Guanya un 64% menys fins a juny després de provisionar 310 milions per la Covid
Bankia llança un missatge d'optimisme als seus accionistes i descarta tancar el 2020 amb pèrdues. Així ho ha avançat el seu conseller delegat José Sevilla a la presentació de resultats semestrals del banc, després d'anunciar que han guanyat un 64% menys fins a juny després de provisionar 310 milions d'euros per la Covid-19. Així mateix, ha confirmat que prendrà una decisió sobre si repartir o no dividends a la fi d'any, una vegada el BCE ha estès a l'1 de gener de 2021 la seva recomanació a la banca europea de no repartir part dels seus beneficis.
Sevilla es mostra convençut de l'acompliment que tindrà Bankia durant la segona part de l'any. “El marge d'interessos i les comissions seran majors que al primer semestre”, al mateix temps que “no detectem en el nostre negoci de crèdit cap concentració especial en els sectors més afectats pel coronavirus”, ha defensat.
A la pròpia crisi econòmica de la Covid-19, s'hi suma el prologat entorn de baixos tipus d'interès. No obstant això, “Bankia és un banc que té capacitat per ser rendible en aquest context”, ja que, com ha subratllat el seu conseller delegat, “ja estem acostumats a treballar en aquest entorn de tipus negatius”.
Després de l'examen d'estrès que ha realitzat el BCE a la banca del continent, del qual els bancs espanyols no en surten ben parats del tot, els responsables de Bankia puntualitzen que aquesta anàlisi ha estat dut a terme sobre una hipòtesi de balanç estàtic que no té en compte els esforços de gestió i comercials de les entitats. En el cas concret del banc espanyol, “estem tranquils pel que fa al nostre nivell de capital i els suposats efectes que tindria un escenari estressat sobre Bankia”.
Si bé Bankia intenta desmarcar-se de les conclusions generals de l'‘stress test’ del BCE, sí que es mostra alineat amb la prolongació del ‘veto’ als dividends per als bancs de l'eurozona per part de l'organisme presidit per Christine Lagarde. Si s'escau, decidirà sobre el repartiment de dividend ordinari i extraordinari a la fi d'any, quan ja hagi tancat els comptes de l'exercici 2020 i tingui una “visió més aproximada” de com serà el 2021, en funció de si hi ha nous rebrots del coronavirus i la crisi econòmica d'Espanya s'accentua.
No obstant això, Sevilla confia que la política de dividends dels bancs s'anirà obrint en funció dels nivells de capital individuals i que el sector podrà tornar a repartir beneficis al 2021.
CONCENTRACIÓ BANCÀRIA
El banc, participat per l'Estat, ha obert les portes a formar part de la integració bancària a la qual tots els experts del sector apunten. “En un entorn de tipus negatius com l'actual, hi ha un incentiu per a les fusions”, les quals podrien veure's “durant els pròxims mesos”, preveu Sevilla. Encara que Bankia va estar l'any passat en converses amb Banc Sabadell per estudiar una fusió i, com ha publicat Bolsamanía, ara està en l'òrbita una integració amb BBVA, el seu conseller delegat no ha volgut pronunciar-se sobre operacions que, en aquests moments, “no són al damunt de la taula, ni tampoc al dessota”. No obstant això, ha matisat que qualsevol operació corporativa que pugui arribar en un futur proper “ha de tenir lògica industrial i lògica financera”. De fet, “ja ho vam dir, i ho vam demostrar, amb la integració de BMN”, ha afegit.
A més, el BCE ha publicat una guia sobre aquest tema amb els seus propis criteris de com han de guiar-se aquestes potencials integracions, i això suposa “un brou de cultiu de cara als mesos vinents”, creuen des del banc espanyol.