Bankia ha obtingut un benefici net atribuït de 205 milions d'euros durant el primer trimestre del 2019, xifra que suposa un descens del 10,8% respecte al mateix període de l'any anterior. L'entitat atribueix la caiguda en els seus guanys a l'impacte de l'aplicació de la nova norma comptable IFRS16 i el menor volum d'ingressos per operacions financeres a causa de l'escenari de tipus d'interès negatius.
Així, Bankia explica que, si només es té en compte el negoci purament bancari (és a dir, el marge d'interessos més comissions menys despeses), el resultat arriba als 306 milions d'euros, xifra que implica un 0,3% més. Per al banc, aquest resultat demostra dinamisme comercial, millora de l'activitat creditícia i sinergies de costos assolides després de la fusió.
Pel que fa al resultat real, el marge d'interessos se situa als 502 milions d'euros, xifra que suposa una caiguda del 4,2% amb l'efecte d'IFRS16 en els comptes de 2018 i un descens més gran, del 4,7%, sense aquest efecte. Aquestes xifres tenen a veure amb una menor aportació de les carteres de renda fixa després de les vendes realitzades el 2018, així com amb una millora del marge de clients (+1,60%).
Les comissions netes sumen 260 milions d'euros durant els tres primers mesos de l'exercici, un 1,2% menys que durant el mateix període de l'any passat, cosa que el banc atribueix a l'eliminació de les comissions als clients de BMN. La resta de les comissions avancen a un ritme del 4,3%.
El marge brut, per la seva banda, també cau. Aconsegueix els 813 milions d'euros, xifra que suposa un 13% menys que durant el mateix trimestre de l'exercici anterior, mentre que les despeses d'explotació se situen als 456 milions d'euros, un 5,6% menys (també cauen, un 6%, sense l'efecte de la IFRS16).
Bankia ha reduït els seus riscos dubtosos en uns 500 milions d'euros, és a dir, en un 5,3%. Així, els actius improductius (NPA), ascendeixen fins als 10.428 milions d'euros, de manera que la taxa d'NPA es queda al 7,9% dels riscos totals. La taxa de mora cau fins al 6,2%, mentre que la taxa de cobertura de dubtosos se situa al 55%.
Pel que fa al capital, Bankia registra una ràtio CET1 fully loaded del 12,61% al tancament del primer semestre, de manera que se situa per sobre del llindar exigit pel mercat.
AUGMENT EN NOVES HIPOTEQUES
Pel que fa a la concessió de crèdit, l'entitat augmenta la formalització de noves hipoteques un 14,6% respecte a un any abans, fins als 728 milions d'euros, mentre que la quota de nova producció al tancament de febrer és del 7,33%. Les hipoteques a tipus fix representen ja el 54,3% del nou crèdit.
El crèdit a empreses, per la seva banda, ha avançat durant el trimestre un 6,4%, i la quota de nova producció en aquest segment està ja al 7,53% al tancament de febrer, mentre que les noves formalitzacions de crèdit al consum són les que més creixen, un 25,8% més.
En conseqüència, creix per primera vegada el saldo de crèdit no dubtós durant els últims anys i supera els 106.500 milions, amb avenços en consum (+16%), crèdit promotor (+10%) i empreses (+6%) en taxa interanual.
A l'apartat de recursos de clients, el banc destaca l'evolució dels fons d'inversió, que han crescut en 898 milions durant el trimestre, fins als 20.012 milions d'euros. Bankia va ser l'entitat del mercat que més fons va atreure al mes de març. En el conjunt del trimestre, va aconseguir una quota de captacions del 16%, amb el que va aconseguir situar la seva quota al 6,63%.
El conseller delegat de l'entitat, José Sevilla, presenta aquest dilluns aquests resultats davant la premsa i els analistes, hores després de conèixer el resultat de les eleccions generals, clau per al futur de Bankia. Les urnes han donat la victòria al socialista Pedro Sánchez, la primera intenció és pactar amb Unides Podem, el partit que ha promès treure José Ignacio Goirigolzarri de la presidència de l'entitat per no combregar amb la idea de convertir Bankia en un banc públic.