Caos entre AstraZeneca i UE: encreuament de declaracions sobre la reunió per a la vacuna

La companyia desmenteix que hagi venut les vacunes promeses a la UE a altres països

Bolsamanía
Bolsamania | 27 gen, 2021 14:03 - Actualitzat: 14:10
Astrazeneca chief executive Pascal Soriot, pharmaceuticals, drugs, health

ASTRAZENECA

97,250

17:35 07/11/24
-1,99%
-1,97

AstraZeneca segueix a l'ull de l'huracà. Les tensions amb la Unió Europea (UE) no cessen i s'estan agreujant aquest dimecres enmig de les notícies que està publicant Bloomberg i que recullen l'encreuament de declaracions entre les parts i el caos que reflecteix la seva relació actual. La farmacèutica i la UE havien de mantenir una reunió aquest dimecres per discutir sobre els retards en els lliuraments de les vacunes. No obstant això, l'agència ha publicat, atenent a fonts de la UE, que la companyia havia decidit no anar a aquesta trobada. Ara, fonts d'AstraZeneca han dit que tenen intenció d'assistir-hi, segons Bloomberg.

Brussel·les està pressionant la companyia perquè reconsideri la decisió perquè vol que els executius proporcionin més detalls sobre el que està succeint amb els lliuraments de les dosis previstes, va dir un dels funcionaris sota condició d'anonimat en declaracions a 'Bloomberg'.

Les discussions pretenien resoldre l'enfrontament entre l'empresa i Brussel·les pel desacord sobre els termes del contracte, les acusacions i fins i tot les amenaces al negoci d'AstraZeneca. Des que l'empresa va advertir a finals de la setmana passada de retards en una planta de producció a Bèlgica, la UE ha reaccionat amb fúria i ha dit que començarà a controlar les exportacions d'injeccions. Alemanya fins i tot es va mostrar partidària d'imposar límits a les vendes fora del bloc.

La UE s'ha quedat a la cua del món en la campanya de vacunació contra la Covid, que es desenvolupa a un ritme molt més lent de l'esperat. Les ires de Brussel·les s'han centrat en el laboratori que col·labora amb la Universitat d'Oxford, al qual han acusat de vendre les dosis promeses a tercers països. Com a represàlia, el bloc comunitari amenaça de tallar les exportacions dels immunitzants i ha anunciat la creació d'un "mecanisme de transparència" per demanar responsabilitat indirecta a les companyies. Enmig de tota la polèmica, el director executiu de AstraZeneca, Pascal Soriot, ha desmentit rotundament, en declaracions a El País, que hagin fet negoci amb les dosis promeses als 27.

"No obtenim benefici en cap costat", ha subratllat. "Assumim tota la responsabilitat pel que ha passat. Volem millorar i tenim milers de persones treballant a ple rendiment", ha explicat en una entrevista amb aquest rotatiu. "Quant obtinguem l'aprovació [de l'Agència Europea del Medicament], durant els pròxims dies, enviarem immediatament tres milions de dosis a Europa. El següent enviament serà una setmana després, i després un altre més a la tercera o quarta setmana de febrer. L'objectiu és lliurar 17 milions de dosis al febrer", afegeix Soriot. Uns dos milions aniran a parar a Espanya.

La companyia va comunicar divendres passat a funcionaris de la UE que retallarà els lliuraments del seu immunitzant contra la Covid-19 fins a un 60%, cosa que es traduirà en la possibilitat de lliurar 31 milions de dosis durant el primer trimestre d'aquest any, en contrast amb les 77,5 que hagués constituït el 100% de la xifra.

D'altra banda, AstraZeneca també està a l'ull de l'huracà per la publicació d'informacions als diaris alemanys Bild i Handelsblatt que parlen d'un 8% d'efectivitat en majors de 65 anys i, per contra, de fins a un 70% en grups més joves. Les autoritats alemanyes i l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) han desmentit aquesta notícia. Divendres s'espera que l'alta autoritat farmacèutica europea doni llum verda a les dosis d'AstraZeneca.

contador