producció fins al proper any hauria de ser suficient per doblegar els baixistes), el pessimisme al panorama econòmic i les febles dades de manufactures a tot el món probablement limitaran els guanys abans d'acostar-nos a aquest anhelat nivell de 100 dòlars per barril", afirma Ozkardeskaya.