L'entitat ha anticipat sanejaments de 1.433 milions per la crisi del coronavirus
BBVA va perdre 1.792 milions d'euros aquest primer trimestre per la deterioració als EUA i la crisi del coronavirus. Després de l'anticipació de sanejaments de 1.433 milions d'euros per la crisi del Covid-19, BBVA va guanyar 292 milions d'euros entre gener i març. Incloent-hi a més l'impacte de l'ajust negatiu del fons de comerç als Estats Units (per import de 2.084 milions d'euros), es va registrar aquesta pèrdua de 1.792 milions d'euros aquest trimestre.
L'entitat ha anunciat que no pagarà cap quantitat en concepte de dividend amb càrrec als resultats de l'exercici 2020 fins que no desapareguin les incerteses generades per la Covid-19 i, en cap cas, abans del tancament d'aquest exercici. Al mateix temps ha subratllat que, en termes de creació de valor per a l'accionista, el valor comptable tangible per acció més dividends es va situar en 6,04 euros a tancament de març de 2020 (un 1,7% més que fa dotze mesos).
El benefici recurrent del banc en aquest període sense tenir en compte la provisió pel virus i els EUA, va ascendir a 1.258 milions d'euros (+6,4% interanual), impulsat pel major marge net dels últims deu anys (+14,1%), gràcies tant al bon comportament dels ingressos com a la contenció de les despeses d'explotació.
"La recurrència del nostre benefici abans de provisions i la nostra sòlida posició de capital i liquiditat, ens permeten afrontar la crisi des d'una posició de fortalesa, i escometre en aquest primer trimestre una anticipació de provisions per la pandèmia", ha dit Carlos Torres, president de BBVA.
El marge d'interessos va aconseguir 4.556 milions d'euros entre gener i març, la qual cosa suposa un increment interanual del 3,6% afavorit per la bona evolució de Turquia, Amèrica del Sud i, en menor mesura, Mèxic. Les comissions netes, en les quals destaca la positiva contribució de les unitats de negoci d'Espanya i els Estats Units, van ascendir a 1.258 milions d'euros, un 3,6% més que en el mateix període de l'any previ. En conjunt, els ingressos recurrents (marge d'interessos i comissions) van finalitzar el trimestre amb un increment interanual del 3,6%.
El resultat d'operacions financeres va arribar a 594 milions d'euros en el primer trimestre, la qual cosa suposa un increment del 39,5%. Aquesta partida es va veure positivament impactada pels guanys per cobertures de risc canviari en el Centre Corporatiu. El marge brut es va situar en 6.484 milions d'euros en el trimestre (+7,2%).
Les despeses d'explotació es van mantenir continguts, amb 2.918 milions d'euros en el trimestre, la qual cosa suposa una alça d'un 2,2% a tipus de canvi constants respecte al mateix període de 2019 (-0,1% a tipus de canvi corrents), mentre que la inflació mitjana dels últims 12 mesos dels països en els quals BBVA està present ha estat del 5,2%. Aquesta contenció de les despeses d'explotació i la positiva evolució dels ingressos de caràcter recurrent van permetre mantenir les mandíbules operatives en positiu, ha assenyalat el banc. Destaca la millora del ràtio d'eficiència, que es va situar en el 45% a tancament de març (la xifra més baixa des de març de 2011), enfront del 49% de 2019.
El marge net va pujar un 14,1% (fins a 3.566 milions d'euros), el més elevat dels últims deu anys. L'entitat ha precisat que aquest fort creixement ha permès absorbir en aquest trimestre el càrrec de 1.433 milions d'euros en la línia de sanejaments crediticis per la crisi del Covid-19.
El ràtio de capital CET1 ‘fully loaded’ es va situar en el 10,84% a 31 de març de 2020, en retrocedir 90 punts bàsics des del tancament de 2019, afectat per l'evolució dels mercats en aquest primer trimestre de 2020, el creixement de l'activitat i l'anticipació de sanejaments per la crisi del Covid-19. D'ara endavant, BBVA es marca com a objectiu mantenir un matalàs sobre el seu nou requeriment de ràtio CET1 (actualment en el 8,59%) d'entre 225 i 275 punts bàsics. El nivell actual se situa dins d'aquest rang.
Quant als indicadors de risc, el ràtio de cobertura es va incrementar fins al 86% al març de 2020 (enfront del 77% de desembre de 2019) i el cost del risc acumulat fins al 2,57%, tots dos com a resultat de l'increment dels sanejaments en el trimestre (1,16% sense incloure la deterioració d'actius financers per efecte del Covid). La taxa de mora es va situar en el 3,6% a tancament de març de 2020 (enfront del 3,8% al desembre de l'any passat).
Quant a balanç i activitat, en els últims tres mesos els préstecs i bestretes a la clientela es van mantenir pràcticament estables a nivell grup (382.592 milions d'euros a 31 de març de 2020), on la caiguda en els segments minoristes i del sector públic s'ha vist compensada per un increment del crèdit a empreses entorn de 10.000 milions d'euros. També els dipòsits de la clientela es van mantenir sense gairebé cap canvi, arribant a 385.050 milions d'euros en la mateixa data. Finalment, els recursos fora de balanç van registrar un descens del 10,5% a conseqüència del mal comportament dels mercats provocat pel coronavirus.
Quant a la liquiditat, el grup ha assenyalat que manté una còmoda posició, amb un coeficient de cobertura de liquiditat (ràtio LCR o ‘Liquidity Coverage Ràtio’) i un coeficient de finançament estable net (ràtio NSFR o ‘Net Stable Funding Ràtio’) que se situen, a 31 de març de 2020, en el 134% i el 120%, respectivament, molt per sobre del requeriment regulador (sobre el 100%). Així mateix, BBVA té una estructura de finançament fonamentalment minorista i de llarg termini, amb un ràtio ‘loan-to-deposits’ entorn del 100% a totes les geografies en les quals opera.
DONACIÓ DE 35 MILIONS CONTRA EL VIRUS
BBVA s'ha marcat com a prioritats durant la crisi protegir la salut i la seguretat dels seus empleats, els seus clients i la comunitat, continuar donant un servei essencial en les economies en les quals opera i brindar suport financer als clients.
Per ajudar la societat en la lluita contra la pandèmia, l'entitat s'ha compromès a realitzar una donació global de 35 milions d'euros per fer costat a les autoritats sanitàries i organitzacions socials i fomentar la recerca científica. A aquesta iniciativa cal sumar-hi la contribució de més d'un milió d'euros que han realitzat els treballadors de BBVA a tot el món.
Entre les mesures adoptades de cara als seus treballadors, BBVA ha promogut el teletreball a totes les geografies de manera que actualment el 95% de la plantilla dels serveis centrals treballa en remot, així com un 71% de la xarxa d'oficines. Així mateix, BBVA ha promogut l'ús de canals remots per relacionar-se amb el banc. Així, encara que actualment es mantenen el 54% de les oficines obertes, les vendes digitals a nivell grup (mesures en unitats) van arribar al 63,4% al març, enfront del 59,9% de febrer.
ÀREES DE NEGOCI
- Espanya. El registre de provisions creditícies relacionades amb la deterioració macroeconòmica derivada del Covid-19 (517 milions d'euros), van portar a generar un resultat atribuït negatiu de 141 milions d'euros en aquesta àrea de negoci.
- EUA. El resultat atribuït va ser negatiu en 100 milions d'euros a causa de les provisions creditícies associades a la crisi del Covid-19 i a majors provisions a la cartera comercial, sobretot en empreses del sector de petroli i gas (280 milions d'euros).
- Mèxic. El resultat atribuït va aconseguir 372 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens interanual del 39,9% en euros constants a causa, una vegada més, del volum dels sanejaments derivats de la crisi del Covid-19 (320 milions d'euros).
- Turquia. El resultat atribuït en el primer trimestre va aconseguir 129 milions d'euros, en línia amb els resultats del primer trimestre de 2019, en absorbir, com a la resta de geografies, els sanejaments per fer front a l'entorn econòmic deteriorat pel coronavirus (169 milions d'euros).
- Amèrica del Sud. L'àrea va registrar un resultat atribuït de 70 milions d'euros (-53,8% interanual, a tipus de canvi constants), derivat principalment de l'increment de la deterioració dels actius financers provocat per la crisi.