El sector és una de les apostes preferides de diversos milionaris reconeguts per la llista Forbes
Les enraonies sobre l'immobiliari espanyol no han arribat a l'orella de les grans fortunes del món. Malgrat la mala fama que va adquirir el sector durant la crisi financera de 2008, continua sent una de les apostes preferides d'uns quants milionaris acostumats a deambular per les primeres posicions de la llista Forbes, com Warren Buffett, Carlos Slim o Amancio Ortega.
Buffett s'acaba d'unir a la festa. El magnat nord-americà, considerat la quarta persona més rica del món, va desembarcar al totxo espanyol després d'aliar-se amb Larvia l'octubre de l'any passat i, des de llavors, opera a través de Berkshire Hathaway HomeServices Larvia. Aquesta setmana, només deu mesos després i enmig de la pandèmia de Covid-19, decidia fer un altre pas endavant amb la compra de Value Added Property, una agència immobiliària de Marbella (Màlaga).
Aquesta adquisició demostra la seva confiança en l'immobiliari nacional, sobretot en el mercat d'habitatges de luxe. De fet, Buffett va assegurar en la seva carta de presentació que venia a Espanya per quedar-s'hi, amb la intenció de "crear una marca que existeixi per sempre". I, coneixent les seves aptituds, segurament ja està atalaiant l'horitzó a la recerca de noves oportunitats.
SLIM ES POSICIONA EN IMMOBILIÀRIES COTITZADES
Com que cadascú té els seus mètodes, l'estratègia del mexicà Carlos Slim és bastant diferent. Enlloc d'entrar directament al mercat espanyol en aliança amb una altra companyia o amb la compra d'algun immoble, va decidir adquirir posicions rellevants a unes quantes empreses cotitzades del sector. Aquesta tàctica és una mica més arriscada, ja que una patacada borsària com la que va originar el coronavirus pot tirar per terra tota la inversió.
Slim ostenta el 70,7% del capital de Realia, una participació valorada en 393,19 milions d'euros, d'acord amb els preus del mercat al tancament d'aquest dilluns. A més, controla un 5,5% de Metrovacesa i un 3,3% de Quabit Immobiliària, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquests dos percentatges accionarials estan taxats en 50 i 1,7 milions, respectivament.
Per tant, actualment disposa d'uns 445 milions en immobiliàries cotitzes a Espanya. Encara que potser suposa 'xavalla' per a la dotzena fortuna més gran del món, són uns 100 milions menys dels que manejava al febrer, just abans que les borses es desplomessin davant el temor provocat per la pandèmia del coronavirus, que va provocar la paralització de bona part de l'economia global.
L'IMPERI IMMOBILIARI D'AMANCIO ORTEGA
Al costat de Buffett i Slim, un altre dels milionaris que nodreix la seva fortuna amb l'immobiliari espanyol és Amancio Ortega, la cinquena persona més rica del planeta. El fundador d'Inditex també és reconegut com un dels majors "llogaters" del món, amb un imperi immobiliari que supera els 15.000 milions en actius i que gestiona a través de Grup Pontegadea.
Un dels edificis més icònics que té a Espanya és la Torre Picasso, situada molt prop del madrileny Passeo de la Castellana. Aquest immoble de més de 146 metres d'alçada, està valorat en 400 milions i compta amb inquilins de luxe com Google o Deloitte. Així mateix, compta amb la Torre Cepsa, un gratacel de 250 metres d'altura valorat en uns 490 milions. A la capital també té sota el seu control l'edifici Gran Via 32, que està taxat en 400 milions.