El fundador del gegant del comerç en línia s'ha desfet de 24 milions d'accions
Dit i fet. Jeff Bezos va comunicar fa dues setmanes a la Comissió de Valors i Borsa dels Estats Units (SEC, per les sigles en anglès) la intenció de vendre un total de 50 milions d'accions d'Amazon, valorades en més de 8.000 milions de dòlars, i ja ha començat amb la col·locació. En només quatre dies de negociació (7, 8, 9 i 12 de febrer) el fundador del gegant del comerç en línia s'ha desprès de 24 milions d'accions, i s'han embutxacat més de 4.000 milions de dòlars.
Així ho ha comunicat el mateix Bezos en dos escrits remesos a la SEC. La veritat és que el fundador d'Amazon, que és la segona persona més rica del món (la seva fortuna puja als 197.000 milions de dòlars), no havia venut accions des del maig del 2021, per la qual cosa molts es pregunten què l'ha portat ara a prendre aquesta decisió.
Bezos no ho ha revelat, però diversos experts apunten al moment en què l'empresari va adoptar un pla comercial preestablert per a la venda d'accions, que pretén emprendre abans del 31 de gener del 2025, per trobar la resposta.
Va anunciar el 2 de novembre que es mudaria a Miami des de Seattle, on vivia des del 1994, per estar més a prop de la seva promesa Lauren Sánchez i els seus pares, així com de les operacions de Blue Origin, la seva companyia espacial. I va adoptar el pla 10(b)5-1 el 8 de novembre.
Des del canvi de residència la venda d'accions s'ha accelerat, executades en base a l'esmentat pla, que es va donar a conèixer aquest mes, a la presentació de resultats Amazon. Però Bezos encara té en cartera 964 milions d'accions, valorades en 162.600 milions de dòlars (en base al preu de tancament d'Amazon d'aquest dimarts a borsa, de 168,64 dòlars per títol, després de registrar una caiguda del 2,15%).
De fet, Bezos continua sent el principal accionista d'Amazon, amb un 9,3% del capital. El segueixen Vanguard, que en controla un 7,46%, i BlackRock, que en té un 6,1%.
També hi ha qui diu que hi ha alguna cosa més darrere del canvi de residència, més enllà de les raons esgrimides per Bezos en el moment de l'anunci. A Bloomberg, per exemple, esmenten la possibilitat que el fundador d'Amazon s'hagi mudat per evitar l'impost de l'estat de Washington, a què pertany la ciutat de Seattle, sobre els guanys de capital.
Es tracta d'un gravamen que es va instruir sobre els guanys de capital del 7% el 2022. Florida no té aquesta figura impositiva, cosa que significa que la mudança de Bezos probablement li estigui estalviant 288 milions de dòlars. I és que l'empresari només ha comprat una acció d'Amazon, per la qual cosa els experts assumeixen que és propietari dels títols que té en cartera des que es va fundar l'empresa, de manera que pràcticament tot el seu valor es considera guanys de capital.
Cal recordar que Washington va recaptar 855 milions de dòlars de l'impost als guanys de capital l'any passat, més de la meitat dels quals provenien de només 10 persones, segons han confirmat funcionaris estatals esmentats per aquest mitjà.
Les crítiques a l'Estat no s'han deixat de succeir, entre elles les del multimilionari Ken Fisher, que ha traslladat la seu de la seva empresa, Fisher Investments, a Texas. Es rumoreja que al novembre es podria presentar als votants una iniciativa per derogar l'impost, coincidint amb les eleccions presidencials.
EL BÚNKER DELS MULTIMILLONARIS
Bezos s'ha mudat a Miami, on l'any passat va comprar dues mansions contigües a Indian Creek, una illa artificial de la ciutat coneguda com el búnquer dels multimilionaris. Aquesta illa compta amb 41 residències i un club de golf a una superfície d'1,2 quilòmetres quadrats.
L'empresari va pagar per una 68 milions de dòlars, i per l'altra 79 milions, i entre els seus veïns hi ha el jugador de futbol americà Tom Brady o empresaris com Jared Kushner i Carl Icahn.