El grup afirma que amb aquesta operació "no podríem ser membres del consell en ser competència directa d’NH"
El grup HNA vol desprendre del 29,5% de l'accionariat d’NH Hotel. El màxim accionista de la cadena hotelera espanyola ha encarregat les entitats JPMorgan i Benedetto la recerca de compradors per a la seva participació. Una licitació a la qual no entrarà el Grup Barceló. "No contemplem aquest tipus d'operació", assegura un portaveu de la cadena hotelera balear a 'Bolsamanía'.
El Grup Barceló va oferir el passat 10 de gener una fusió amb la companyia que dirigeix Ramon Aragonés. Una proposta que va ser rebutja de forma unànime. "En el cas de comprar la participació d’HNA, ens trobaríem amb el mateix problema que el grup xinès, ja que no podríem ser membres del consell en ser competència directa d’NH", afirmen des de l'entitat que presideix Simón Pedro Barceló.
Un fet que ha patit HNA. Els quatre membres del grup inversor xinès van ser expulsats del consell d'administració al juny de 2016 en declarar-se un conflicte d'interès, que va comptar amb el suport del 59% dels accionistes, després de la compra per part d’HNA de la cadena americana Carlson-Rezidor. Un fet que va provocar la demanda del grup inversor a la cadena hotelera i que, finalment, la justícia va donar la raó al consell d'NH.
Barceló tampoc es planteja la possibilitat de llançar una OPA sobre NH. "La peculiaritat d'aquesta empresa familiar té com a conseqüència que no s'opti per l'endeutament i una operació d'aquesta mida elevaria de manera considerable el deute de la companyia", matisa. "La nostra proposta va ser una fusió de les dues companyies i, com va afirmar el nostre president, no valorem continuar amb aquest interès", matisa.
NH SEGUEIX AMB LA PORTA OBERTA A NOVES OFERTES
NH Hotels Group es deixa estimar. La cadena hotelera va insistir que el rebuig a l'oferta de fusió de Barceló no vol dir que la companyia no estigui interessada en estudiar noves propostes de compra. "Creiem en la consolidació del mercat i valorarem qualsevol mostra d'interès pel grup que arribi", assegura un portaveu de la companyia a 'Bolsamanía'.
La cadena hotelera no vol que el mercat interpreti que està tancada a escoltar noves ofertes. "Rebutgem la proposta concreta que va realitzar Barceló perquè vam considerar que era el millor per a l'accionista, per a la societat i perquè no reflectia el valor real NH", aclareixen. D'altra banda, l'empresa que presideix Ramon Aragonés no es planteja licitar per una altra companyia. "No hi ha a sobre de la taula cap companyia que ens interessi", destaca un portaveu NH Hotels Group.
Després d'aquest moviment d’HNA, dos noms sorgeixen entre els analistes Accor i Meliá. "NH devia contractar Merrill Lynch per valorar l'oferta de Barceló i al seu torn buscar possibles alternatives, ja sigui algun soci financer o un soci industrial com pot ser Accor", afirmen els experts de Mirabaud. El candidat francès capitalitza 13.060 milions d'euros a la borsa francesa enfront dels 2.126.000 de la cadena espanyola. Aquesta operació podria encaixar en l'estratègia d'Accor que, a l'any passat, va adquirir un 30% en la cadena alemanya 25hours Hotels per 31.200.000 de lliures (35,8 milions d'euros).
L'última opció més remota, encara que no descartable segons els analistes, és Meliá. Encara que des de la companyia descarten aquesta possibilitat. "En aquests moments ens sentim molt còmodes amb un creixement plantejat amb la incorporació d'hotels en gestió (propietat de tercers o fons d'inversió), sense marca o independents, que podem posar en valor amb les nostres marques i atributs. De moment, no hi ha fusions en el radar", afirma un portaveu de la companyia.
El grup hoteler de la família Escarrer capitalitza 2.698.000 d'euros. Una unió entre les dues principals cadenes espanyoles provocaria una autèntica revolució al mercat espanyol i mundial. No obstant això, els analistes conclouen que aquesta possibilitat "pot tenir sentit com a via de creixement", però mantenen els seus dubtes sobre "el sentit estratègic".