CaixaBank repartirà en dividends entre el 50% i el 60% del benefici net fins al 2027

El banc preveu un ROT mitjana superior al 15% durant els propers 3 anys

César Vidal
Bolsamania | 19 nov, 2024 09:43 - Actualitzat: 09:43
ep archivo   fachada del edificio de caixabank en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

CaixaBank repartirà en dividends entre el 50% i el 60% del benefici net fins al 2027 i espera aconseguir una ràtio de rendibilitat RoTE mitjana superior al 15% durant els propers 3 anys. També aspira a registrar una taxa de morositat del 2% al final del període, amb un cost del risc inferior al 0,30%.

Caixabank
5,086
  • -1,40%-0,07
  • Max: 5,11
  • Min: 5,03
  • Volume: -
  • MM 200 : 5,03
17:35 20/12/24

Són les principals previsions que ha anticipat el banc al seu nou Pla Estratègic 2025-2027, que ha presentat aquest dimarts en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

"La fortalesa financera, que ha marcat als últims tres anys, continuarà a futur amb un objectiu d'assolir una rendibilitat ROTE de més del 16% al tancament del 2027 i que la mitjana el 2025-2027 sigui superior al 15%. Així mateix, la ràtio d'eficiència se situaria lleugerament per sobre del 40% i la taxa de morositat es preveu que baixi fins al voltant del 2%", ha assenyalat l'entitat.

"CaixaBank seguirà també generant capital de manera orgànica i recurrent, i la liquiditat es mantindrà a nivells elevats complint amb comoditat els mínims regulatoris exigits", ha afegit el banc.

Pel que fa a la política de retribució a l'accionista, el nou pla estratègic recull el compromís de repartir en dividends entre el 50% i el 60% del benefici net consolidat, amb un dividend a compte cada any, i distribuir l'excés de capital CET1 per sobre del 12,5%”, ha precisat CaixaBank.

El 2025, l'objectiu del banc és que la ràtio CET 1 se situï entre l'11,50% i el 12,25% a causa dels nous requeriments reguladors del Banc d'Espanya.

En altres objectius del pla, la companyia aspira a "potenciar el creixement del crèdit a empreses i famílies, que s'espera que creixi el 4% anual durant els propers tres anys" (després d'obtenir al voltant d'un 2% al trienni que finalitza). Per això, el grup compta amb "tres pilars estratègics: accelerar el creixement, impulsar la transformació i la inversió en el negoci, i consolidar la posició com a referent en sostenibilitat".

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha afirmat que “durant aquests propers tres anys volem aprofitar un entorn econòmic previsiblement més favorable per fer un salt endavant en la nostra qualitat de servei, les nostres capacitats tecnològiques i en el desenvolupament del talent de la nostra plantilla. Tot plegat redundarà en un creixement més gran de l'economia i una remuneració adequada per als nostres accionistes”.

MARGE D'INTERESSOS D'11.000 MILIONS

Les previsions de CaixaBank inclouen un euríbor mitjà del 2%, i un diferencial de la clientela al 3%, per la qual cosa el banc "aspira a mantenir estable el marge d'interessos al final del període, en un entorn propici que palanqueja bona part" oportunitats de creixement, encara que en un escenari de reducció dels tipus d'interès”.

L'objectiu del marge anual d'interessos s'ha situat als 11.000 milions d'euros, en línia amb què es preveu aconseguir el 2024, amb uns ingressos totals de 16.000 milions el 2027, enfront dels 15.500 milions que s'esperen per a aquest exercici, i un marge d'explotació de 9.000 milions. A més, s'espera que els costos augmentin fins als 6.900 milions el 2027, enfront dels 6.100 milions del 2024.

L'entitat espera mantenir el marge d'interessos, ja que "els tipus menors es compensen amb creixement en volums i cobertures de la cartera de deute públic ALCO".

"A més, es preveu un increment moderat dels ingressos per serveis -en el rang mitjà d'un sol dígit- ​​mentre que els costos s'espera que creixin al voltant del 4% TACC (taxa anual de creixement compost)", ha precisat. La previsió és que Espanya i Portugal creixin un 2% anualment durant el període.

L'entitat també es marca com a objectiu “tornar al camí de creixement a la cartera hipotecària (TACC >2%) per seguir liderant el mercat. Pel que fa a la gestió patrimonial, es busca superar el 6% TACC durant els propers tres anys amb la posada en marxa de noves eines i serveis digitals per al client”.

D'altra banda, "a través de la seva divisió de CIB, buscarà augmentar la vinculació dels clients i consolidar CaixaBank com a banc referent a mercats internacionals, desenvolupant el negoci a les sucursals a l'estranger i potenciant el creixement orgànic a Portugal mitjançant la seva filial BPI".

El banc portuguès (100% propietat de CaixaBank) busca consolidar la posició de fortalesa en el crèdit d'adquisició d'habitatge i empreses. S'estima que BPI obtingui un increment del 4% TACC en recursos de clients i en crèdits, en línia amb la ambició de CaixaBank. Així mateix, s'intensificaran els projectes conjunts amb filials del grup".

5.000 MILIONS EN TECNOLOGIA

CaixaBank ha assenyalat que “pretén accelerar la transformació per estar preparada per encarar un entorn més digital i competitiu amb una plataforma tecnològica reforçada. D'aquesta manera, es desenvoluparan les capacitats comercials i de servei de la mà de la intel·ligència artificial generativa i es renovaran canals i infraestructures, cosa que garantirà la resiliència del grup en el futur.

Per poder dur a terme aquesta transformació, la previsió del grup “és incorporar 3.000 joves, la major part amb perfils tècnics, durant el període 2025-2027”.

Per acabar, en el marc de la seva aposta per la sostenibilitat, CaixaBank s'ha fixat "un nou repte de mobilitzar entre 2025-2027 més de 100.000 milions d'euros en finances sostenibles".

contador