CaixaBank podria demandar Bankia per la sortida a borsa del 2011 després de la decisió del Suprem

El banc català analitza aquesta possibilitat a l’expectativa de veure fins on arriba la sentència del Suprem

Bolsamanía
Bolsamania | 29 gen, 2016 17:02 - Actualitzat: 17:42
caixabank

CaixaBank, que ha presentat resultats aquest divendres, es planteja la possibilitat de demandar Bankia per la sortida a borsa del 2011, amb una reclamació per a inversors institucionals que pujaria a 1.800 milions d'euros.

Segons informa El Mundo, el banc que té més volum de negoci a Espanya reconeix que abans esperarà a veure fins a quin punt arriba el Tribunal Suprem (TS) en la seva sentència, que es coneixerà durant els propers dies.

Convé recordar que dimecres el Suprem va rebutjar dos recursos de l'entitat contra les decisions de dos jutjats, que van decretar la nul·litat de les ordres de subscripció de les accions de Bankia en la seva oferta pública de venda (OPV) el 2011. El TS considera que la informació que constava en el fullet de la sortida a borsa no reflectia la veritable situació del banc, amb la qual cosa va donar la raó a les decisions anteriors.

CaixaBank va formar part de l'operació de sortida a borsa que va dirigir Rodrigo Rato, juntament amb altres entitats com Banco Santander, Iberdrola o Banc Sabadell. L’OPV va recaptar 3.092 milions d'euros, recorda el diari generalista d'Unidad Editorial.

Les accions de CaixaBank es revaloren un 3,14%, fins a 2,762 euros, cap a les 17.00 hores.

NO HI HAURÀ NI COMPRES NI FUSIONS

Isidre Fainé, president de CaixaBank, ha negat que el banc que presideix estigui negociant cap operació corporativa a Espanya. «No tenim res en marxa», ha assenyalat el veterà banquer durant la presentació de resultats anuals de l'entitat.

«No miro ni cap a Saragossa ni cap a Madrid», ha dit Fainé quan li han preguntat per una possible operació corporativa amb Banco Popular o amb el banc aragonès de grandària inferior Ibercaja, segons recull El Periódico.

CaixaBank ha comprat a Espanya diverses entitats des del 2008, entre elles Morgan Stanley, Caixa Girona, Bankpime, Banca Cívica, Banco de Valencia i Barclays. En els últims temps, s'ha especulat sobre la fusió de CaixaBank amb Popular o amb una possible integració d’Ibercaja a causa de l'interès del Banc d'Espanya per impulsar una segona ronda de consolidació en el sector.

«A mi el Banc d'Espanya no m'ha pressionat», ha comentat Fainé, que ha assenyalat que la consolidació bancària no afectarà només el mercat espanyol, sinó també l'europeu.

NO S'HA REUNIT AMB PABLO IGLESIAS I LI AGRADARIA «ANAR-SE’N A CASA»

Quan li han preguntat per una possible reunió amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat que «jo no hi he tingut cap contacte. No em dedico a això, prou embolics tinc». Sobre el seu paper en una propera reestructuració de La Caixa, el directiu s'ha sincerat: «El que més m'agradaria és anar-me’n a casa, ja no sóc tan jovenet. Si puc servir aquest grup, encantat de fer-ho. Però no tinc una finalitat». Sobre la incertesa política a Espanya, Fainé ha estat molt clar: «Els banquers hem de ser discrets i ocupar-nos dels nostres assumptes. Jo confio plenament en la capacitat de diàleg. Cal un diàleg sincer amb voluntat de pacte que garanteixi la cohesió, l'estabilitat jurídica i l'estabilitat institucional».

AIXÍ HAN ESTAT ELS RESULTATS DE CAIXABANK

CaixaBank va obtenir el 2015 un benefici atribuït de 814 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 31,4% respecte al 2014. Les seves accions pugen un 4% a l'IBEX.

El resultat obtingut s’ha d’atribuir a la fortalesa del negoci bancari (7.726 milions de marge brut, +11,3%), la contenció i la racionalització de les despeses recurrents (-1,2% amb perímetre homogeni) i la disminució de les dotacions per a insolvències (1.593 milions, -23,6%), segons ha explicat l'entitat financera en el seu comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'activitat comercial s'ha vist reforçada per la incorporació, el 2015, de Barclays Bank, que ha impulsat el creixement del marge d'interessos (+4,8%), els ingressos per comissions (+10,3%), els crèdits sobre clients (+4,7%) i els recursos de clients (+9,1%).

A més, continua la bona evolució dels indicadors de la qualitat de l'actiu, amb un nou descens de la ràtio de morositat durant el trimestre, fins al 7,9%.

El 31 de desembre del 2015, el resultat del negoci bancari i assegurador pujava a 1.606 milions d'euros. Incloïa l'impacte d'aspectes singulars associats a l'adquisició i la integració de Barclays Bank i a l'acord laboral aconseguit el segon trimestre. Eliminant-ne aquests impactes, la rendibilitat de l'any (ROTE) seria del 10,1%.

D'altra banda, la gestió de l'eficiència va ser un element estratègic el 2015 i ho continuarà sent en els propers exercicis. El 2016 s'espera captar 189 milions d'euros de sinergies de Barclays Bank (115 milions el 2015) i estalvis derivats de l'acord laboral.

FORTALESA EN CAPITAL I BONA POSICIÓ EN LIQUIDITAT

CaixaBank manté un elevat capital bàsic (Common Equity Tier 1) fully loaded de l'11,6%, aplicant els criteris previstos per al final del període transitori. Segons els criteris d'aplicació progressiva vigents aquest any, CaixaBank aconsegueix una ràtio CET1 reguladora del 12,7%, mentre que la ràtio de capital total és del 15,7%, la més alta entre les principals entitats del sector financer espanyol.

La ràtio de cobertura de liquiditat (LCR, per les sigles en anglès) del quart trimestre del 2015 era del 172%, xifra que superava àmpliament el 130% (objectiu definit al Pla estratègic 2015-2018). La liquiditat bancària se situava en 54.090 milions (15,7% de l'actiu del grup), impactada per l'evolució del buit comercial, la incorporació de Barclays Bank, la disminució del finançament institucional i l'increment del finançament del BCE.

contador