El final del 'roaming' dispara l'ús de dades i a les 'telecos' no els surten els comptes

Les 'telecos' han vist com el tràfic de dades s'ha disparat un 300% a causa del final del 'roaming' el passat 15 de juny

  • Les operadores han reforçat les infraestructures per evitar el col·lapse
  • Les empreses de telecomunicacions reduiran els seus ingressos a causa del final del 'roaming'
Carlos R. Cózar
Bolsamania | 15 ago, 2017 10:24
ep adeuroamingla uepartir15juny
EUROPAPRESS

Estar de vacances i mostrar-li al món sencer com es descansa ha deixat de ser un problema amb el final del 'roaming'. L'ús de dades s'ha disparat aquest estiu a Espanya fins a un 300%, mentre que les operadores ja fan compte de les pèrdues que obtindran aquest 2017 pel final de la tarificació de dades a l'estranger.

Mai plou a gust de tothom. Des que la UE imposés el nou model 'Roaming like at home' els efectes no s'han fet esperar. Mentre als usuaris de telefonia se'ls obria el cel per poder utilitzar les dades contractades sense cost addicional al territori europeu, a les 'telecos' se li comencen a acumular núvols de pluja.

Amb l'arribada de l'estiu, el tràfic de dades mòbils ha patit una pujada sense precedents durant el primer estiu des del final del roaming. Segons fonts del sector, Vodafone n’ha augmentat un 300% i asseguren que "durant els pròxims mesos, s'incrementarà progressivament". A més, esperen que per Nadal "s'arribin a xifres de rècord".

El cas més cridaner arriba a Orange. La 'teleco' francesa ha registrat fins a juliol un augment de trànsit de dades del 330%. Les xifres s'eleven encara més si s'extreu la quantitat de dades que els usuaris espanyols han utilitzat el servei de dades a l'estranger: un 490%. Telefónica, ha multiplicat per 3,5 vegades el volum de trànsit de roaming. Al seu torn, MásMóvil també feia públiques les dades la setmana passada i segueix en la mateixa línia. El consum de dades també ha experimentat un notable creixement, ja que ha passat de 882 MB de mitjana durant el primer semestre de l'any anterior a 1.198 MB durant el mateix període de 2017, cosa que es tradueix en un augment superior al 35%.

Les operadores han confirmat que s'ha experimentat un augment del 300% de l'ús de dades des de la fi del 'roaming'

A Europa, l'ús del roaming gratis se'n va fins al 500%. Res a veure amb el que succeïa anterior al mes de juny. Segons dades de l'Eurobaròmetre, el 70% dels europeus limitaven l'ús del mòbil quan sortien del seu país i fins a un 94% tancaven els seus serveis de dades, ni es connectaven a internet pel cost dels serveis que la seva companyia carregava amb la itinerància.

UNA FORTA INVERSIÓ PER NO COL·LAPSAR LES LÍNIES

Davant la previsible allau de trànsit, les principals 'telecos' es van haver de posar les piles en matèria d'infraestructures durant el primer semestre. Telefónica i Orange van fer públiques les inversions que van desenvolupar per absorbir el creixement de dades que es pressuposava abans d'aquest juny. L'empresa espanyola ha realitzat una aposta de 85 milions d'euros, mentre que la francesa ha superat els 21,5 milions d'euros.

Òbviament, les zones costaneres com Llevant, Balears i Catalunya -així com les grans ciutats- han estat els punts on les empreses de telecomunicacions han hagut de redoblar esforços perquè les prestacions siguin igual de satisfactòries. Telefónica, per exemple, ha invertit només a Catalunya 34,5 milions d'euros en la xarxa 4G.

NÚMEROS VERMELLS A LES 'TELECOS' EL 2017

La lògica per tant, s'imposa en les regles del 'roaming'. Si les 'telecos' han de fer una forta inversió per garantir el trànsit i deixen d'ingressar diners pel servei, els comptes pateixen.

Un estudi de la consultora internacional Juniper Research recalca que el descens dels ingressos serà de l’11% el 2017 de les operadores internacionals, passant dels 54.000 milions del 2016 als 48.000 d'aquest curs. "I és que els ingressos generats per l'ús creixent en molts mercats no compensen els percebuts per les menors tarifes de roaming a la UE", s'extreu de l'informe.

"Aquesta disminució en els ingressos globals es deu, en part, a una caiguda del 33% en els ingressos de roaming europeu, seguint la regulació de la UE per posar fi als recàrrecs per aquest concepte. Encara esperem que els aranzels de roaming fora d'Europa segueixin estant desregulats i siguin significativament més alts, l'enfocament de l'operador necessitarà canviar a paquets innovadors i treballadors immigrants", explica Nitin Bhas, autora de la investigació.

Tot aquest brou de cultiu s'acaba de macerar amb el fet dels ingressos que deixen de percebre les empreses de telecomunicacions al no rebre cap tipus d'extra en usar un estranger la seva xarxa. Anteriorment, un turista que activava el 'roaming' i que utilitzava dades es servia d'una xarxa nativa en què país que visitava. Aquesta 'teleco' facturava el lloguer de la xarxa i del consum a l'operadora natal del turista a gairebé preu d'or. Després d'aquest 15 de juny, l'accés a la xarxa és completament gratuït.

PUJADA DE LES TARIFES

Acció-reacció. Si les 'telecos' han hagut d'invertir en infraestructures i han deixat d'ingressar diners per la liberalització de les dades contractats, les empreses s'agafen a l'única fórmula possible: pujar els preus. Telefónica va anunciar una pujada de les seves tarifes cinc euros a canvi de més dades. Però l'augment de preu no va acabar aquí, també va donar una pujada als megues extra. La 'teleco' espanyola va passar de cobrar 1,5 cèntims el mega fins als 2 actuals, cosa que suposa un 33%.

Per la seva banda, Vodafone elevarà a partir del proper 27 de setembre el cost que tenen les dades consumits per un client una vegada que esgota els inclosos en la seva tarifa, però al mateix temps actualitzarà els bons addicionals que poden contractar els usuaris en cas que es quedin sense dades per oferir més gigues a un menor preu. En concret, l'operadora començarà a cobrar a finals de setembre tres euros per cada 200 MB consumits un cop superat el límit establert a la tarifa contractada, davant dels dos euros per cada 200 MB que cobra actualment.

contador