El banc informa que la seva posició en el bròker de criptodivisas és molt menor del que es creia
Entre 500 i 600 milions de dòlars val ara mateix la participació "significativament inferior a l'1%" que BBVA té en la plataforma de compravenda de criptodivisas Coinbase, que s'estrena aquest dimecres al Nasdaq. El banc presidit per Carlos Torres puja avui un 1% en borsa i va entrar en l'accionariat del bròker de monedes digitals dels EUA a 2015, a través del seu fons de capital risc Propel Venture Capital, quan va participar en una ronda de finançament sèrie C durant la qual Coinbase va captar 75 milions de dòlars.
Fonts internes han revelat a Bolsamanía l'exposició del banc en aquest valor que no arriba ni a l'1% dels 261 milions d'accions, segons recompte de Nasdaq, que sortiran a cotitzar directament a l'índex tecnològic aquest dimecres, al debut borsari més esperat de 2021. El selectiu de la Borsa de Nova York ha fixat un preu de referència de 250 dòlars per acció, cosa que valora el broker de criptodivises en uns 65.300 milions de dòlars.
Segons informació proporcionada per diverses fonts financeres, les accions que tenia BBVA s'aproximaven al 5%, per la qual cosa la seva exposició s'elevava a més de 3.000 milions. No obstant això, a poques hores de l'arrencada de Coinbase, Bolsamanía ha pogut saber que aquesta dada dista molt de la realitat, ja que la posició actual queda molt per sota d'aquesta xifra coneguda pel mercat. El total, amb tot, segueix sent un misteri, ja que l'entitat ha declinat fer pública la seva inversió real en la plataforma de criptoactius.
PLUSVÀLUES DE BBVA
El preu de referència proporcionat pel Nasdaq reflecteix les recents operacions al mercat privat i les aportacions dels banquers d'inversió, però no indica on obriran les accions. Es tracta de la primera cotització directa important de Nasdaq. A les cinc cotitzacions directes importants que han tingut lloc a la Borsa de Nova York -Spotify, Slack, Palantir, Asana i Roblox- el preu d'obertura va ser de mitjana un 37% superior al preu de referència.
Si Coinbase obre amb un percentatge similar d'increment, el preu rondaria als 343 dòlars, molt a prop del preu mitjà de mercat privat al primer trimestre, de 343,58 dòlars. Xifra que elevaria les plusvàlues de BBVA molt per sobre del càlcul basant-se el preu de referència, en concret, l'entitat espera multiplicar per 10 -com a mínim- l'aposta de fa sis anys. "Serà tot un èxit", reconeixen fonts de l'entitat a Bolsamanía, que eviten confirmar aquestes expectatives que qualifiquen de "valoracions de mercat".
Però el braç de capital risc de l'entitat basca no serà el més afortunat. Altres empreses com el vehicle del banc japonès Mitsubishi UFJ, Wellington Management, Tiger Global Management o True Capital també formen part de l'accionariat del bròker amb col·locacions molt més grans.
Coinbase va dir la setmana passada, en anunciar els resultats preliminars del primer trimestre, que els ingressos del període es van multiplicar per nou, fins als 1.800 milions de dòlars, i que els ingressos nets van pujar fins a entre 730 i 800 milions de dòlars, enfront dels 32 milions d'l'any anterior. La gran majoria de les transaccions realitzades a Coinbase consisteixen en la compra de bitcoin i ethereum, que han experimentat una pujada històrica de més del 800% i el 1.300%, respectivament, durant l'últim any.
BBVA també ha estat notícia aquest dimarts en comunicar l'inici del seu procés d'acomiadament col·lectiu que s'espera d'uns 3.000 treballadors. La direcció del banc ha convocat la representació legal dels treballadors aquest divendres, 16 d'abril, per a la celebració d'una primera reunió davant la seva voluntat d'iniciar un procediment d'acomiadament col·lectiu (ERO) a Espanya, que afectarà tant els serveis centrals com la xarxa comercial.