"El nou intent d'adquisició de Sabadell per part de BBVA és molt més car"

Les dues entitats ja van mantenir converses el 2020 per a una operació corporativa

María Campillo
Bolsamania | 30 abr, 2024 18:22
bbva sabadell fusion 2

BBVA ha anunciat l'inici "de negociacions per explorar una possible fusió" amb Banc Sabadell, una operació que va resultar fallida el 2020, i que l'entitat basca reprèn ara un intent d'adquisició que serà "molt més car".

BBVA
9,302
  • -0,77%-0,07
  • Max: 9,32
  • Min: 9,13
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,39
17:35 20/12/24
Banco Sabadell
1,845
  • -1,21%-0,02
  • Max: 1,86
  • Min: 1,82
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,75
17:35 20/12/24

"BBVA, que té una participació en el banc britànic Atom Bank, va intentar adquirir Banc Sabadell el 2020 per una xifra que s'estima entre 2.000 i 2.500 milions d'euros, però no va poder arribar a un acord. Durant els darrers quatre anys, les accions del Banc Sabadell s'han multiplicat aproximadament per cinc i han pujat al voltant d'un 60% des del començament d'any. Això fa que el nou intent d'adquisició sigui molt més car”, explica Filippo Maria Alloatti, responsable de crèdit financer de Federated Hermes.

En aquest sentit, cal destacar que Banc Sabadell ha obtingut un benefici net atribuït de 308 milions d'euros al primer trimestre del 2024, un 50,4% més que durant el mateix període de l'exercici anterior. Unes xifres que els analistes consideren molt positives i que han estat recolzades principalment "pel dinamisme de l'activitat comercial i la millora de la qualitat dels actius, que han permès elevar el marge d'interessos i reduir les provisions".

"Sembla que es reactiva la fusió de BBVA i Banc Sabadell, i aquesta vegada va de debò, ja que les dues entitats han expressat el seu interès i el BBVA ha nomenat assessors a aquest efecte. Tot i així, en aquest cas, més que fusió entre iguals, sembla que estem més aviat davant d'una presa de control en què el peix gran es menja el petit”, indica Ricardo Zion, professor d'EAE Business School.

De moment, es desconeix com planeja BBVA articular la transacció, encara que Sky News ha publicat que l'entitat que presideix Carlos Torres ha contractat JP Morgan i UBS per avaluar "una possible oferta total en accions".

D'aquesta manera, BBVA aprofitaria que els seus títols son a màxims històrics (recentment van superar els 11 euros), mentre que els de Sabadell encara son molt lluny dels seus màxims del 2007, abans de l'esclat de la crisi financera.

"Des del punt de vista del negoci, l'estratègia no sembla quedar clara del tot. Mentre que Banc Sabadell està molt centrat en el negoci domèstic, BBVA compta amb una forta presència internacional, sobretot a Llatinoamèrica i Turquia", afegeix Zion.

A més, l'expert posa el focus que "el que es busca en aquest tipus d'operacions son assolir sinergies, que sempre acaben redundant a la sortida de treballadors. Si a la fusió de Caixa amb Bankia vam poder veure que sobraven uns 6.000 persones que van anar a l'ERO. En aquest cas, veient les xifres, podríem estimar que parlem d'uns 4.000 treballadors afectats”.

Després de conèixer la notícia, les accions de BBVA cauen amb força, al contrari que les de Sabadell, que es beneficien de l'interès de l'entitat basca per fer una operació corporativa. "Els accionistes de BBVA aparentment no veuen amb tan bons ulls aquesta adquisició o fusió, ja que les seves accions estan baixant. Mentre que els accionistes del Banc Sabadell estan veient amb més bons ulls aquesta operació, potser perquè l'entitat necessita fer un pas per sobreviure i assolir millors èxits", ressalta el professor d'EAE Business School.

"A mesura que ens acostem lentament a les primeres possibles baixades de tipus del Banc Central Europeu i del Banc d'Anglaterra, la consolidació a tot el sector guanyarà protagonisme. Ja s'han anunciat dues fusions i adquisicions al Regne Unit: Virgin Money i Nationwide, i Coventry Building Society i The Co-operative Bank", conclouen a Federated Hermes.

contador