El projecte de l'H2Med no estarà operatiu fins al 2030, segons ha anunciat Pedro Sánchez
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que el corredor d'hidrogen verd H2Med, que connectarà Portugal, Espanya i França, costarà al voltant de 2.500 milions d'euros i no estarà en funcionament fins a l'any 2030.
“En primer lloc, estem reforçant la seguretat energètica i l'autonomia estratègica de la Unió Europea en un moment en què és imprescindible que els europeus siguem solidaris per reduir la dependència energètica de països que ara mateix estan utilitzant l'energia com una eina de xantatge al conjunt de la UE pel seu suport a Ucraïna”, ha explicat Pedro Sánchez en una compareixença conjunta amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president i primer ministre de França i Portugal, Emmanuel Macron i António Costa.
El corredor #H2Med que impulsamos hoy de forma definitiva refuerza la seguridad y la autonomía estratégica de la UE y reitera nuestra determinación con la neutralidad climática.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) December 9, 2022
España ya lidera el desarrollo de energías renovables y será un referente también en el hidrógeno. pic.twitter.com/9ioWXT3gQk
Els mandataris van celebrar una reunió en el marc de la IX cimera euromediterrània EU-MED9, on van tractar el desenvolupament d'aquesta infraestructura. "Estem reafirmant la determinació de la UE amb la neutralitat climàtica, que té a l'hidrogen la seva pedra de toc", ha afegit Sánchez.
El projecte de l'H2Med serà presentat als propers dies a la Comissió per poder ser considerat projecte d'interès comú (PIC), cosa que li permetria optar a finançament comunitari que podria cobrir fins a un 50% del cost total del projecte. La infraestructura, han revelat, comptarà amb dos trams fonamentals: una part que unirà Celorico da Beira (Portugal) amb Zamora, que serà nomenat com a CelZa, i que serà una ampliació d'una infraestructura ja activa; en segon lloc, els socis connectaran Barcelona amb Marsella (BarMar). Aquest segon tram només transportarà hidrogen verd, mentre que el primer es farà servir durant els primers anys de funcionament per transportar gas natural.
Els socis estimen que pugui transportar el 10% del consum comunitari d'hidrogen verd al voltant d'uns 2 milions de tones anuals. “Volem produir 10 milions de tones d'hidrogen verd el 2030, i importar-ne 10 milions més. Per això dono la benvinguda a aquest projecte que va just a la direcció correcta”, ha assenyalat von der Leyen, que també ha donat “la benvinguda a la seva aplicació per convertir-lo en un projecte d'interès comú”. "Avui la Península Ibèrica es converteix en una porta dʻentrada dʻenergia principal dʻEuropa al món", ha afegit.
La presidenta de l'Executiu comunitari ha destacat que el projecte permetrà “construir una columna vertebral europea per transportar hidrogen” no només a Europa, sinó a “tota la regió del Mediterrani”, recordant l'aliança que es té amb Egipte en aquest front i la que s'està negociant amb el Marroc. "No és més que el principi", ha assegurat von der Leyen.
S'estima que el termini d'execució del projecte sigui de 56 mesos, entre els quals sinclouen els 26 mesos necessaris per obtenir els permisos pertinents. S'estima que la construcció comenci el proper 2025.
Per part seva, Macron ha subratllat que el projecte a tres bandes és "totalment coherent" amb l'objectiu comunitari d'assolir la neutralitat d'emissions i d'electrificació. Segons el francès, “altres països” voldran utilitzar aquesta canonada en el futur, en el que ha estat una vetllada referència a Alemanya, principal impulsor del malaguanyat projecte MidCat. “Utilitzem a plena capacitat els gasoductes que hi ha? No, estem al 50 o 60%. És França la que avui exporta gas a Espanya”, va assenyalar Macron l'octubre passat després de ser preguntat pel projecte del MidCat.
D'altra banda, Costa ha assegurat que H2Med "canvia totalment la tendència" i permetrà a la Península no ser "simples importadors i reexportadors" d'energia. Segons el mandatari portuguès, Espanya i Portugal veuran reforçada la seva condició de “productors i exportadors d'energia” a la resta del Vell Continent. "I sense dependre de tercers", ha sentenciat.
“Espanya vol liderar amb Portugal i França l'aposta per aquesta transició energètica. Ja estem liderant el desenvolupament d'energies renovables. Serem, volem i aspirem a ser un referent europeu i mundial a l'àmbit de l'hidrogen”, ha conclòs Sánchez.