"No té sentit que es cerqui finançament als avals de l'Estat i que calgui seguir tributant."
La decepció d'entitats i associacions empresarials amb les mesures anunciades pel Govern és absoluta, i així ho ha fet palès el teixit econòmic del país, que ha sortit en massa per exigir la suspensió immediata de les càrregues fiscals i els tributs. En cas contrari, totes les empreses estan "condemnades", lamenta Foment del Treball, la patronal catalana. Així com altres entitats d'àmbit nacional, han alçat la veu per manifestar que la pròrroga de 15 dies de l'estat d'alarma confirma la necessitat de prendre mesures més extraordinàries, i lamenten que no té sentit que les empreses hagin de trobar finançament en el suport dels avals de l'Estat, alhora que es mantenen les obligacions fiscals.
Per a Foment, la falta de lògica del darrer paquet d'estímuls de l'Executiu de Pedro Sánchez radica en què calgui demanar préstecs a la banca i, en canvi, no es suspenguin els pagaments a l'Estat. La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va anunciar aquest dimarts que s'ha endegat el primer tram de la línia d'avals a pimes que es va aprovar fa uns dies, xifrada en 20.000 milions d'euros, i que cobrirà el 80% dels préstecs concedits a aquestes empreses per afrontar les dificultats que està provocant el coronavirus.
Però a la Moncloa no deixen de ploure-li crítiques, ja que especialment autònoms i pimes creuen que els estímuls són "insuficients." Patronals i associacions lamenten que no emprendre accions d'urgència econòmica pugui afectar greument la capacitat de recuperació de l'economia i l'ocupació. En aquesta fase de la crisi, amb l'estat d'alarma prorrogat dues setmanes més, remarquen que la limitació de la moratòria a 30.000 euros fins a un ajornament màxim de sis mesos implementada quan es va decretar el confinament es queda curta. "Tenia sentit en un primer moment," assenyala Foment.
El Consell General d'Economistes (CGE) també va expressar malestar, ja que el Govern mostra una gran "falta de sensibilitat" vers empreses i professionals en negar-los "eines de fàcil implementació i baix cost" que podrien ser de "molta ajuda" per garantir la seva supervivència, facilitant-los "una mica de liquiditat amb una simple ampliació de terminis de les autoliquidacions tributàries"; això seria especialment important per a aquells que amb prou feines poden mantenir l'activitat -"encara més amb la prolongació de l'estat d'alarma 15 dies més"-, que estan deixant en una situació "desemparada," alerten.
ELS AUTÒNOMS, A PUNT DE REBEL·LAR-SE
Les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària s'estan agreujant a tots els sectors industrials, i la xifra de treballadors en atur temporal ja és de 760.000 a tota Espanya. El drama adquireix proporcions de catàstrofe per als autònoms i les pimes, que veuen reduïts els seus ingressos pràcticament a zero, i que s'enfronten a ERTOs per a les seves plantilles mentre han de seguir liquidant IVAs, quotes i seguretat social. En aquest sentit, la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA) ha demanat al Govern que "no generi més confusió" i que suspengui les quotes del març i l'abril, i que ajorni el pagament d'impostos al juliol, ja que molts autònoms han cessat l'activitat o han patit caigudes de les vendes del 75%.
"El 31 de març, tots els autònoms hauran de pagar la quota, que no diguin mentides," ha lamentat Lorenzo Amor, president del col·lectiu, als comptes oficials de l'ATA a les xarxes socials. "Tan difícil és suspendre les quotes, les cotitzacions, i que s'ajorni fins al juliol el pagament d'impostos?", es pregunta retòricament, a l'espera d'una resposta del Givern, que de moment no arriba, no en les condicions que defens l'ATA. Amor critica que no hi hagi mesures més contundents per defensar els treballadors per compte propi en una situació "excepcional" de falta de liquiditat. El col·lectiu ha difós a les xarxes el hashtag #AutónomosNoSePaga, que ahir va ser 'trending topic' al país gràcies al suport dels tuitaires.
-Puede el Gobierno técnicamente suspender la cuota de autónomos en estos 6 días q quedan hasta final de mes???👇
— Lorenzo Amor (@lorenzoamor_ata) March 25, 2020
👉SI
Tiene intención de hacerlo y aliviar la falta de liquidez de los autónomos españoles confinados en sus casas y sin ingresos???👇
👉NO
Y dicen q nos apoyan!!!!
A Catalunya, la patronal de la petita i mitjana empresa, Autònoms Pimec, ha defensat que les mesures aprovades pel Govern i la Generalitat "no són suficients" per al col·lectiu, ni tenen en compte les seves necessitats específiques, sobretot ara que s'acosta la fi de mes i vencen pagaments, que perjudica la liquiditat i amenaça la viabilitat de moltes empreses.
La patronal ha considerat que l'"insòlit manteniment" del calendari d'autoliquidacions tributàries empeny el col·lectiu vers una allau d'ajornaments massius, i reclama que l'AEAT prorrogui el termini d'autoliquidació al 20 d'abril i fins al 30 de juny.