La companyia ha més que duplicat el seu valor en borsa des del començament de 2020
L'aprovació (sota procediment accelerat) de la lurbinectedina (Zepzelca) per a càncer de pulmó microcític metastàsic per part de l'organisme regulador nord-americà (Food and Drug Administration, FDA), que es va conèixer aquest mateix dilluns, tindrà clar protagonisme a la junta d'accionistes que PharmaMar celebra aquest dijous, 18 de juny. No obstant això, els assumptes estrella seran uns altres.
El 'ok' a la lurbinectedina està directament relacionada amb el dividend que s'aprova a la junta (de 0,04 euros i que es pagarà el 30 de juny), i amb la continuïtat d'aquest. El president de PharmaMar, José María Fernández, va reconèixer el mes de març que la sostenibilitat del dividend depenia d'aquesta aprovació de la FDA, que ara s'ha confirmat. En conseqüència, PharmaMar -a més del pagament inicial de 200 milions de dòlars rebut el primer trimestre d'enguany- percebrà royalties sobre les vendes netes en un rang des del doble dígit alt fins a un màxim del 30%. Addicionalment, ingressarà un pagament de 100 milions de dòlars i podria rebre fins a 150 milions més quan s'hagi fet l'aprovació completa del fàrmac.
Aquesta circumstància suposa que el dividend podria convertir-se en una realitat estable en el temps per a la biofarmacèutica, una cosa sobre la qual la companyia podria aprofundir aquest mateix dijous. "Si es materialitzen els pròxims 250 milions, suposen un reforç per a la tresoreria neta de 114 milions (a març 2020) i equivalen a 1 euro/acció", subratllen els experts de Bankinter. L'autorització de Zepzelca previsiblement es convertirà en definitiva en un "termini breu", afegeixen aquests analistes, quan PharmaMar aporti les dades mèdiques dels últims estudis.
L'altre assumpte que centrarà la trobada amb els accionistes serà, sens dubte, el que hagi de dir l'empresa sobre el seu compost Aplidin i la recerca que s'està duent a terme per a la seva possible aplicació per tractar la Covid-19. Fonts de la companyia han explicat a Bolsamanía que aquest dijous es farà un balanç de com va el procés, i que podrien anunciar-se novetats. "Estem molt emocionats amb el potencial de l'Aplidin", recalquen.
Amb tot, la direcció de PharmaMar 'traurà pit' en aquesta trobada, a la qual l'empresa arriba especialment enfortida. La companyia ha més que duplicat el seu valor a la borsa enguany -és el millor títol de la borsa espanyola- i està complint, fil per randa, tot el que tenia previst a l'agenda al començament de 2020. A aquesta última fita més important (l'aprovació de la lurbinectedina), s'hi afegeix l'anunci constant d'acords per comercialitzar el Yondelis a tot el món i que fet que les vendes del compost hagin crescut un 21% al primer trimestre. Si a això s'hi afegeix, abans d'acabar l'any, que l'assaig amb Aplidin obté els resultats buscats, l'empresa arrodoniria un 2020 que ja a aquestes alçades de l'any està sent molt favorable.
L'altre assumpte que se sotmetrà a aprovació a la junta d'accionistes serà la proposta d'un 'contrasplit', agrupant 12 accions de la companyia en 1 únic títol. Els experts diuen que, amb aquesta decisió, PharmaMar dóna estabilitat i seriositat als seus accionistes, que ara cotitzen a 7,7 euros i que valdran 12 vegades més, alhora que redueix la volatilitat, ja que es negociaran força menys accions a un preu molt més alt. "Això elimina el complex de 'chicharro' que arrossegava l'acció", apunten els analistes.