El major 'hedge fund' del món ha recomprat part de la seva posició 'curta' sobre Telefónica, Iberdrola, BBVA i Santander
Pas enrere, per agafar impuls o després d'aconseguir el seu objectiu? La caiguda de la borsa espanyola des del passat 31 de gener ha tingut un clar guanyador: Bridgewater Associates. El 'hedge fund' nord-americà, fundat per Ray Dalio, va començar a posar-se curt a la borsa espanyola fa dues setmanes a través de quatre dels seus cinc majors valors.
La posició venuda en Telefónica, Iberdrola, Santander i BBVA va aconseguir aquest dimarts el seu màxim amb 1.600 milions d'euros apostats a la baixa, segons la cotització en borsa dels percentatges que acumula el fons. No obstant això, a les poques hores, Bridgewater ha actualitzat la seva posició baixista amb la seva primera reducció des que va iniciar la seva operativa. Per a això, ha hagut de recomprar els títols venuts o ha liquidat els derivats que està fent servir, recollint beneficis.
Segons consta en els registres de la CNMV, el seu 'curt' en Telefónica ha passat del 0,7% al 0,6% del capital; el d'Iberdrola de 0,71% a 0,61%; mentre que en Santander i BBVA ha passat del 0,8% al 0,69% en ambdós casos. La posició està valorada ara en uns 1.400 milions d'euros. Les quatre companyies, que representen el 40% de l'IBEX 35, han patit en borsa durant aquestes dues setmanes fins al punt de portar l'índex a caure un 9,2% en dues setmanes.
La inversió baixista de Bridgewater a la borsa espanyola no és l'única a Europa. Com ha estat informant Bolsamanía des de la irrupció del fons de Ray Dalio, el fons ha estès els seus tentacles baixistes sobre desenes de companyies a Itàlia i Alemanya fins a superar-hi els 10.000 milions d'euros.
EL COMIAT DE DALIO
La tesi del gestor de fons de cobertura per apostar a la baixa a Europa és que es produirà una crisi al mercat de bons que farà pujar les rendibilitats i acabarà afectant els costos de finançament d'empreses i estats dependents dels diners aliè. En aquest sentit, Dalio considera que estem en la fase final del cicle econòmic, que la inflació repuntarà més ràpidament del previst i obligarà la Fed a pujar els tipus d'interès més ràpidament del que s'estimava.
A més, la recent reforma fiscal dels EUA provocarà que les grans multinacionals tecnològiques com Apple, Microsoft, Cisco o Google desapareguin com a inversors de les subhastes de deute sobirà i corporativa a Europa. Les aparicions als mitjans de Ray Dalio s'han multiplicat durant l'any de la seva retirada al capdavant de Bridgewater. El financer prepararà, a més, un llibre per explicar els secrets de la seva manera d'invertir des de mitjans dels anys 70, quan va muntar el fons que l'ha portat al més alt i a gestionar 120.000 milions en actius.