ASML puja amb força: els EUA eximeixen els seus aliats de les restriccions de xips a la Xina

L'administració Biden preveu revelar una nova llei durant el mes d'agost

María Campillo
Bolsamania | 31 jul, 2024 16:03 - Actualitzat: 16:03
illustration d archives qui montre le logo d asml 20240418175228

Les accions d'ASML pugen amb força (+6,5%) a la Borsa d'Amsterdam enmig de l'optimisme desfermat per les informacions que apunten que la companyia quedarà exempta de la nova llei dels EUA per aturar les exportacions d'equips de fabricació semiconductors d'alguns països estrangers a fabricants de xips xinesos.

ASML HLDG
747,900
  • 4,60%32,90
  • Max: 750,00
  • Min: 719,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 829,85
17:55 19/09/24

Segons avança Reuters, l'administració Biden preveu revelar una nova norma durant el mes d'agost per expandir l'anomenada regla de productes estrangers directes, però que els aliats que exporten equips clau per a la fabricació de xips, incloent-hi el Japó, els Països Baixos i Corea del Sud, en seran exclosos, cosa que en limitarà l'impacte.

Les exportacions a la Xina de països com Israel, Taiwan, Singapur i Malàisia es veuran afectades pel govern dels Estats Units, encara que l'agència de notícies destaca que no ha pogut determinar quines fàbriques de xips xineses s'hi veurien afectades.

En aquest sentit, i preguntat sobre l'imminent paquet de control d'exportacions, el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Lin Jian, ha dit que els esforços dels Estats Units per "coaccionar altres països perquè suprimeixin la indústria de semiconductors de Xina" soscaven el comerç mundial i perjudiquen totes les parts.

Així mateix, ha afegit que la Xina espera que els països rellevants resisteixin els esforços dels Estats Units i salvaguardin els seus interessos a llarg termini. "La contenció i la repressió no poden aturar el desenvolupament de la Xina, sinó que només milloraran la determinació i la capacitat de la Xina per desenvolupar la seva autosuficiència científica i tecnològica".

Cal destacar que la legislació estrangera directa sobre productes estableix que qualsevol empresa que produeixi productes relacionats amb semiconductors utilitzant fins i tot una petita part de la tecnologia dels Estats Units pot no ser capaç d'exportar aquests béns a la Xina. Aquesta norma nord-americana pot afectar les empreses estrangeres, ja que sovint depenen de la tecnologia nord-americana.

De la mateixa manera, i amb l'objectiu d'impedir avenços en supercomputació i intel·ligència artificial que podrien beneficiar l'exèrcit xinès, els Estats Units van imposar controls a les exportacions de xips i equips per fabricar-los per a la Xina el 2022 i el 2023.

contador