El Govern obre la porta a crear una empresa pública d'energia

Es quedaria amb les concessions hidroelèctriques que s'anessin alliberant

Bolsamanía
Bolsamania | 12 ago, 2021 18:53 - Actualitzat: 18:53
ep archivo   teresa ribera
GOBIERNO - Archivo

Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern i ministra per Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha deixat anar la possibilitat que el Govern arribi a crear una empresa pública que gestioni les concessions hidroelèctriques que vagin alliberant-se, una posició molt propera a la dels seus socis, Unides Podem, durant la setmana en què la llum ha fet un ple de rècords.

En aquest sentit, ha obert la porta a "disposar de tota l'energia hidroelèctrica a través d'un sistema de concessió diferent o a través d'una empresa pública segons es vagin alliberant les concessions hidroelèctriques, que permeti intervenir o facilitar una altra manera d'oferir energia".

La ministra, en declaracions a la cadena SER, ha indicat que la pujada del preu de l'energia elèctrica "no es resol amb una mobilització al carrer", i que el "desafiament" és "trobar solucions, després que el seu soci de govern Unides Podem anunciés oposició "al carrer" la qual cosa consideren un "saqueig" de les elèctriques amb la factura de la llum.

Precisament, des del partit morat han celebrat que el PSOE s'obri per primera vegada a aquest extrem. Ione Belarra, Minsitra de Drets Socials i Agenda 2030, ha assenyalat que aquesta "és una bona notícia" i que s'ha d'afrontar amb "urgència i valentia".

Seguint amb les paraules de Ribera, ha afirmat que la pujada del preu de l'electricitat al mercat majorista no té un gran impacte sobre els consumidors domèstics i que ja s'han pres mesures per reduir la factura, com la suspensió d'impostos. En tot cas, ha obert la porta a introduir canvis en la tarifa regulada (PVPC), que és la que depèn en major mesura del mercat majorista i que és més barata que la que ofereixen les elèctriques al mercat lliure.

"L'escalada dels preus majoristes és enormement aparatosa i tremenda, però no té una traducció igualment aparatosa i tan tremenda en la factura dels consumidors domèstics i, malgrat tot, en alguns sí que té un impacte i això és el que explica per què hem suspès tota la part fiscal i per què estem aplicant ja fórmules que redueixen l'altre terç de la nostra factura, que són els peatges i càrrecs", ha assenyalat Ribera.

Així, ha subratllat que "més que fixar-se en el preu de mercat majorista", que és "preocupant" perquè les previsions apunten que seguirà alt a curt termini, "cal pensar quines altres coses" poden pal·liar la factura dels consumidors que depenen en major mesura de la volatilitat al mercat elèctric, els que compten amb la tarifa regulada.

Aquesta tarifa, ha explicat, ha permès estalvis "sistemàtics" des de 2013 pel que fa als consumidors subscrits a les tarifes que ofereixen les companyies elèctriques al mercat lliure, on es paga una prima per evitar aquesta volatilitat.

"Hi ha una demanda important en aquests dies per part de les elèctriques i d'algunes organitzacions d'introduir canvis en la tarifa regulada. És una cosa que hem de buscar", ha dit la vicepresidenta, que ha precisat que "probablement" calgui dissenyar alguna fórmula que doni més estabilitat a la tarifa regulada afegint part del pagament d'aquesta prima. "En vista que el mercat ha anat evolucionant a l'alça, haurem de seguir pal·liant aquest impacte amb un tram fix una miqueta més alt", ha afegit.

"HI HA FACTORS QUE NO DEPENEN DEL GOVERN"

La vicepresidenta, en declaracions a la cadena SER, ha afirmat que el Govern "està fent i busca com seguir fent" per rebaixar la factura de la llum dins del marc europeu i constitucional espanyol, però ha insistit que hi ha factors que no depenen d'ell, com els preus del CO2 i del gas.

Preguntada per si té previst adoptar noves mesures per reduir el preu de la llum a curt termini, la vicepresidenta ha incidit que ja s'han pres mesures per reduir l'impacte fiscal de la factura i que en això és en el que segueix centrat el Govern.

Insistida sobre si no es pot fer res per rebaixar el preu al mercat majorista, Ribera ha respost: "Bé, podem intentar convèncer Putin que bombi més gas al mercat europeu o podem intentar convèncer la Comissió Europea que s'introdueixi una mesura intervencionista als mercats de CO2. Però això no és realista".

La vicepresidenta ha explicat que les institucions europees no volen canviar el model de determinació de preus als mercats majoristes europeus, perquè el consideren "eficient i simple".

"Nosaltres creiem que aquest model no és raonable. Els consumidors han de beneficiar-se des de ja del menor cost de l'energia associat a les energies renovables i no seguir pagant tota l'energia al preu més alt, que és el del combustible fòssil, que, a més, ha de pagar per CO2. La Comissió Europea pot intervenir tant en l'evolució del mercat elèctric com en el volum i preu del CO2 (...) La regulació està desfasada", ha afegit.

POLS DE LES ELÈCTRIQUES?

Preguntada per si té la sensació que les elèctriques estan "fent un pols" al Govern, Ribera ha afirmat que el marc regulador europeu incentiva que aquestes companyies facin ofertes al pool'elèctric, interioritzant el cost d'oportunitat del CO2 i del gas natural. "Això és legal, és compatible amb el marc europeu i és el que volem trencar o fer d'una altra manera, però és correcte des del punt de vista jurídic europeu", ha apuntat.

Altres opcions que poden explicar el que passa, ha afegit Ribera, és que les elèctriques saben que s'està tramitant al Congrés l'avantprojecte de llei que reduirà els seus beneficis del cost de CO2, que repercuteixen directament en el compte de resultats de les empreses elèctriques que tenen plantes més antigues.

"A mi no em consta que ens estiguin fent un pols, però tampoc ho diuen obertament. Però nosaltres hem de regular en favor del consumidor i de l'economia espanyola amb independència de la legítima posició de les companyies elèctriques", ha subratllat.

D'altra banda, Ribera ha respost a les intencions de Podem de mobilitzar-se al carrer per protestar per l'alça dels preus de la llum: "Mobilitzar-se contra la pujada de la llum és com mobilitzar-se contra la pujada del petroli. Això no es resol amb una mobilització al carrer", ha assenyalat la vicepresidenta.

contador