Les dues acereres són els valors que més pugen a l'IBEX 35
La guerra comercial entre els EUA i la Xina ha tornat, encara que en realitat sempre ha estat aquí. Donald Trump, president dels EUA, ha imposat impostos de 200.000 milions de dòlars als productes provinents de la Xina. El gegant asiàtic no s'ha quedat quiet i ha respost amb impostos per valor de 60.000 milions de dòlars. Uns gravàmens que afecten les dues economies, però que impulsa a la borsa espanyola ArcelorMittal i Acerinox.
Les dues acereres lideren les pujades de l'IBEX 35. En el cas d'ArcelorMittal, els avenços són del 2,7%, mentre que Acerinox puja un 1,8%. Les dues companyies tenen una forta presència als EUA.
ArcelorMittal compta amb un 20,9% dels seus ingressos que procedeixen dels Estats Units, que representa, a més, el seu principal mercat. Amb tot, actualment ArcelorMittal produeix parcialment als EUA, tot i que el gruix de la seva producció es troba en altres mercats, especialment exposada al Canadà, Mèxic i el Brasil.
Pel que fa a Acerinox, els aranzels dels EUA l’impacten més positivament tenint en compte que el 60% del seu EBITDA es genera als Estats Units. De fet, disposa d'una fàbrica a Kentucky, la North American Stainless, de la qual procedeixen el 50% de les seves vendes.
Rafael Miranda, president d'Acerinox, va assegurar que a ells els beneficien aquests aranzels, però "estem a favor del lliure comerç". "El fenomen del proteccionisme no ens agrada, som una companyia global que ens hem fet globals pel nostre propi esforç", va afirmar. Tot i que reconeix que Acerinox també és una empresa local i que, en aquest sentit, el moviment de Trump "no és negatiu" per a la companyia.
Entre els analistes es comença a estendre la preocupació sobre "l'impacte del proteccionisme en l'economia nord-americana i global", indiquen experts d'UBS. "La guerra comercial s'intensificarà i empitjorarà abans de millorar", afegeixen des del banc d'inversió britànic.
MÉS ARANZELS
Aquesta mena d’ull per ull és la més recent escalada en una disputa comercial que ja abasta més de 300.000 milions de dòlars en aranzels mutus entre les dues economies més grans del món. A més d'aquesta última ronda, les dues potències es van imposar càrregues per valor de 50.000 milions durant aquest estiu. I, segons va advertir Trump, la resposta de la Xina pot suscitar una tercera ronda d'impostos per valor de 267.000 milions, de manera que la totalitat del comerç xinès amb els EUA quedaria penalitzat.
Els analistes de Goldman Sachs estimen que els efectes directes dels nous aranzels als volums d'exportació i el PIB de la Xina són baixos. No obstant això, el banc nord-americà afegeix que l'impacte principal arriba a una major incertesa sobre l'entorn comercial i de negocis pels riscos d'una major escalada.
Així mateix, assenyalen que és probable que la Casa Blanca anunciï una nova ronda d'aranzels durant les pròximes setmanes i afegeixen que "hi ha una possibilitat superior al 50% que els aranzels entrin en vigor a principis de 2019".