Les accions de la petroliera cotitzen per sota de 10 euros
El desplom de les accions de Repsol s'ha convertit en un autèntic maldecap per a dues companyies cotitzades espanyoles: Caixabank i Sacyr. Totes dues tenen una participació important al capital, valorada a preus molt més alts que els actuals.
Tant Sacyr com Caixabank tenen valorades les accions de Repsol en 17,5 euros per acció, la qual cosa és un problema per al banc, a l'hora d'apuntar en el seu balanç minusvalideses latents, segons informa El Confidencial (EC).
El diari digital assenyala que el banc debat amb el seu auditor si ha de provisionar la pèrdua de valor de Repsol contra els seus beneficis de 2015. L'entitat controla l'11,7% de Repsol i valora aquesta participació en uns 3.413 milions d'euros. No obstant això, el valor borsari d'aquest percentatge és de tan sols 1.525 milions en aquests moments.
Caixabank i Deloitte discuteixen des de fa setmanes quines fer amb aquesta minusvalidesa latent, que ascendeix a gairebé 2.000 milions d'euros. EC assenyala que el banc pot ser forçat a reconèixer la meitat d'aquestes minusvalideses, encara que no hi ha res confirmat oficialment sobre aquest assumpte.
LA PARTICIPACIÓ DE SACYR A REPSOL SEGUEIX SENT UN PROBLEMA
Si els problemes de Caixabank amb la seva participació en Repsol són importants, per a Sacyr són encara més rellevants, a causa de l'escassa grandària i recursos financers del grup constructor. I és que Sacyr valora el seu 8,7% de Repsol en 2.131 milions d'euros, quan el seu paquet accionarial amb prou feines val 1.133 milions. Una minusvalidesa latent de gairebé 1.000 milions.
A més, Sacyr encara deu 1.662 milions d'euros als bancs per aquesta participació del 8,7%, i la garantia d'aquest préstec són les pròpies accions de Repsol. No obstant això, el proper venciment d'aquest crèdit no es produirà fins al 2018, ja que Sacyr va aconseguir refinançar el deute a principis de 2015.
REPSOL, MOLT AFECTAT PER LA CAIGUDA DEL PETROLI
La petroliera es troba molt afectada pel desplom del preu del petroli, que dijous va marcar mínims des d'abril de 2004, en el cas del barril Brent, de referència a Europa. "Aquest entorn de preus baixos suposa una forta tensió tant per a les petrolieres», ha assenyalat Nicolas Robin, gestor de fons de matèries primeres a Columbia Threadneedle Investments.
Tècnicament , César Nuez, analista de Bolsamanía, comenta que "ha arrasat els mínims de 2015 que presentava en els 9,47 euros. Una vegada que ha perdut aquest nivell de preus, el més normal és que acabem veient una continuació de les caigudes fins al nivell dels 8,40 euros. No obstant això, durant les properes sessions no descartem veure un repunt amb l'objectiu de cobrir almenys part del buit a la baixa que s'ha deixat en els 9,68 euros.