El Govern comprarà fins al 50% dels pagarés d'empreses a través de l'ICO

L'Executiu de Sánchez inclou a l'últim BOE el banc públic com a possible inversor

Sergio García
Bolsamania | 12 mai, 2020 16:54
ico portada

El Govern vol arribar on el BCE no ha arribat. A partir d'aquesta mateixa setmana, l'Executiu de Pedro Sánchez permetrà a l'ICO la compra de fins al 50% de pagarés d'aquelles empreses no financeres que van quedar fora del paraigua de Lagarde per incomplir els requisits, i que emetin des d'Espanya.

Així ho inclou el BOE d'aquest dissabte, en el qual s'apunta al banc públic com a possible participant de l'emissió de pagarés en qualitat d'inversor.

Aquesta mesura és simultània i independent dels 4.000 milions d'avals ICO per blindar fins al 70% de les emissions d'empreses no financeres amb seu social a Espanya aprovats amb anterioritat. A més, el banc públic pot triar si comprar o no pagarés sense tenir en compte si estan o no avalats.

Des de BME assenyalen a Bolsamanía que és una mesura "favorable, que esperem que serveixi per a facilitar a les companyies l'accés a un finançament flexible i diversificat".

Al seu torn, Gonzalo Gómez Retuerto, director general de BME Renta Fija, ha assegurat en declaracions al diari Cinco Días que la mesura és "una rara avis", i que no n'existeix cap d'igual a Europa. "No descarto que ens la copiïn", rebla.

Les empreses que vulguin optar-hi han d'haver registrat el seu programa d'emissió datat a 23 d'abril. A continuació, s'haurà de signar un conveni amb BME, l'ICO i les entitats col·locades. El termini inicial de llançament d'aquest paper avalat és el 30 de setembre, però si la demanda ho requereix, no es descarta que s'allarguin els terminis.

Per a l'emissor, el cost de l'aval serà del 0,3% en pagarés de fins a 12 mesos i del 0,6% els restants, amb un màxim de fins a dos anys. L'ICO s'emportarà un 0,05% de comissió per cada gestió. “La bona notícia és que l'aval reduirà a la mínima expressió el cost d'emissió de les empreses perquè dispara la seva qualitat creditícia. Probablement veiem dos segments de mercat d'ara endavant: un amb aval i un altre sense aval”, augura Retuerto.

LES EMPRESES MÉS NECESSITADES, FORA DEL PARAIGUA

Aquesta nova mesura continua deixant fora a les empreses que més necessiten aquests avals. L'ICO tanca les portes a la compra de pagarés a totes aquelles companyies que no els venen a Espanya. Moltes d'elles han estat col·locant els seus bons fora del nostre país a través de filials (o de bancs d'inversió en els quals deleguen l'operació) i sens dubte atrets pels cants de sirena que els arriben d'altres regions com Irlanda.

Més enllà de Dublín (que ja ha ofert els seus avantatges en tràmits burocràtics, costos, fiscalitat i una major visibilitat a escala internacional a empreses de l'Ibex com Grifols, Acciona i Ferrovial), aquestes companyies registren els seus bons a Holanda, Luxemburg, els EUA i fins i tot a Londres (malgrat les incerteses que ha plantejat i planteja el Brexit) abans que a Espanya.

contador