El sector bancari del Vell Continent es dispara per sobre del 3%
Les borses europees pugen amb ganes aquest divendres i ho fan impulsades pel bon comportament dels bancs. El sector es revalora a Europa més d'un 3% després que aquest dijous reaccionés igualment a l'alça. Les entitats financeres continuen celebrant avui la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de pujar els tipus a 75 punts bàsics.
CaixaBank (+5%), Bankinter (+4,5%), BBVA (+4%), Sabadell (+4%) i Santander (+4%) són, per aquest ordre, els títols de l'IBEX que més pugen ara . El selectiu avança un 1,7% i escala per sobre dels 8.000 punts (8.050 punts).
Dins del DAX, que suma un 1,4%, Deutsche Bank ocupa les primeres posicions (+3%), mentre que al CAC (+1,7%), els millors són BNP Paribas (+4%) i Société Générale (+3,8%).
El BCE no va defraudar aquest dijous les expectatives més 'hawkish' i va anunciar un increment de tipus de 75 punts bàsics, fins a l'1,25%, per enfrontar la inflació persistent. L'organisme va confirmar així l'inici d'una transició des de la política monetària acomodatícia actual cap a nivells de tipus més d'acord amb la consecució d'objectius. Així, ha avançat en el comunicat que seguirà augmentant amb l'objectiu d'esmorteir la demanda, reduir el risc provinent de les expectatives d'una elevada inflació i intentar disminuir-la fins a nivells propers al seu objectiu del 2%, subratllen els experts de Link Securities.
"El BCE té una tònica encara moderada de pujada de tipus que deixa els tipus reals en territori negatiu i, per tant, ha de seguir amb aquest programa traçat, però alhora ha de vigilar l'entorn perquè els estats europeus estan llançant enormes programes de despesa que suposen més risc d'inflació i consum de noves unitats monetàries i, malgrat la normalització, l'augment de la massa monetària a la zona de l'euro (M2) continua sent més gran al creixement del PIB real", comenta Daniel Lacalle, economista en cap de Tressis.
Lacalle indica que la decisió del BCE ha estat "adequada, correcta i en el bon camí, però queda molt per fer abans de dir-ne normalització real".