BBVA es desploma en borsa després d'un nou enfonsament de la lira turca

La inestabilitat monetària al país otomà augmenta el perfil de risc del banc

César Vidal
Bolsamania | 22 mar, 2021 10:10
ep archivo - sede de bbva en madrid edificio la vela
BBVA - Archivo

BBVA es desploma en borsa (-5,6%, 4,41 euros) després d'un nou enfonsament de la lira turca. La divisa otomana es deprecia un 15% aquest dilluns, fins a prop del seu mínim històric, després que el president Tayyip Erdogan destituís el cap de setmana el governador del banc central turc, Naci Agbal, pocs dies després d'una forta pujada dels tipus d'interès, a la qual Erdogan s'oposa amb vehemència.

BBVA
9,300
  • -0,02%0,00
  • Max: 9,37
  • Min: 9,21
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,39
17:35 23/12/24

La moneda ha tocat un mínim en el seu encreuament contra el bitllet verd al voltant de 8,30 lires, molt a prop del mínim històric en gairebé 8,60 lires del mes de novembre, des d'on es recupera fins a 7,88 lires, però manté un declivi proper al 10%.

El nou governador del banc central serà Sahap Kavcioglu, molt crític amb les mesures del seu predecessor, per la qual cosa probablement suposa un canvi en la política ortodoxa i de línia dura adoptada per combatre la inflació, la qual cosa podria provocar una prolongada volatilitat al mercat, segons els analistes.

En relació a BBVA, amb una gran exposició a Turquia per la seva participació majoritària en el banc Garanti, els analistes interpreten que sofrirà en borsa a curt termini per la inestabilitat monetària en un dels seus principals mercats, que suposa al voltant del 15% del seu benefici.

Malgrat que l'entitat manté cobertures de canvi que mitiguen l'impacte d'aquest fenomen, la volatilitat de la lira augmenta el seu perfil de risc i suposa un recordatori per als inversors de la seva exposició a un mercat més inestable.

Naeem Aslam, analistes d'AvaTrade, afirma que "una decisió sobtada com la del cap de setmana va sorprendre el mercat, i un moviment com el que estem vivint es torna inevitable. Els especuladors continuaran veient això com una oportunitat per vendre lires turques, però corren un enorme risc de cremar-se les mans, ja que la recuperació econòmica a Turquia s'ha tornat molt més forta després de la crisi del coronavirus".

Per a Jeffrey Halley, analista d'OANDA, "Turquia serà un exemple interessant del que poden esperar els mercats emergents si els temors inflacionaris augmenten notablement, amb uns inversors nerviosos per la inflació als països desenvolupats". En la seva opinió, el nou governador del banc central turc està en una "situació difícil".

ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, cal no oblidar que BBVA ha estat un dels valors més alcistes de l'IBEX des que va començar a rebotar al novembre, quan cotitzava en nivells de 2,33 euros. Per tant, és normal que després d'un moviment inesperat de la lira turca, els inversors hagin recollit beneficis en el valor de manera agressiva.

"Com a suports més importants tenim els 3,73 euros (els mínims de febrer), així com el buit alcista setmanal dels 3,18 euros", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Encara que aquest últim suport queda molt lluny dels actuals nivells de preu i per tant és poc/gens operatiu avui dia. No obstant això, existeix un petit suport a la zona dels 4,30-4,35 euros (els màxims de gener) que es podria posar a prova a curt termini", afegeix aquest expert.

Per tant, el moviment del valor, malgrat la seva rapidesa de curt termini, suposa una mínima correcció dins del seu gràfic dels últims mesos. La primera referència que cal vigilar apareix a l'esmentat nivell dels màxims de gener.

contador