DIA es reuneix amb inversors i analistes durant el Capital Markets Day amb l'objectiu d'espantar els 'curts'

Les trobades tindran lloc aquest dimecres a Londres i aquest dijous a Madrid

  • Ricardo Currás, Amando Sánchez i altres alts directius de la companyia acudiran a la cita
  • La posicions baixistes representen actualment el 23,6% del capital del dia
Nieves Amigo / Óscar Giménez
Bolsamania | 20 jun, 2017 19:03
ep ricardo curras dia y amando sanchez
Ricardo Currás, conseller de DIA (dr.) i Amando Sánchez, director executiu corporatiu (esq).GRUPO DIA

DIA celebra aquest dimecres i dijous el seu tercer Capital Markets Day (per a inversors institucionals) de la història de la companyia. Ho fa amb un repte per davant: convèncer analistes i inversors que les coses van bé tot i que més del 20% del capital de l'empresa està en mans dels baixistes, és a dir, d'inversors que creuen que alguna cosa va a acabar fallant en la cadena de supermercats espanyola. La seva cita arriba amb renovat interès, després que el seu soci Amazon -que distribueix els productes de la seva marca La Plaza a Espanya- hagi comprat Whole Foods als EUA.

Dia
0,012
  • -0,80%0,00
  • Max: 0,01
  • Min: 0,01
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,01
17:35 25/11/24

La distribuïdora des del començament de l’any està bregant amb l'etiqueta dels 'curts', ja que té el dubtós honor d'ocupar el primer lloc al mercat espanyol pel que fa a la presència d'aquest tipus d'inversors, que representen el 23,6% de la seva capital. Això, sens dubte, pressiona la companyia de mil maneres diferents (és un element clarament dissuasiu a l'hora d'invertir-hi, entre d'altres coses) per molt que els responsables de DIA s'esforcin en tractar de donar a aquest fet un caràcter anecdòtic. El seu bon comportament en borsa enguany (puja un 20%) i el suport majoritari per part dels analistes (el 64% recomana comprar i només el 14% vendre, segons FactSet) els serveix en el seu objectiu de relativitzar el que, per molt que es negui, és un problema per a DIA pels dubtes que sembra al seu voltant.

És més que probable que Ricardo Currás, conseller delegat de DIA i Amando Sánchez, director executiu corporatiu, hagin de respondre més d'una pregunta relacionada amb els 'curts'

Per això mateix, és més que probable que Ricardo Currás, conseller delegat de DIA, Amando Sánchez, director executiu corporatiu, i la resta d'alts executius de DIA que acudiran a l'esdeveniment a Londres (dimecres) i a Madrid (dijous) hagin de respondre més d'una pregunta relacionada amb els 'curts' i fins i tot és molt possible que s'enfrontin, cara a cara, amb aquests inversors baixistes, que de ben segur estaran convidats a la trobada. "DIA intentarà convèncer els escèptics (durant aquesta reunió) de la seva capacitat per seguir creixent i tindrà una bona oportunitat per fer fora el 24% del capital en mans dels 'curts'", assenyala Rafael Bornardell, analista de GVC Gaesco Beka.

No és l'únic expert que pensa així. En un informe publicat la setmana passada, els analistes de Macquarie posaven les seves esperances en què aquesta reunió redueixi els temors dels analistes per la presència d'aquests inversors baixistes, mentre que Arancha Peneiro, experta de Banc Sabadell, apunta que el missatge que arribi des dels responsables de DIA "hauria de reflectir-se en un moment donat en una reducció de les posicions curtes".

"Som bastant positius respecte a aquestes jornades", assenyala Carolina Morcos, analista de Renta 4, que creu que DIA se centrarà al llarg d'aquestes dues sessions a donar visibilitat al negoci de Llatinoamèrica i a destacar com ha 'bregat' amb el negatiu entorn macro a la zona i ha aconseguit compensar-ho. "L'any passat van fer molts de les campanyes itinerants (viatges durant el qual la companyia es reuneix amb inversors i analistes) a Llatinoamèrica, parlant de la seva situació d’allà", assenyala Morcos, que creu que el mateix discurs que es va transmetre durant aquestes trobades, ressaltant la fortalesa dels negocis a la zona, centrarà aquest Capital Markets Day. En aquest sentit, Bornardell recalca que els resultats del primer trimestre d'aquest any van mostrar l'alentiment del creixement al Brasil. "Encara que la companyia diu que ha pres mesures, caldrà veure com evoluciona durant els pròxims trimestres", assenyala.

Des d’Ahorro Corporación, per la seva banda, creuen que la Xina serà la protagonista d'aquesta trobada i que els directius de DIA faran servir gran part de l'esdeveniment per donar més informació sobre els seus plans per al negoci d’allà. També pensen que aportaran més dades sobre la remodelació de les seves botigues. La divisió Ibèrica, el deute o l'evolució del reposicionament de DIA Market i els seus efectes seran altres dels temes que es tractaran, segons destaquen els analistes.

La trobada començarà dimecres a Londres a les 8:30 hores i s'estendrà fins a les 14:45, quan s'oferiran les conclusions. A Madrid, arrencarà el dijous a les 9 hores a la Borsa de Madrid i acabarà a les 15:30 hores amb una visita opcional a diferents botigues del grup. En general, els experts coincideixen, a l'hora de valorar, que aquesta reunió podria tenir impacte en la cotització dels títols de DIA, especialment si anuncien objectius financers nous (encara que els actuals són fins al 2018) i si aconsegueixen transmetre les diferències del seu model de negoci davant de la gran distribució europea, matisa Peneiro.

ELS GESTORS MODEREN LA SEVA EXPOSICIÓ EN DIA

La presència dels baixistes i el ral·li borsari enguany és un còctel difícil de pair per als fons d'inversió que han plantat cara als 'curts' en el capital de DIA. No en va, la cotitzada espanyola té el registre de posicions curtes més alt de la història des que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) comptabilitza i publica aquestes inversions. Aquest 23,6% de l'última actualització duplica el percentatge que patia el Popular una setmana abans de ser intervingut i adjudicat per un euro al Santander.

Els gestors han anat moderant durant l'últim any la seva exposició en DIA. "Ens agradava, però hem patit molt amb el valor", van admetre Joan Uguet de Resayre i Carlos Val-Carreres, socis fundadors d'Augustus Capital, la companyia que gestiona la SICAV Lierde, que ,al seu torn, està dipositada en Banc Sabadell, durant una cita amb els inversors en què van justificar així la seva desinversió en la cadena de supermercats.

Els gestors han anat moderant durant l'últim any la seva exposició en DIA. "Ens agradava, però hem patit molt amb el valor", admeten Joan Uguet de Resayre i Carlos Val-Carreres, socis fundadors d'Augustus Capital

"Vèiem un problema de creixement a superfície comparable. Mentre que l'economia creix amb força les vendes 'like for like' (comparables) augmenten menys d'un 1%. Tot i que creiem que tenen negocis infravalorats pel mercat a l'Argentina i el Brasil, el valor ja ha pujat un 20% el 2017 i no n’estàvem segurs. Té marges alts alhora que molt deute, de manera que si cauen pot ser un problema", argumenten aquests experts.

El sentiment és comú. Els nivells de deute van arribar als 1.050 milions d'euros al març, amb una ràtio sobre el resultat brut (EBITDA) de 1,7 vegades. Així mateix, el creixement és inferior al del sector o al de l'economia. Tot i que el nombre d'inversors institucionals presents en el capital encara és elevat, ha disminuït durant l'últim any.

Segons les últimes dades de Morningstar -tancament del primer trimestre-, hi havia 23 fons amb una exposició de més del 2% de la cartera, en què destaquen el DP Borsa Espanyola, de Degroof Petercam, amb un 5,2%; i el Renta 4 Multigestió Total Opportunity, amb un 4,7%. Sis mesos abans, el nombre de vehicles en els quals DIA va superar el 2% va ser de 30, amb 10 fons en què arribava al 4%.

El major accionista de DIA és Baillie Gifford, amb un 10,028%, segons la CNMV. El segueix BlackRock, amb un 6,517% a través tant d'alguns dels seus fons de gestió activa com ETF d'iShares. La gestora, també nord-americana, Morgan Stanley en posseeix el 4,132%, mentre que el fons sobirà noruec Norges Bank en controla una 3,033%, i la companyia de Chicago LSV Asset Management compta amb un 3,003%. Diversos d'aquests institucionals són, així mateix, els que donen artilleria als baixistes en prestar part de les seves accions a tercers. Segons dades de FactSet, a més, destaca amb més d'un 2% Vanguard i amb un 1,5% JP Morgan.

Entre els gestors espanyols, d'acord amb les estadístiques de FactSet a partir de les dades trimestrals de la CNMV, destaca EDM Gestió amb una inversió de 29 milions d'euros que suposa un 0,7% de les accions, principalment a través d'un clàssic de la indústria com és l’EDM Inversió, reconegut per Morningstar en els premis lliurats aquest any als millors fons. Per la seva banda, Renta 4 atresora un 0,5% del capital valorat en 17 milions. En aquest cas, sobresurten els fons Renta 4 Nexus i Renta 4 Pegasus. Trea Capital, a través de diverses SICAVs, hi té una inversió de 6 milions d'euros, un milió més que Mirabaud a través del producte Mirabaud Equities Spain i que Mapfre Asset Management.

Tots aquests fons han incrementat la seva posició durant l'últim any. Tot i que els majors compradors d'accions han estat LSV Asset Management i Black Creek Investment Management, en augmentar la seva inversió en 16 i 12 milions d'euros, respectivament, durant els sis mesos anteriors a les dades d'informes de maig que recopila FactSet. Encara que les vendes són més grans. Segons dades actualitzades entre març i maig, Baillie & Gifford va reduir la seva exposició en 43 milions d'euros; BlackRock, en 21 milions; Theam SAS, en 9 milions; Norges Bank, en 4 milions; La Banque Postale Asset Management, en 2 milions; i Generali, en altres 2 milions d'euros. A prop del milió d'euros també hi ha les vendes d'accions de Bankinter Gestió i Allianz Popular.

contador