"Això ho haurà d'aclarir la Justícia", respon sobre la presumpta comissió de delictes
La ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, ha afirmat que el cas Villarejo, "sens dubte", pot afectar la reputació de BBVA, però ha demanat esperar que la qüestió s'aclareixi per part de la Justícia. No obstant, ha delegat la responsabilitat en la Justícia i ha indicat que s'ha d'esperar que sigui aquesta que aclareixi "com més aviat" si hi ha hagut o no pràctiques que puguin ser constitutives d'un delicte. "Això ho haurà d'aclarir la Justícia", ha afegit.
En declaracions a RNE recollides per Europa Press, la responsable de la cartera econòmica del Govern ha indicat que, "sens dubte", la contractació per part de BBVA dels serveis de l'excomissari empresonat José Manuel Villarejo pot afectar en primer lloc a la reputació de l'entitat, si bé, no creu que pugui haver-hi efecte contagi per a la resta del sector.
Aquesta investigació s'emmarca en la novena peça del cas Tàndem, relativa als treballs exercits per l'excomissari de Policia, que es troba en presó preventiva des de novembre de 2017, durant 13 anys a canvi d'una quantitat estimada en uns 10 milions d'euros.
La part més coneguda d'aquesta peça és la denominada operació Trampa, el desplegament que hauria orquestrat Villarejo per aconseguir frenar el desembarcament de la constructora Sacyr en el consell d'administració del banc.
Segons diverses informacions periodístiques, l'excomissari va facturar més de mig milió d'euros a canvi d'informes que incloïen el monitoratge de més de 4.000 telèfons i seguiments a periodistes, empresaris i polítics entre 2004 i 2005, incloent-hi el llavors ministre d'Indústria, Miguel Sebastián; personat com a acusació en la causa.
Després de la difusió de l'existència d'aquells negocis amb Villarejo a principis d'aquest any, el ja president d'honor del BBVA Francisco González va presentar la seva renúncia al càrrec i la nova presidència va encarregar una auditoria i una investigació interna per aclarir els fets.
A la peça ja hi ha diversos imputats, entre ells l'excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano -també excomissari de la policia-, al qual el jutge va deixar en llibertat sota fiança de 300.000 euros el 5 de juliol tot i que es va negar a prestar declaració sobre aquest assumpte. Fins i tot BBVA està imputada com a persona jurídica pels presumptes delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis.
Igualment s'investiga vuit persones. Es tracta de la substituta de Corrochano, Inés Díaz Ochagavia; el conseller delegat de BBVA fins al 2015 Ángel Cano, el cap de grup en l'equip de Seguretat del banc Nazario Camp Campuzano; i el director de Xarxa Banca Comercial a l'entitat Ignacio Pérez Caballero.
També estan investigats el que va ser cap de Riscos per a Espanya i Portugal i després responsable de BBVA Real Estate Antonio Béjar González, al membre fins a 2018 del Comitè de Direcció de l'entitat financera Ricardo Gómez Barredo i el seu exdirector de Finances, Javier Malagón Navas, que segueix vinculat al banc.