Brussel·les autoritza amb condicions la compra d'Ilva per part d'ArcelorMittal

L'operació està subjecta a la venda d'una sèrie d'actius localitzats del grup siderúrgic a Itàlia, Bèlgica, Romania, República Txeca, Luxemburg i Macedònia

  • L'Executiu comunitari va iniciar al novembre de l'any passat una investigació sobre la proposta d'adquisició
Bolsamanía
Europa Press | 07 mai, 2018 13:24
lakshmi n mittal arcelormittal
ARCELORMITTAL

La Comissió Europea ha aprovat aquest dilluns la compra de la italiana Ilva per part d'ArcelorMittal (+1% a l'IBEX 35), tot i que l'operació està subjecta al fet que el major grup siderúrgic mundial vengui una sèrie d'actius localitzats a Itàlia, Bèlgica, Romania, República Txeca, Luxemburg i Macedònia.

Arcelormittal
23,380
  • 0,73%0,17
  • Max: 23,54
  • Min: 23,18
  • Volume: -
  • MM 200 : 23,04
17:35 04/10/24

L'Executiu comunitari va iniciar al novembre de l'any passat una investigació en profunditat davant la sospita que l'adquisició podria provocar un augment dels preus de productes plans d'acer laminats en fred i en calent i galvanitzats.

L'Executiu comunitari va iniciar al novembre de l'any passat una investigació sobre la proposta d'adquisició

Brussel·les va determinar que l'entitat resultant ostentaria més del 40% del la capacitat de producció d'aquests productes a l'Espai Econòmic Europeu (EEE), xifra que suposaria una quota de mercat molt superior a la dels seus competidors al bloc comunitari, com Tata Steel, Thyssenkrupp i Voestalpine.

La Comissió Europea també ha examinat el paper de les importacions d'aquests tres productes a la UE procedents de tercers països i ha conclòs que "no són un alternativa prou fort i estable per compensar completament els efectes negatius" sobre el preu que causarà la compra d’Ilva per part d'ArcelorMittal.

En aquest context, ArcelorMittal va proposar a Brussel·les desprendre de la seva planta d'acer galvanitzat en Piombino, l'única d'aquesta classe que posseeix a Itàlia, així com la venda de la romanesa ArcelorMittal Galati, la macedònia ArcelorMittal Skopje, la txeca ArcelorMittal Ostrava, la luxemburguesa ArcelorMittal Dudelange, així com desinvertir en diverses línies de negoci a Bèlgica.

A més, es va comprometre a treure Marcegaglia -un competidor italià en la producció d'acer galvanitzat- del consorci que comprarà Ilva, així com a no adquirir accions d'aquesta empresa com a part de la transacció.

La Comissió Europea ha subratllat que el paquet desinversions cobreix tota la cadena de valor i permetrà al futur comprador "competir" amb ArcelorMittal a llarg termini. Per això, ha conclòs que garantirà la competència al mercat europeu de l'acer.

El major grup siderúrgic mundial ha d'organitzar ara un procés de venda "obert, transparent i no discriminatori" i després de comunicar a Brussel·les el comprador o compradors dels actius que s'ha compromès a vendre. L'Executiu comunitari avaluarà després si la companyia que els adquireixi té la capacitat i els incentius per continuar operant al mercat de l'acer comunitari.

"L'acer és una matèria primera crítica per a les indústries i productes europeus que fem servir cada dia. La decisió d'avui assegura que l'adquisició d’Ilva per part d'ArcelorMittal, que crea de lluny el major productor d'acer a Europa, no provoca un augment dels preus a costa de les indústries europees, els milions de treballadors i els consumidors", ha celebrat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

contador