El sector exigeix que el Govern doni una imatge de "seguretat" a les matrius
Sobrecapacitat i falta de centres de decisió. La pandèmia ha col·locat en primera línia de batalla dos problemes de l'automòbil a Espanya que s'havien anat arrossegant des de fa temps, i que el sector vol contrarestar com s'ha fet sempre, sent els més competitius. No obstant això, la conjuntura d'una indústria que es troba en plena transició cap a un nou model descarbonitzat, connectat i sostenible, sumada a la crisi econòmica, deixa el país en una posició incòmoda, en què es tem que el tancament de Nissan sigui només la primera peça del dòmino. I en aquest context, és més important que mai que les administracions transmetin una imatge de seguretat i compromís a les matrius perquè continuïn considerant les factories espanyoles un destí preferent a l'hora d'adjudicar nous models elèctrics.
En aquest moment, s'està vivint una "baralla entre les fàbriques dels nostres clients per a atreure la fabricació de nous models”, ha exposat Francisco Riberas, president de Gestamp, durant la cimera empresarial de la CEOE, que s'allargarà fins al 25 de juny. Els productors temen que el país, on aquest segment representa un 10% del PIB i el 60% del total de la producció industrial, perdi empenta, ja que França o Alemanya estan impulsant mesures per a recentralitzar la producció de vehicles. Per tant, a més d'un “pla estratègic clar per aconseguir que Espanya sigui un país de referència en la producció vehicles elèctrics i de baixes emissions”, Riberas també exigeix al Govern que enviï el missatge clar a tots els fabricants que Espanya és un país amic de l'automòbil "i que es prendran decisions per protegir aquesta indústria".
No obstant això, els polítics estan fent mal servei a aquest segment amb les seves declaracions recents, segons es queixa José Vicente de los Mozos, president de Renault España i de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). De fet, fa pocs dies van transcendir les amenaces de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a Nissan, després d'anunciar el tancament de les plantes a Barcelona. “Si es tanca Nissan s'acaba la bona relació amb Nissan i Nissan tindrà problemes seriosos”, va avisar la primera edil a l'empresa japonesa. No ha estat l'única declaració d'un membre del consistori barceloní que ha suscitat polèmica recentment: la tinenta d'alcalde Janet Sanz va demanar un pla per evitar que el sector es reactivés després de la pandèmia.
Aquests comentaris se sumen a d'altres del passat; per exemple, el 2018, la llavors ministra per a la Transició Ecològica i avui vicepresidenta del Govern, Teresa Ribera, va afirmar que el dièsel “té els dies comptats”; aquestes declaracions provoquen dures crítiques des de la patronal sectorial. De los Mozos ha fet una crida a les administracions perquè "els polítics comptin fins a tres abans de fer declaracions". "És important que les cases matrius tinguin garanties que el nostre és un país ‘firendly’" amb el sector, ha incidit, perquè "no s'ha de veure com una regió que ataca l'automòbil i, a més, els constructors necessiten seguretat jurídica i un marc homogeni".
Actualment, amb 2,8 milions d'unitats produïdes el 2018, Espanya és el segon fabricant de vehicles europeu, novè en el rànquing mundial, però aquesta posició pot trontollar si la decisió de Nissan és emulada per altres marques. La desinversió a les factories de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca, afegit a la falta de nous models, van fer de la fi de l'activitat de l'empresa japonesa a Catalunya la crònica d'una mort anunciada, i la Covid-19 va servir d'excusa per prendre una decisió que ja s'esperava.
La recepta de patronal i fabricants per assegurar-se que les inversions continuïn arribant a Seat i les altres plantes espanyoles és oferir seguretat jurídica i la posada en marxa d'un pla estratègic per aconseguir que Espanya sigui un país de referència en la producció de vehicles elèctrics i de baixes emissions, que permeti continuar potenciant la “competitivitat” del nostre país. En cas contrari, "si treballem amb indústries residuals, tindrem més disgustos com el de Nissan", pronostica De los Mozos. Així mateix, per afermar el lideratge, s'ha de "avançar en ls digitalització i l'automatització. i continuar comptant amb mà d'obra qualificada", ha assenyalat.