Aquest divendres es descompta el dividend de BBVA i Zardoya, que es repartirà el dimarts
Els 'caçadividents' tenen un inici del curs intens. Durant les dues properes setmanes cinc companyies cotitzades retribuiran als seus accionistes. El gran pagament arribarà dimarts per part de BBVA, amb 600 milions d'euros entre els seus accionistes, mentre que quatre empreses repartiran 60 milions d'euros.
Les pobres rendibilitats que ofereix la renda fixa, condicionada per la política de tipus al 0% i les compres d'actius del Banc Central Europeu (BCE), ha portat molts inversors a posicionar-se en la recerca de dividends en renda variable per tenir pagaments periòdics. A més, ofereixen una retribució segura enfront de les turbulències de les cotitzacions enmig de la crisi catalana.
Diverses empreses espanyoles retribueixen als seus accionistes a la tardor. Gas Natural i Bankinter ho van fer durant l'última setmana de setembre, mentre que Fluidra ho farà aquest divendres -el dividend es va descomptar de l'acció aquest dimecres, ja que l'operació es realitza dos dies abans-. És a dir, per tenir dret a un dividend s'ha de posseir l'acció dos dies abans.
En aquest sentit, aquest divendres es descompta en els títols de BBVA -per la qual cosa caldria comprar aquest dijous- el dividend brut de 0,09 euros a compte dels resultats de 2017 que repartirà dimarts. En total, el banc presidit per Francisco González, que avui cotitza amb lleus alces, repartirà 600 milions d'euros entre els seus accionistes. L'entitat cotitza amb una rendibilitat per dividend superior al 3%.
Zardoya Otis maneja les mateixes dates. El fabricant espanyol d'ascensors i escales mecàniques retribuirà els seus accionistes amb 0,08 euros bruts per acció, fet que suposa un desemborsament de 38 milions d'euros.
La setmana que ve serà el torn de Catalana Occident, tant per al descompte, que es produirà el dilluns, com el desemborsament de 0,144 euros bruts per acció que es realitzarà dimecres. És a dir, un pagament de 17 milions d'euros per als seus accionistes.
Per la seva banda, Miquel i Costas repartirà 0,1453 euros bruts per acció el 17 d'octubre. L'empresa favorita dels millors fons espanyols abonarà 3 milions d'euros entre els seus 'amos', encara que el descompte es realitzarà el divendres 13 d'octubre. Mentre que la marca de moda Liwe Espanyola abonarà 833.500 euros entre els seus accionistes el 20 d'octubre. Un pagament de 0,5 euros bruts per acció que es descomptarà el 18 d'octubre.
PAGAMENTS EN EFECTIU
Aquests dividends, com gairebé tots els que s'han produït durant les últimes setmanes, són únicament en efectiu. És a dir, es redueixen els casos de 'scrip dividend' que es van popularitzar durant la crisi, especialment entre la banca, com BBVA, i altres 'blue chips' de l'IBEX 35 –l’índex, ajustat amb dividends, es dispara un 10% aquest any-. Aquest mètode consisteix en una ampliació de capital i, a partir d'ella, els inversors poden triar entre cobrar el dividend en efectiu o en noves accions. En el cas del banc presidit per Francisco González, va anunciar al febrer l'eliminació progressiva de la retribució en accions i va publicar una previsió de distribuir entre un 35% i un 40% del benefici en dividends durant els propers exercicis.
La moda està condemnada a (gairebé) la seva desaparició per dues raons. La primera, la millora dels comptes de resultats de les companyies, que tenen més marge per destinar part o la totalitat del benefici als dividends. La segona, el canvi fiscal. Els accionistes que cobrin els dividends de les cinc empreses que retribuiran als seus accionistes abans que acabi l'estiu tindran una retenció del 0,19% en la quantia bruta. Posteriorment, en la declaració de la renda, s'hauran d'ajustar amb Hisenda els ingressos per rendiments del capital. La suma d'aquestes rendes es tributa al 19% fins als 6.000 euros, al 21% fins als 50.000 euros, i el 23% en endavant. El pagament en noves accions estava 'lliure' de tributar fins al moment de la seva venda. Però el Ministeri de Cristóbal Montoro va eliminar aquest avantatge fiscal des d'aquest any.