El CEO de l'empresa desmenteix que intentin treure profit de les dosis promeses
La farmacèutica AstraZeneca, que produeix la vacuna més barata i de més fàcil distribució i emmagatzematge -es guarda en una nevera- contra la Covid, ha hagut de sortir del pas de les acusacions de la Unió Europea (UE) sobre intentar treure beneficis amb les dosi compromeses amb els 27. L'empresa té també altres fronts oberts, com els dubtes sobre la seva eficàcia en majors de 65 anys i l'aprovació per l'Agència Europea del Medicament (EMA) aquest divendres. A tot això se li suma que ha decidit retirar-se d'una reunió amb la UE per abordar els retards en les dosis. Amb tot, als títols de laboratori anglo-suec no sembla que els pesi massa l'assumpte, malgrat que cauen aquest dimecres.
Enmig de tota la polèmica, el director executiu d'AstraZeneca, Pascal Soriot, ha desmentit rotundament, en declaracions a El País, que hagin fet negoci amb els lliuraments a Brussel·les. "No obtenim benefici en cap costat", ha subratllat. "Assumim tota la responsabilitat pel que ha passat. Volem millorar i tenim milers de persones treballant a ple rendiment", ha explicat en una entrevista amb aquest rotatiu.
La companyia va comunicar divendres passat a funcionaris de la UE que retallarà els lliuraments del seu immunitzant contra la Covid-19 fins a un 60%, cosa que es traduirà en la possibilitat de lliurar 31 milions de dosis durant el primer trimestre d'aquest any, en contrast amb les 77,5 que hauria constituït el 100% de la xifra. S'especula que aquesta rebaixa és fruit que ha venut la producció a tercers països, especialment al Regne Unit, on la vacuna fa setmanes que està aprovada.
En ple enrenou, els títols de laboratori que col·labora amb la Universitat d'Oxford mostren retallades de l'1%, però això no afecta el seu aspecte tècnic. "Al valor no li passa absolutament res", assenyala José María Rodríguez analista tècnic de Bolsamanía. "És un títol clarament alcista a mitjà i llarg termini malgrat les caigudes dels últims mesos", comenta. "A curt termini, les caigudes han trobat suport a la zona dels 7.196 penics, que coincideix amb un buit alcista setmanal que va deixar a mitjans d'abril de 2020. El que ha fet el preu ha estat caure fins a aquest buit, l'ha emplenat, però no l'ha tancat, i s'està reestructurant de nou a l'alça", assegura.
AstraZeneca va registrar una caiguda del 2,71% durant el conjunt de 2020. Malgrat la dada negativa, la cotització de l'empresa es va recuperar respecte al març, quan va arribar a acumular un descens des de l'inici de l'any del 18,22%. No obstant això, tot i la dada negativa amb què va tancar el 31 de desembre, la cotització de la companyia britànica s'ha trobat en el rang de màxims històrics durant l'exercici passat.
Per tot l'anterior, "el normal és que tracti de tornar a la zona de màxims de 2020 que són els 10.120 penics", assegura Rodríguez.