De Guindos reconeix que els terminis per a la privatització de Bankia podrien incomplir-se

El ministre d'Economia ha dit que intentaran fer-ho abans del final de 2017 però que "dependrà de l'evolución del mercat"

  • Allò important per al Govern és recuperar tants diners del rescat com sigui possible
  • De Guindos ha advertit sobre les 'noves' polítiques fiscals i ha remarcat que l'estímul fiscal per si sol no arreglarà els problemes
Bolsamanía
Bolsamania | 21 nov, 2016 10:08
De Guindos

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha instat als governs europeus a mirar més enllà del clam creixent per l'estímul fiscal i centrar-se a impulsar el comerç i arreglar aquells bancs en dificultats per estimular més el creixement.

"Si es limita el lliure comerç i si hi ha dubtes sobre la salut dels bancs serà extremadament difícil tenir una veritable recuperació a Europa", va dir Luis de Guindos en una entrevista amb Financial Times. "Aquest tipus d'economia és el paisatge ideal per al populisme", va afegir.

"L'estímul fiscal per si solament no arreglarà el nostre problema", ha insistit el ministre d'Economia

Els comentaris de Luis de Guindos xoquen amb les recents crides de Brussel·les perquè alguns governs de la Unió Europea augmentin la despesa per impulsar la demanda. Pierre Moscovici, comissari europeu d'Assumptes Econòmics, va demanar la setmana passada als governs que "tinguin marge de maniobra pressupostari per gastar i invertir més, tant en el seu propi interès com en interès de tots".

Donald Trump, president electe dels Estats Units, també ha aixecat expectatives d'una política fiscal més flexible, prometent impulsar reduccions d'impostos i inversió en infraestructura.

"L'estímul fiscal per si solament no arreglarà el nostre problema. Hem de parlar del lliure comerç, de les reformes estructurals i abordar la situació dels bancs a Europa ", ha insistit De Guindos en Financial Times.

LA PRINCIPAL PREOCUPACIÓ D'ESPANYA

Luis de Guindos ha recalcat al Financial Times que la preocupació immediata d'Espanya és el dèficit pressupostari. Espanya està en camí de registrar un dèficit del 3,6% del producte intern brut (PIB) el proper any, o 0,5 punts més de l'acordat amb Brussel·les.

"Intentarem fer-ho abans del pròxim any, però dependrà de l'evolució del mercat", ha dit De Guindos sobre la privatització de Bankia

De Guindos va subratllar que Espanya s'ha compromès a aconseguir el seu objectiu, equivalent a uns 5.500 milions d'euros, centrant-se en els ingressos fiscals de les empreses. "No anem a tocarem l'IVA i no tocarem l'IRPF. La major part de l'ajustament en termes d'ingressos ha de venir de l'impost de societats", va dir.

"El 2007, Espanya va recaptar uns 40.000 milions d'euros en impost de societats. Aquest any, hi haurà uns 20.000 milions d'euros. Això es deu, en part, a la crisi, però ara estem en una recuperació i els beneficis de les empreses estan començant a tornar al nivell que teníem el 2007. Quin és la diferència? Moltes companyies han acumulat una base d'impostos negativa i es pot deduir això ", ha explicat De Guindos.

Luis de Guindos també ha parlat al Financial Times sobre Bankia i ha reconegut que el termini per a la seva privatització, prevista per a finals de 2017, podria no complir-se argumentant que és més important recuperar tants diners del rescat com sigui possible. "Intentarem fer-ho abans del final del proper any, però aquest tipus de terminis no tenen molt de sentit. Dependrà de l'evolució del mercat. Establir una restricció que t'obligui a vendre al moment equivocat és una mica insà", va dir.

contador