L'Estat xinès ja posseeix una participació del 28,25% en EDP, a través de la China Three Gorges
Les accions del grup lusità Energies de Portugal (EDP) pujaven amb força durant la sessió d'aquest dilluns, la primera de negociació a la Borsa de Lisboa després de l'oferta d'adquisició d'accions (OPA) d'11.920 milions d'euros llançada divendres passat per el consorci xinès China Three Gorges.
Els títols d'EDP arribaven a pujar un 10,93% a la Borsa de Lisboa després de l'obertura de sessió, encara que posteriorment moderaven la seva escalada al 10,06%, cotitzant a 3,42 euros, tot i així per sobre dels 3,26 euros per acció oferts per la xinesa.
L'Estat xinès ja posseeix una participació del 28,25% en EDP, a través de la China Three Gorges (23,75%), fons que formaria part del consorci, i CNIC (4,98%).
Paral·lelament, la xinesa ha llançat una altra OPA sobre la seva filial de renovables, EDP Renováveis, per la qual ofereix 7,33 euros per acció, per sobre dels 6,80 euros per acció que va oferir la seva matriu al passat any, cosa que suposava valorar el 22,5% del capital que no controlava en 1.332 milions.
L'operació sobre el 100% de l'EDP compte com a condició d'aconseguir el 50% dels vots més un. Així mateix, passa per eliminar dels estatuts el límit als drets de vots per a un sol accionista, que actualment està fixat al 25% del capital.
Així mateix, ha de tenir el vistiplau dels reguladors internacionals. El primer ministre portuguès, António Costa, ja ha anticipat que el Govern no té "cap reserves per oposar" a l'operació. "El mercat decidirà. La China Three Gorges és des de fa molts anys accionista de referència d'EDP i no tenim cap reserva que oposar. Les coses han anat bé", ha assenyalat, segons recull la premsa portuguesa.
Davant els rumors que anticipaven l'operació, la Comissió del Mercat de Valors Mobiliaris (CMVM) ha suspès la cotització de l'energètica i de la seva filial de renovables. L'OPA arriba en un context protagonitzat per moviments corporatius entre els grans grups del sector europeus i on ja s'havia especulat al mercat que l'elèctrica portuguesa podria arribar a ser-ne part.
El segon major accionista d'EDP és el fons nord-americà Capital Group (12%), seguit de la societat de cartera espanyola Oppidum Capital (7,19%) i la també nord-americana, BlackRock (5%). La composició accionarial de l'elèctrica presidida per António Mexia inclou també Mubadala Investment Company (4,06%), BCP (2,44%), Sonatrach (2,38%), Qatar Investment Authority (2,27%) i Norges Bank (2,75%).
Aquesta notícia sorgeix just un dia després que EDP informés sobre els resultats del primer trimestre de 2018, en els quals es va apuntar una reducció dels guanys d'un 23%, fins als 166 milions d'euros. Així mateix, el resultat brut d'explotació (EBITDA) de la companyia es va situar als 893 milions d'euros, un 12% menys.
L'expresident de Gas Natural Fenosa, Isidre Faine, va mantenir a la recta final del seu mandat contactes per promoure una fusió amb EDP i crear un gegant energètic ibèric, però la iniciativa no va prosperar i els contactes no van arribar a desembocar en una negociació formal.