Bogas (Endesa): la llum és cara a Espanya per les càrregues que només paga el consumidor

Aplaudeix traslladar el cost de les primes a les renovables de la factura elèctrica a les energètiques

Bolsamanía
Europa Press | 11 gen, 2021 14:10
ep el consejero de endesa jose bogas
ENDESA - Archivo

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha afirmat que l'electricitat a Espanya "és cara" a causa del fet que hi ha una sèrie de càrregues que "només paga el consumidor elèctric" a través del rebut de la llum, per la qual cosa ha aplaudit el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE) que preveu aprovar el Govern per traslladar el cost de les primes a les renovables de la factura elèctrica a totes les energètiques.

Endesa
20,390
  • -0,10%-0,02
  • Max: 20,48
  • Min: 20,33
  • Volume: -
  • MM 200 : 18,52
17:35 23/12/24

Durant la seva participació en una trobada digital organitzat per Nova Economia Fòrum, Bogas ha recordat que l'"esforç" per al desenvolupament inicial de les renovables i les subvencions per al seu enlairament ha estat una cosa que només s'ha carregat sobre el sector elèctric, "en benefici de totes les energies a Espanya, com el petroli i el gas natural", i que ha fet que el rebut de la llum sigui més car al país que la mitjana de la Unió Europea.

El directiu ha destacat que durant aquests dies s'ha produït un increment en el preu de mercat majorista de l'electricitat a causa d'"una certa escassetat" de gas natural, acompanyada d'un augment de la demanda per l'onada de fred i un encariment en els preus de CO2, tot i que ha posat en valor el bon comportament de sistema elèctric davant del "tsunami Filomena" a Espanya.

Així, el conseller delegat d'Endesa ha lloat el pas fet pel Govern per posar en marxa aquest fons 'verd' amb el qual "repartiran" aquests costos i que no recauran només sobre el consumidor elèctric. No obstant, ha puntualitzat que l'electricitat representa el 25% del consum d'energies, mentre que el sector elèctric assumirà una mica més del 30% d'aquest fons. "Però aplaudeixo aquesta mesura, no només per buscar disminuir el preu de l'electricitat, sinó pel senyal de preu que es dona a futur de descarbonitzar l'economia", ha afegit al respecte.

STARACE VEU BÉ UN FONS COM EL D'ESPANYA PER A ITÀLIA I TOT EUROPA

En aquesta mateixa línia, el conseller delegat d'Enel, Francesco Starace, que també ha participat en la trobada, ha aplaudit la idea del fons proposat per l'executiu espanyol i ha assegurat que el grup s'ho ha plantejat el mateix govern italià. "Hi ha una innovació en aquesta idea, ja que és una manera de posar davant dels consumidors amb claredat la diferència de cost entre una forma d'energia i una altra. Crec que és una boníssima idea", ha sentenciat.

L'executiu d'Enel, matriu d'Endesa, considera que aquest fons 'verd' és "un esforç molt útil per posar tots davant de la veritat dels costos energètics, ja que el que paguem en la tarifa elèctrica no té res a veure amb els costos de l'electricitat", ha indicat considerant que suposaria una" gran idea "que es pogués aplicar a nivell europeu.

ELS PRÒXIMS ANYS, CRUCIALS PER AL FUTUR DE L'HIDROGEN VERD

D'altra banda, tant Bogas com Starace han destacat l'aposta del grup per l'hidrogen verd, en el cas d'Espanya com a solució per a la descarbonització dels territoris insulars i Ceuta i Melilla. No obstant això, han advertit que estem "en un moment crucial" per a aquesta tecnologia, en la qual durant els pròxims tres anys s'ha de "definir el seu full de ruta". "Si no donen senyals en tres anys, no ho farà durant els propers 30 anys. En aquests tres anys ha de demostrar la seva capacitat d'arribar a la competitivitat", ha remarcat Starace.

Pel que fa a les nuclears, Bogas ha insistit a demanar que es rebaixin les càrregues fiscals que aquestes centrals pateixen, especialment, les taxes autonòmiques, i que fan "molt difícil treure-se'n rendiment". Bogas ha reiterat el compromís d'Endesa amb el pla de tancament de parc nuclear acordat amb el Govern i la resta d'empreses propietàries per a la seva clausura esglaonada entre 2027 i 2035, encara que ha subratllat que aquesta tecnologia jugarà encara un paper "fonamental" en la transició energètica.

contador