Els experts destaquen la incertesa reguladora per al sector
Com valoren els analistes la pujada futura d'impostos a les elèctriques? La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, defensa implementar un recàrrec tributari a les elèctriques amb vista al proper exercici fiscal, que arrenca l'1 de gener.
Considera que és "de justícia" que les grans elèctriques "paguin una major part" en impostos, perquè han tingut més beneficis. No s'han proporcionat encara detalls sobre la figura tributària que s'aplicaria. Hisenda discrepa amb la proposta d'altres membres del Govern (Yolanda Díaz), de fixar un recàrrec de 10 punts sobre l'impost de societats, que actualment té un tipus del 25%.
Podria ser que aquest recàrrec fiscal s'apliqui finalment sobre "un rendiment real" o a través d'un nou impost, ja que considera que, de vegades, el vehicle de l'impost de societats no és el que aporta més rendiment.
Tampoc encara no s'ha aclarit quin tipus de normativa s'utilitzaria per aprovar la mesura -que podria ser a través d'un decret llei o del projecte de pressupostos- ni el termini en què aquest recàrrec quedaria en vigor per al sector. L'objectiu del Govern és que aquests nous ingressos es destinin a finançar una sèrie de mesures per reforçar la protecció de les famílies enfront de la inflació.
La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que "el Govern té presa la decisió" d'establir un impost i ha anticipat que els detalls es poden conèixer al Consell de Ministres extraordinari que se celebra aquest dissabte.
Per part seva, la vicepresidenta del Govern i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que tot el Govern està alineat amb la necessitat de tenir un repartiment just de l'impacte i això implica, per descomptat, gravar els beneficis extraordinaris de les energètiques. Tot i això, ha puntualitzat que cal veure quin és l'instrument legal més adequat.
VALORACIÓ DE BANKINTER
"Encara no se'n coneixen els detalls i els terminis d'aquesta pujada d'impostos a les elèctriques, però si s'aprovarien serien notícies desfavorables, ja que posa de manifest certs aspectes d'incertesa reguladora o intervenció al mercat que pesen sobre el sector", argumenten els experts de Bankinter.
Segons la seva opinió, les caigudes en borsa de Naturgy, Endesa, Acciona i Iberdrola estan justificades, però no així les de Red Eléctrica i Enagás, "ja que es tracta de negocis regulats que no es veuen afavorits per un preu més gran de l'energia i no tindria sentit que s'apliqués un impost més gran sobre aquestes activats regulades".
A més, afegeixen que "altres països europeus han introduït mesures similars, però inclouen també el sector del gas i el petroli, i se centren en la majoria dels casos només en els beneficis extraordinaris i incorporen exempcions per a noves inversions".
VALORACIÓ DE BANC SABADELL
"A falta de conèixer molts detalls com si la figura impositiva només aplicarà als beneficis extraordinaris obtinguts (en línia a altres països europeus) o sobre el total de beneficis, la seva permanència o àmbit d'aplicació (a grans empreses del sector energètic), la notícia és negativa per la ingerència regulatòria, però no tant per l'impacte quantitatiu que hi pogués implicar”, argumenten des de Banc Sabadell.
En un escenari negatiu com el que proposa Yolanda Díaz d'incrementar 10 punts. l'impost de societats durant 5 anys, calculen que "el total que es recaptaria seria de 1.456 milions d'euros a Iberdrola (1,8% capitalització), 194 milions a Acciona Energía (1,7% capitalització), 1.087 milions a Endesa (5 % capitalització), 641 milions a Naturgy (2,4% capitalització) i 1.350 milions a Repsol (6% capitalització), encara que aquest seria el pitjor escenari, ja que superaria el que a la premsa s'indica que vol recaptar el Govern (entre 1.500 i 2.000 milions d'euros)”.
"En tot cas", conclouen, "qualsevol figura impositiva nova s'acabaria traslladant al consumidor, i per això l'impacte en el sector també seria limitat i les caigudes d'ahir a la borsa el descompten de sobres".
"Seguim sent molt selectius al sector i les nostres favorites són les més renovables, Iberdrola, Ecoener i Acciona Energía, i també som positius en Repsol", indiquen.