La intel·ligència artificial (IA) ajuda a crear nous llocs de treball, segons Capgemini
Al voltant de tres de cada quatre de les empreses que emprenen la intel·ligència artificial (IA) han incrementat la seva xifra de vendes un 10% des que van començar a utilitzar aquesta tecnologia, segons un estudi de la consultora Capgemini, que també constata que ajuda a crear nous llocs de treball.
La investigació de Capgemini, realitzada entre gairebé 1.000 empreses amb una facturació de més de 500 milions de dòlars i que estan utilitzant IA, assenyala que les empreses més tecnològiques utilitzen aquesta tecnologia per impulsar l'eficiència de les operacions, incrementar les vendes, millorar els processos de fidelització del client i generar anàlisi d'informació (intel·ligència de negoci).
A més d'elevar la facturació, la IA ha fet que aquestes companyies generen ocupació, ja que el 83% de les empreses enquestades han creat nous llocs de treball gràcies a la utilització d'aplicacions d'intel·ligència artificial.
L'ocupació es crea en les categories professionals més altes, situant-se dos de cada tres dels nous llocs a nivells de gerència i alta direcció
En concret, l'ocupació es crea en les categories professionals més altes, situant-se dos de cada tres dels nous llocs a nivells de gerència i alta direcció. Així mateix, Capgemini apunta que entre les empreses que han adoptat solucions d'IA de forma generalitzada, el 63% no ha destruït cap lloc de treball.
Així mateix, l'informe mostra que les organitzacions conceben la IA com un mitjà per reduir el temps que els empleats dediquen a tasques rutinàries i administratives i permetre'ls centrar-se en les activitats de valor afegit, com apunta que el 71% de les companyies hagi iniciat de manera proactiva programes d'aprenentatge o renovació de competències professionals per treure el màxim partit a les inversions en IA.
De les empreses que han adoptat aplicacions d'IA de forma generalitzada, la major part considera que la intel·ligència facilita l'acompliment de treballs complexos (89%) i que les màquines intel·ligents coexistiran amb les persones dins de les seves organitzacions (88%).
Nombroses organitzacions encara no han aconseguit alinear les seves inversions en intel·ligència artificial amb les oportunitats de negoci
OPORTUNITATS PERDUDES
No obstant això, l'estudi també posa de manifest que nombroses organitzacions encara no han aconseguit alinear les seves inversions en IA amb les oportunitats de negoci i incideix que les empreses estan donant prioritat a projectes d'IA d'alta complexitat, en lloc de centrar els seus esforços en solucions més senzilles amb les quals obtindrien el mateix benefici.
En concret, el 58% es bolca en les implementacions d'IA "necessàries", que fa referència a projectes d'alt nivell de complexitat i benefici, com el servei al client, mentre que només el 46% està introduint aplicacions d'AI "imprescindibles" , de baixa complexitat i alt rendiment.
En aquest context, Capgemini assegura que si les empreses abordaran els dos problemes de forma simultània, podrien obtenir més beneficis. Per exemple, els que desenvoluparan solucions "imprescindibles", reduirien la seva rotació de clients una mitjana d'un 26%.
D'altra banda, l'estudi reflecteix que un important percentatge de les empreses que operen en sectors telecomunicacions (49% del total), comerç minorista (41%) i financer (36% del total) lidera l'aplicació d'IA de forma generalitzada. A la cua se situen el sector de l'automòbil (26%) i l'industrial (20%).
A més, s'observa un fort contrast entre regions. Així, mentre que a l'Índia el 58% de les empreses analitzades utilitzen eines d'IA de forma generalitzada, als Països Baixos i França el percentatge és del 24% i el 21%, respectivament. Espanya, amb un 31% se situa al setè lloc d'entre els nou països analitzats, a cinc punts percentuals per sota de la mitjana (36%).
L'estudi, conduït per l'Institut de Transformació Digital de Capgemini, es basa fonamentalment en entrevistes realitzades entre març i juny de 2017 a 993 directius d'empreses amb una facturació igual o superior als 500 milions de dòlars (415 milions d'euros), pertanyents a set sectors empresarials (automoció, banca, assegurances, indústria, retail, telecomunicacions i utilities), en nou països (Austràlia, França, Alemanya, Índia, Itàlia, Països Baixos, Espanya, Regne Unit i Estats Units).