BBVA, Santander... i la resta de bancs europeus pugen davant de la reunió del BCE

El banc dirigit per Christine Lagarde mantindrà aquest dimecres una trobada d'urgència

Nieves Amigo
Bolsamania | 15 jun, 2022 11:42 - Actualitzat: 18:14
bancos ibex portada
Alberto Sánchez

Els bancs han liderat clarament les alces en l'IBEX aquest dimecres, després de conèixer que el Banc Central Europeu (BCE) es reunia d'emergència per analitzar la situació del mercat i possiblement intentar calmar una mica els nervis després de la incertesa que s'ha generat després dels anuncis realitzats dijous passat.

BBVA
9,376
  • 3,19%0,29
  • Max: 9,39
  • Min: 9,02
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,32
17:35 15/11/24
Banco Santander
4,577
  • 1,75%0,08
  • Max: 4,60
  • Min: 4,47
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,29
17:35 15/11/24

Des d'aquell dia, i sense comptar les alces d'avui, l'IBEXs'ha enfonsat a prop d'un 9%, arrossegat especialment pels bancs. La resta de borses europees no ho han fet millor.

Els mercats estan preocupats pel final del programa de compra d'actius l'1 de juliol i les pujades de tipus, i l'impacte que tot això pugui tenir a la fragmentació econòmica de la zona euro. Els nervis també s'han reflectit als bons. Avui, l'interès del bo espanyol a 10 anys baixa del 3% després de conèixer la decisió d'aquesta reunió d'urgència.

BBVA s'ha revaloritzat un 1,61%, mentre Santander ha rebotat un 2,57% i Sabadell, un 2,4%. CaixaBank ha repuntat un 1,59% i Bankinter, un 0,84%. Dins del DAX alemany, Deutsche Bank ha repuntat fins al 3%, mentre que al CAC se situen al capdavant Credit Agricole, BNP Paribas i Société Générale.

A Itàlia, UniCredit ha pujat un 4,42% i Intesa Sanpaolo, un 4,84%. L'FTSE MIB italià és l'índex europeu que ho ha fet més bé. Els experts des de dijous estan advertint de l'impacte que poden tenir les mesures del BCE en el finançament d'Itàlia a mesura que els diferencials dels bons europeus s'amplien. L'índex reacciona davant la possibilitat que el BCE anunciï avui algun mecanisme per pal·liar-ho.

"Actualment, el diferencial entre el Bund i el BTP a 10 anys cotitza just per sobre dels 240 punts bàsics, en un moment en què el balanç del BCE es deixarà d'ampliar", assenyala Simon Harvey, director d'anàlisi de mercat FX a Monex Europe.

L'opció més probable per al BCE és definir el que significa a la pràctica la seva flexibilitat de reinversió. Un article del Financial Times de fa una setmana suggeria que el BCE tenia 200.000 milions d'euros a la seva disposició.

"El BCE podria avançar aquestes reinversions per comprar bons perifèrics i reduir els diferencials, però això només serà una mesura temporal, ja que les compres d'ara es faran a costa de les compres de després. En aquest sentit, el BCE només pot donar 'una puntada de peu a la llauna', si les condicions de creixement es recuperen i les pressions inflacionistes disminueixen, la qual cosa és una gran petició en l'entorn actual, sabent això, hi ha la possibilitat que el BCE hagi de fer alguna cosa més i anunciar la nova eina de lluita contra la fragmentació que ha mantingut en secret durant els darrers mesos", afegeix Harvey.

Tot i això, el resultat d'aquest conclave d'emergència ha estat "una mica decebedor per part del BCE: es va limitar a al·ludir a l'aplicació de la 'flexibilitat' en la reinversió dels reemborsaments del PEPP i a 'accelerar la finalització del disseny d'un nou instrument antifragmentació'. No és exactament una mica més decisiu i no requeria una reunió com a tal", indica Neil Wilson, analista de Markets.com.

contador