La decisió d'un jurat de Filadèlfia és la més gran fins ara en cinc anys de litigi
Bayer s'ha desplomat un 4,86% a la borsa aquest dilluns després que un jurat de Filadèlfia, Estats Units, hagi ordenat el congleramat alemany a pagar 2.250 milions de dòlars a un home que va culpar del càncer que pateix l'ús de glifosat, un herbicida desenvolupat per Mosanto i comercialitzat sota la marca Roundup.
El veredicte és el més gran fins ara en cinc anys de litigi sobre l'herbicida i és un cop dur als esforços del director executiu, Bill Anderson, per persuadir els inversors que pot reviure la fortuna de Bayer.
John McKivison, de 49 anys, va presentar una demanda a Filadèlfia contra l'empresa després que li diagnostiquessin un limfoma no hodgkinià a causa, segons ell, de l'ús de Roundup en la seva propietat durant 20 anys.
En base de les proves del cas, l'home va estar exposat al Roundup quan treballava com a paisatgista, i per això el jurat del tribunal estatal de Filadèlfia ha decidit una indennització de 250 milions de dòlars per compensar les seves pèrdues i 2.000 milions de dòlars en danys punitius.
"La indemnització punitiva del jurat envia un missatge clar que aquesta corporació multinacional necessita un canvi de dalt a baix", ha explicat els advocats de McKivison, que han qualificat el veredicte com "una condemna a 50 anys de mala conducta per part de Monsanto".
Tot i que és probable que es redueixi la indemnització, aquest veredicte podria ser més desafiador que els anteriors a causa de l'alt nivell de danys compensatoris, expliquen des de Bloomberg Intelligence.
Per a Bayer, l'empresa matriu de Monsanto, el veredicte "entra en conflicte amb el pes aclaparador de les proves científiques i les avaluacions reguladores i científiques a escala mundial" sobre el Roundup i creu que té "sòlids arguments en apel·lació per aconseguir que s'anul·li aquest veredicte i s'elimini o redueixi la indemnització per danys inconstitucionalment excessius”.
Els experts de Sabadell veuen la notícia com a "negativa, no tant per la quantitat de la sanció (Bayer recorrerà la sentència), sinó per l'efecte crida que pot produir i que fa que no es tanqui definitivament el cas i segueixi pesant en el valor (després de més de cinc anys)".
En qualsevol cas, consideren que "no creiem que l'estratègia de la companyia canviarà i portarà a judici tots els casos (no arribaran a acords extrajudicials, ja que ha obtingut sentències favorables en 10 dels últims 16 judicis), ja que al·leguen que les proves científiques sostenen que Roundup és segur i no produeix càncer”.