BBVA guanya 2.442 milions durant el primer semestre, un 3,7% menys

Elena Lozano
Bolsamania | 31 jul, 2019 10:03 - Actualitzat: 10:02
ep presidentebbva carlos torres vila duranteintervencionencuentro edufin summit 2019 digitalizacioneducacion financiera una nuevapara cubrir oportunidades organizadobbva
Eduardo Parra - Europa Press

BBVA

9,300

17:35 23/12/24
-0,02%
0,00

BBVA ha batut les previsions dels analistes. El seu resultat atribuït al primer semestre de l'any va ser de 2.442 milions d'euros, xifra que suposa un 3,7% menys que durant el mateix període de 2018. La caiguda es deu a uns menors guanys durant el primer semestre, quan el resultat va caure un 10% per majors provisions a Turquia i als Estats Units. Durant el segon trimestre estanc, però, el resultat es va impulsar un 10% en comparació amb l'any passat, fins a arribar als 1.278 milions, per sobre de les expectatives del consens de FactSet, que esperava un benefici trimestral de 1.194 milions. Sense tenir en compte la participació en BBVA Xile, la venda de la qual a Scotiabank es va tancar el juliol de l'any passat, el banc destaca que la caiguda del benefici seria de l'1,2%.

Tenint en compte la participació de Xile, atès que el banc la mantenia en el seu perímetre durant el primer semestre del passat exercici, el marge d'interessos del banc va créixer un 4,6%, fins als 8.987 milions d'euros, malgrat l'entorn de baixos tipus d'interès que impera a la zona euro i que les comissions netes van caure lleument (-0,4%), fins als 2.470 milions. El resultat d'operacions financeres (ROF) va ser de 542 milions, xifra que implica una caiguda del 22%.

El marge brut, per la seva banda, va augmentar un 1,1%, fins a situar-se als 11.989 milions i, dins d'aquesta partida, les despeses d'explotació van disminuir un 0,4% i es van situar als 5.874 milions. El marge net també es va impulsar, concretament un 2,5%, fins als 6.115 milions, amb un augment significatiu (+41,7%) de les provisions.

Durant aquests sis mesos, la rendibilitat del grup, mesurada a través del ROE (rendibilitat sobre recursos propis) va disminuir en un punt percentual, fins al 10,2%, i la ràtio d'eficiència també va caure, encara que menys, fins al 49,7%. Com a dada positiva, també ho va fer la ràtio de mora, que va baixar fins al 3,8% al tancament de juny.

Pel que fa al capital, la ràtio CET1 fully loaded, la qual prenen com a referència el mercat i els supervisors, va ser de l'11,52% en el cas de BBVA, per sobre de la registrada el juny de l'any anterior (10,8%), de manera que aconsegueix el seu objectiu. L'augment va venir de generació orgànica de capital, tot i que el banc va haver d'absorbir 24 punts bàsics per impactes de la regulació internacional.

GEOGRAFIES

Per àrees de negoci, Mèxic va continuar sent el mercat estrella del grup. Va obtenir un benefici de 1.287 milions d'euros, xifra que implica un creixement del 0,6% a tipus de canvi constant. En aquest mercat, BBVA va experimentar un creixement del marge d'interessos del 7,8%.

Espanya, per la seva banda, es va mantenir com a segon mercat per benefici del grup. Va guanyar 746 milions d'euros entre gener i juny, és a dir, un 1,7% menys, cosa que justifica que el seu marge d'interessos es va veure afectat per la normativa internacional (-2,4%).

Amb tot, els baixos tipus d'interès van passar factura a l'entitat, al qual es va sumar unes menors vendes de carteres, i el seu ROF en aquest negoci va caure un 67%. A Espanya, la partida de provisions i altres resultats va mostrar un increment (+182%) des de l'any passat a causa de la valoració positiva dels actius de l'antic totxo.

El tercer dels seus mercats, Estats Units, va registrar un benefici de 385 milions d'euros, xifra que implica una caiguda del 27,8% en euros constants, cosa que es deu als majors deterioraments d'actius financers registrats durant el semestre. Tot i la incertesa que regna als mercats anglosaxons en relació amb la política monetària de la Reserva Federal, el marge d'interessos del grup en aquesta geografia va augmentar un 5,2% respecte al primer semestre de l'any passat.

Entre gener i juny, el benefici de Turquia es va quedar a prop del dels Estats Units en situar-se als 372 milions d'euros. Aquesta quantitat suposa un 2,8% menys a euros constants, però un 24,2% si es té en compte el tipus de canvi. El marge d'interessos en el negoci turc de BBVA va créixer un 15% aquests mesos, ja que l'entitat va obtenir majors ingressos dels bons lligats a la inflació. En aquest mercat, el deteriorament d'actius financers va augmentar un 37,1% a causa d'alguns impactes negatius pel deteriorament de carteres majoristes i majors ajustos en l'escenari macro.

Quant a la resta, va guanyar a Amèrica del Sud 332 milions d'euros (+35,7%), un mercat on BBVA ha d'assumir i ajustar els seus comptes per la hiperinflació d'Argentina, mentre que a la resta d'Euràsia els guanys van ascendir fins a 60 milions d'euros (-8%).

contador