Bankinter: els aranzels als cotxes elèctrics xinesos són una notícia "dolenta, però esperada"

Els fabricants alemanys patiran més que els francesos menys dependents de les vendes asiàtiques

Álvaro Estévez
Bolsamania | 07 oct, 2024 18:32 - Actualitzat: 18:32
une voiture de byd lors de son lancement 20241004151714

La majoria de fabricants d'automòbils europeus han caigut a la borsa aquest dilluns després que la Unió Europea (UE) confirmés aquest divendres els aranzels a la importació de cotxes elèctrics produïts a la Xina.

La proposició es va aprovar gràcies al vot favorable de 10 membres (amb França i Itàlia entre ells), l'oposició de 5, amb Alemanya com a gran veu en contra de la mesura, i l'abstenció de 12 països entre els quals hi havia Espanya, que havia moderat el seu suport a la mesura. Aquesta decisió permet a la Comissió Europea implementar els aranzels de fins al 45% per un termini de 5 anys. La mesura entrarà en vigor al novembre i se sumarà al 10% actual a la importació d‟aquests vehicles.

Així, els Vint-i-set imposaran diferents aranzels en funció del grau de cooperació amb la investigació llançada per la Comissió Europea (CE) a finals del 2023. En concret, fabricants com SAIC, que no van cooperar amb la investigació, s'enfrontaran a un aranzel fins a un màxim del 35,3%, enfront del 7,8% que s'imposarà a Tesla, el 17% a BYD o el 18,8% a Geely. Altres fabricants que van cooperar en la investigació, però no han estat inclosos individualment, hauran de fer front a aranzels del 20,7%.

Per als experts de Bankinter, la notícia és "dolenta, encara que esperada". L'objectiu, com s'ha explicat als últims mesos, de frenar l'entrada a Europa de vehicles altament subvencionats pel govern xinès i que, segons la Comissió, generen un “perjudici econòmic” als fabricants comunitaris. Tot i així, les negociacions entre la UE i la Xina continuaran fins al 30 d'octubre, data que l'Executiu comunitari va establir com a límit legal per a la seva investigació.

"Els mercats mundials estan ara inundats de cotxes elèctrics més barats. I el seu preu es manté artificialment baix gràcies a enormes subvencions estatals. Això està distorsionant el nostre mercat i, com que no acceptem aquesta distorsió des de dins, tampoc l'acceptem des de fora. Europa està oberta a la competència, no a una carrera a la baixa", va afirmar Ursula Von der Leyen, presidenta de la CE, en el seu discurs anual davant del Parlament Europeu el setembre del 2023.

Segons Bankinter, la quota de vehicles elèctrics a la UE ha passat als tres últims anys del 3% a més del 20% i els importats des de la Xina en suposen al voltant del 8%. Aquesta xifra inclou no només fabricants xinesos, sinó també altres occidentals, com Tesla o cotxes de companyies europees que fabriquen els vehicles a plantes xineses.

El risc per al sector manufacturer europeu són les possibles represàlies per part de la Xina. Això afectaria, sobretot, fabricants alemanys com Volskwagen o Mercedes-Benz, que dirigeixen al voltant d'un terç de les vendes a la Xina després de diverses dècades estrenyent els vincles comercials amb el gegant asiàtic. I les companyies ho han fet saber.

"La votació d'avui és un senyal fatal per a la indústria automobilística europea. El que cal ara és un acord ràpid entre la Comissió Europea i la Xina per evitar un conflicte comercial del qual ningú surti guanyant. El fet que Alemanya hagi votat en contra dels aranzels és un senyal important i augmenta les possibilitats d'un acord negociat", ha afirmat Oliver Zipse, conseller delegat de BMW.

Per part seva, Mercedes-Benz ha explicat en un comunicat que els "aranzels punitius empitjoren la competitivitat d'una indústria a llarg termini". La companyia té el president de Geely, Li Shufu, i el grup xinès Beijing Automotive Group entre els seus principals accionistes.

Per part seva, Volkswagen creu que "encara és possible" una "solució política" i "negociada" que eviti un conflicte comercial entre Pequín i Brussel·les. Cal recordar que la companyia ha llançat una advert`ncia de beneficis a les últimes setmanes, alhora que altres companyies com Stellantis, Aston Martin o la ja esmentada BMW alerten de la debilitat de la demanda en general i de la demanda xinesa en particular.

Per contra, França i els fabricants francesos han estat el més favorables als aranzels proposats per Europa. El motiu? Que la seva dependència de les vendes xineses és molt menor. "Els francesos no tenen tants problemes perquè no són tan actius a la Xina, però els fabricants de cotxes alemanys… faran el que sigui per evitar les barreres comercials", sentencia Martin Benecke, de la consultora S&P Global Mobility.

contador